Mikroskopu olan ve JLC PCB den PCB bastiran arkadaslardan bir destek

Mikro Step

Kıdemli Üye
JLC PCB den PCB bastiran ve mikroskopu olan bir arkadas en buyuk zoomlama yaparak her hangi bir yolun tam sinirini goruntuleyip forumdan yayinlayabilir mi?

Merak ettigim konu: Ne kadar girinti cikinti var?

Bir ikinci goruntulemede de en ince yol uzerine zoom yapip o yolu olabildigince buyuk gordugumuzde girinti cikintilari gorebiliyormuyuz sorusuna ait bir goruntu.

Tabiki yolun kalinligini da bilmemiz gerekiyor.

Son düzenleme:
Elektronikçiler in kullandığı mikroskop görebilir mi yol bozukluğunu, görebilecek zoom yapsa bile üzeri kaplanmış.. Ancak üstü açık pad lere bakılabilir.. Amaç nedir?

Yollarin ustundeki kaplama sorun olmaz. Mikroskop yoldaki bozukluklari gorecektir.

Gelistirdigim sensor PCB yollarini kullaniyor. Ucuz siparislerde en ince yol 0.15mm olabiliyor. 0.15 mm deki asit oyuklarini goruntuye bakarak gorebilir/hesaplayabilirim.

Elimde mikroskop yok. O yuzden destek istedim.

Cok yuksek cozunurluklere cikmak icin bakir kalinligini da inceltmek gerekiyor daha dogrusu PCB tekniginden vazgecip ciplerdeki tekniklere gecmek gerekiyor.

Bende ekranlı baya kaliteli görüntüleme yapabilen bir kamera mikroskop var. Yarın söylediğinizi yapabilirim. Eğer şu Ankara da isen ve kendiniz incelemek isterseniz cihazıda bırakabilirim.

yol 0.25mm mikroskobun ölçüm kalibrasyonu doğru. ikici fotoda tam çözünürlük var kenar bilgisi için.

1736024818017.png

1736024876056.png

yol 0.25mm boşluk 0.25mm
bu güne kadar jlc'den bir defa bozuk pcb geldi aslında bozuk da değil ama bazı via ölçülerini değiştirmişleri.
jlc için şöyle bir durum var. jlc'nin hem kendi fabrkası var hem de dışarıda anlaşmalı bir sürü fabrika ile çalışıyor. tabi ki hepsi
söylenen specleri karşılıyor. fakat asıl olay bu pcbler 60x60 gibi dev plakalar halinde üretiliyor ve o an hangi plakada boşluk varsa sizin sipariş
oraya ekleniyor. bu plaka bazen daha üst düzey bir imalata uygun olabiliyor ya da yapan fabrika daha üst speclerde üretebiliyor.

çok hassas yol-boşluk oranı ve yol kenarı temizliği lazımda 4-6 kat pcb seçeneklerinde bu specler çok daha üst düzeyde olur.

1736025044520.png

Son düzenleme:
Dusundugumden cok daha iyi yapmislar.
bunların gerberden film aldıkları makinalar inanılmaz çözünürlüklerde. 30k-60k dpi gibi çözünürlükleri var. gerber de vektörel bir dosya formatı olduğu için sıfır kayıpla bunu filme aktarabiliyor. kuru filme baskı esnasında daha kısa dalga boylu uv ışın kullanılıyor ve filmin baskı yüzeyi plakete yapıştırılıp pozlanıyor. yani pratikte 0.05mm gibi yolları bile rahatlıkla basabilirler. tabi o ölçülerde çok daha fazla fire oluyor. o ölçülerdeki bir plaketin delik ve kesim isterleri de çok daha yüksek oluyor vs.

JLCPCB ile yazisip filme baski aldiklari makinelerin DPI degerlerini sordum.

360, 720 ve 1080 DPI dediler.

bu cevap silkcreen denilen R1-R2-R3 gibi eleman baskısının çözünürlüğü. 1080 dpi olan ise yeni UV renkli printerler ile beyaz pcb üzerine baskı yapmaya başladılar bunun çözünürlüğüdür.

bu sorduğun gerberden kuru filme baskı alınan printerin DPI bilgisini sıradan bir satışçı veremez. hatta o fabrikadaki mühendis bile bunu bilmez çünkü adamın bu konuyla işi yok. üretimde 6mil yol 6 mil boşluk garanti ediyoruz diyor ve müşteriye aktarması gereken teknik bilgi de bu.

alcatel-teletaşın pcb fabrikasında, kuru film bölümünde 1 yıl çalıştım. bundan 20 sene önce oda büyüklüğünde makinalardan 60x60 film çıktıları alıyorduk. bu filmleri olmypus ve nikon gibi yüksek kaliteli optik mikroskoplarda incelediğimde en ufak padlerin bile etrafında bir bozulma ya da yolların kenarında en ufak bir kırıklık göremiyordum.

mesela bu sektörde kullanılan giriş seviyesi ufak bir makina ve çıktı çözünürlüğü 12.000 dpi, son sayfada rs500+ serisi var onun çözünürlüğü 24.000 dpi.

bizdekiler japon malıydı diye hatırlıyorum. ama şöyle bi handikap var bu aletlerden baskı alırken 12k çözünürlükte 10 dakikada baskı alıyorsa 24K yapınca 30-40 dakika sürebiliyor, teknolojisini bilmiyorum.

Son düzenleme:
ucamco 50800 dpi kadar photoplotter yapıyormuş, direct imagerlarda 2x2 um kadar inebiliyor 200k dpi ediyor. bu muhtemelen pcb işleri için değil chip üretimi vs gibi yerlerde kullanılıyordur.

1736052184645.png

Evet jlcpcb. yukarıda ilave olarak telefonumun stress ölçen sensörünüde ekledim.

Not ilave: Bu pcb yaklaşık 3-4 yıllık olabilir. Yakın zaman üretilmiş bir pcb bakayım.

çok hassas yol-boşluk oranı ve yol kenarı temizliği lazımda 4-6 kat pcb seçeneklerinde bu specler çok daha üst düzeyde olur.

@czorgormez Neden boyle?

Esasen sensor tasariminda 4 katman pcb calismayi dusundum bir ara. Cizimi yaparken gridi um secip cizim yapiyorum.

Fakat asagidaki sorunun olusmasindan korktugum icin sensor tasariminda 4 katman pcbden vazgectim.
Daha dogrusu gene 4 katman calisiyorum fakat sensorun can alici kisminda dusundugumu yapmaktan vazgectim.

Bahsettigim sorun hizalama sorunu;

Sol ustteki en alt pcb katmani olsun. Ortadaki kare alanin bakiri eritilmis disi bakir kalmis.
Sag ustteki ise tam tersi ortadaki kirmizi alan bakir disindaki kisimlar eritilmis. (Bu pcb katmani diger PCB katmanin ustune yerlesecek.)

Adamlar bunlari hizalayip ust uste koyup presleyip yapistiracaklar ve en alttaki gorsel olusacak.

1736081183092.png

Adamlar bu hizalamada optik cihazlar kullansalar da illaki hata olacak ve yapilacak en ufacik hizalama hatasi benim um dogrulukl ayaptigim cizimin anlamini yitirmesine neden olacak. Alttaki cizime bakarsaniz bilincli olarak orda hizalama hatasi olusturdum.

Bakir yollarin yuksekligi inceltilmedigi surece yollarin kenarindaki girinti cikintilardan kurtulmak zor.
Bakir yollarin yuksekliginin azalmasi devre amacli PCB acisindan istenmeyen bir durum. Fakat sensor tasariminda faydali bir sey.

@czorgormez in pcbsinde yollar cok kaliteli cikmis.

@czorgormez in söylediği gibi, dışarı iş veriyor olabilirler. Yukarıdaki resimdeki yolları 0.254mm kalınlıkta çizmiştim. 4-5 ay önce jclpcb den bir pcb daha bastırmıştım. Ondan bir görüntü alayım.

Evet bunda sonuç çok daha iyi görünüyor. Birinci resimde zoomu düşük tuttum. İkinci resimde pcbyi hiç oynatmadan optik olarak zoom yapıp çektim. Bu durumda kaba işleri dışarı veriyor olabilirler. Bu resimdeki pcb nin pasif malzemeleri 0603 kılıfında ve çok sıkışık bir tasarım.

WIN_20250105_16_06_43_Pro.jpg

WIN_20250105_16_07_24_Pro.jpg

@czorgormez Neden boyle?

Esasen sensor tasariminda 4 katman pcb calismayi dusundum bir ara. Cizimi yaparken gridi um secip cizim yapiyorum.

Fakat asagidaki sorunun olusmasindan korktugum icin sensor tasariminda 4 katman pcbden vazgectim.
Daha dogrusu gene 4 katman calisiyorum fakat sensorun can alici kisminda dusundugumu yapmaktan vazgectim.

Bahsettigim sorun hizalama sorunu;

Sol ustteki en alt pcb katmani olsun. Ortadaki kare alanin bakiri eritilmis disi bakir kalmis.
Sag ustteki ise tam tersi ortadaki kirmizi alan bakir disindaki kisimlar eritilmis. (Bu pcb katmani diger PCB katmanin ustune yerlesecek.)

Adamlar bunlari hizalayip ust uste koyup presleyip yapistiracaklar ve en alttaki gorsel olusacak.

Adamlar bu hizalamada optik cihazlar kullansalar da illaki hata olacak ve yapilacak en ufacik hizalama hatasi benim um dogrulukl ayaptigim cizimin anlamini yitirmesine neden olacak. Alttaki cizime bakarsaniz bilincli olarak orda hizalama hatasi olusturdum.
4-6 kat pcbleri üretirken çok daha ince işçilik ile yapıyorlar.

evet hizalama hatası olabilir. ben bunun için pcb kenarına kadar uzanan her kenarda ince bakır çizgiler bırakıyorum. kesimden sonra
bölgeyi biraz zımparalayınca bu hizalama çizgileri ortaya çıkıyor. bu sayede en azından hizalama hatası varsa bilmek mümkün olur.

hizalama bildiğim kadarıyla optik değil. her sheet kenarlarında 3-4 mm pinler var, bu pinlere katmanlar üst üste geçirilerek presleniyor.
buradaki mantık şu üretim sonunda her pcb flying probe denilen her pad arası kısa devre-açık devre testindne geçiyor. o testi geçmeyenler çöpe gidiyor. yani pcb fabrikası için kısa devre yoksa ve yol iletiyorsa tamamdır gibi bakıyorlar.

çok katlı pcblerde zaten iç katmanda ortada büyük bir bakır ada ve kenarda büyük boşluklar yapmamalısın. çünkü presleme esnasında artık kaç ton basıyorsa bu bakır alan daha fazla strese maruz kalır, bakırsız alanlar yukarıda kalma ve bakırların kenarlarında eğim oluşabiliyor ve internal warping sorunu oluşuyor. bunu dengelemek için iç katmanlarda boşluklara kara kare padler koyarlar.

1736087949315.png

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,166
Üyeler
2,897
Son üye
ehira

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back