Mil, bilyali arabanin kizagi vs nin istenen dogrulukta montaji

Mikro Step

Kıdemli Üye
Millerin yada kizaklarin sase uzerine montajindan nefret ediyorum.

Yuksek dogrulukta montaj icin komparatorle kontrol cok can sikici.

Sabitleme vidalarini sikarken bile ayar kayabiliyor.

Ayni sorunu freze kafasininin dikligini ayarlarken de yasiyorum.

Ozellikle cnc makinelerde bu ayari icin hizmet veren firmalar bile var.

Sizler ne kadar dogrulukla ve nasil montaj yapiyorsunuz? Kullandiginiz ozel cihazlar var mi?

Ben miller ve kizaklar icin ayarla cok ince yapistici ile yapistirip ayarlayip ardindan hafifce sikip yapisitici tamam kurudugunda kuvvetli sikip bir yere varabildim ama bu bile yeterli degil.

Son düzenleme:
Kılavuz dayamalar arasına kıstırıp vidala.
Doğruluğuna güvenebileceğin tezgahın varsa tablaya ve kızağa kılavuz pim delikleri aç.
İki kızağın paralelliği söz konusu ise taşlanmış mastar kullan.
Referans olabilecek 0.0013° resulution inclinometerler var.
Kızaklar için de freze kafası için de kullanabilirsin.

Bunun standart metodu, yatak üzerinde bir dayamanın olması. Ray buraya dayanır, diğer taraftan da bir kıstırma plakası ve vida ile alt kenardan dayamaya bastırılır. Bu kıstırma plakası ve vida, yatağı yatay olarak sabitler. Raylardaki deliklere bağlanan vidalar da yatağı dikey olarak sabitler

1757164456399.png

1757165300013.png

@taydin ın anlattığı evet bir metot ama standart tek metot değil. Makineye, yatakların sayısına(tekli de kullanılıyor), tasarımcının keyfine göre benzer amaca hizmet eden birden fazla metot var. Eğer yanlış hatırlamıtorsam HWIN ın bununla ilgili bir dökümanı vardı, genel geçer metotları kazanımlarını vs gösterdiği. Ama benim gördüğüm taşlanmış yüzeye rayın taşlanmış yüzeyini dayamak suretiyle bir taraf yapılsa dahi diğer tarafı yapmak için bu taşlanmış yüzeye bağlı üzerinde komparatör gezdirmek gerekiyor. Bu noktada karşı tarafı yapıştırmak yerine bir yüzeye raya paralel uzanan bir tele havşabaş civata ile baskı uygulayarak merkezlenip sıkıldığı bir montaj izlemiştim youtube da. Çünkü tamamen gezer durumdayken parallelliği sağlamak çok zor

Millerin yada kizaklarin sase uzerine montajindan nefret ediyorum.

Yuksek dogrulukta montaj icin komparatorle kontrol cok can sikici.

Sabitleme vidalarini sikarken bile ayar kayabiliyor.

Ayni sorunu freze kafasininin dikligini ayarlarken de yasiyorum.

Ozellikle cnc makinelerde bu ayari icin hizmet veren firmalar bile var.

Sizler ne kadar dogrulukla ve nasil montaj yapiyorsunuz? Kullandiginiz ozel cihazlar var mi?

Ben miller ve kizaklar icin ayarla cok ince yapistici ile yapistirip ayarlayip ardindan hafifce sikip yapisitici tamam kurudugunda kuvvetli sikip bir yere varabildim ama bu bile yeterli degil.

Makine montajlarında ±0.1mm/m - ±0.05mm/m hassasiyetli su terazisi ile ip çekme dışında birşey kullanmadık. :)

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,238
Üyeler
3,274
Son üye
realbarisbasturk

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back