MLC Çip Kapasitörlerde rastlanan problem.

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
MLC Chip Kapasitörlerdeki zaafiyet yerine montelendikten sonra esnemeye karşı direnci yoktur.
Seramik yapısı gereği içerden görülmez şekilde yada açıktan görülür şekilde çatlaklar oluşup hasar görmesine sebep olabiliyor.
Kısmi çatlaklar kapasite kaybına görülür çatlaklar ise tamamen açık devre konumuna geçmesine sebep oluyor.
Sadece bu sebepten montajı tamamlanmış PCB lerin esnetilmemesine dikkat etmek gerekiyor.

1732384136970.png

Kısa devre olanlarla çok sık karşılaşıyorum. Genelde buck regülatör DC girişinde, mosfetlerin hemen dibindekilerden biri oluyor. Sadece mekanik değil, termal stres de soruna neden olabiliyor sanırım.

Kısa devre neyse de, açık devre ya da kısmi çatlak olan kritik işleve sahipse kötü. Yüksek hızlı diferansiyel ikili veri yollarında kapasitif kuplaj için kullanılıyorlar mesela. Çoğu kişinin aklına bile gelmez bakmak.

Kısa devre olanlarla çok sık karşılaşıyorum. Genelde buck regülatör DC girişinde, mosfetlerin hemen dibindekilerden biri oluyor. Sadece mekanik değil, termal stres de soruna neden olabiliyor sanırım.

Kısa devre neyse de, açık devre ya da kısmi çatlak olan kritik işleve sahipse kötü. Yüksek hızlı diferansiyel ikili veri yollarında kapasitif kuplaj için kullanılıyorlar mesela. Çoğu kişinin aklına bile gelmez bakmak.
Termal stresten daha ziyade Yüksek ripple Puls sebebiyle kısadevreye giriyor olabilir. Yalıtkan materyal delinip karbonlaşıp kısadevreye dönüşebilir.
Kapasitörlerde dV/dt dayanım sınırları da çok bilinmeyen bir faktörüdür. Tabiiki termal stres te bunun limitini aşağıya çekiyor olabilir.

burada asıl sorun dizgiden kaynaklanıyor. adamın dizgi makinasında bir tane 100nf 0603 kılıf kayıtlı onun da yüksekliği 0.22mm diyelim. halbuki gelen mal 0.26mm olsun. alırken sorun yok feeder ve kağıt zateb esnek ama yerleştirirken dizgi kafası mlcc malzemeyi nazikçe bırakmak yerine plakete hafifçe bastırıyor. çoğu durumda kırılmıyor ama plaketin çok rijit olduğu noktalarda içeride çatlayabiliyor, sonra fırından geçerken bu çatlak iyice açılıyor. ben kendi imalatlarımda buna dikkat ediyorum.

bir de uzun kartlarda mlcc komponentlerin özellikle 1206-1210 gibi görece büyük kılıflarda. uzun kenarının kartın uzun kenrarına paralel olmaması bilinen bir güvenlik önlemidir. bu kurallara dfm deniyor. design for manufacturing.

başka başlıklardan bahsediyor ama mantık aynı:

Peki ucaklarda nasil onlemler aliyorlar?

Hatta ayni sorun otomobillerde de var.

Karti komple esnek mazeme ile kaplamak ise yarar gibi.

uçaklarda ve askeriyede eşşek gibi kalın rijit pcb kullanıyorlar. malzemesi nedir bilmiyorum ama elle bükülmüyor. ama uçaklardaki asıl önlem tabi bu değil. hayati her sistemin bir veya birden fazla yedeği var ve bağımsız güç kaynaklarından sistemlerden besleniyor. çünkü güç kaynağı arızası ile yüksek voltaj gelirse ikisini de bozabilir.

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,938
Son üye
oguzbaste

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back