Montajdan sonra PCB neyle temizlenir?

DonKişot

Üye
Katılım
12 Ağustos 2019
Mesajlar
83
Elektronik devre elemanlarının PCB üzerine montajını bitirdiktan sonra neyle temizlemek doğrudur?

Tiner öneren var, alkol öneren var. Karaköydeki bir satıcı da "flux removar" diye bir ürün önerdi.
Sprey kutusu gibi ucunda da fırça var ama pahalı.
 
Benim bildiğim izopropil alkol ve selülozik tiner. Bir de metanol (metil alkol) den bahsediliyor, onu da biraz araştırmak lazım. Bunların dışında bir de aseton var.

Tiner kalıntı bırakıyor, onu biliyorum. Mikroskop altında net bir şekilde görülüyor. Bunun dışında, bazı plastikleri eritiyor.

Asetonu hiç denemedim. En azından PCB'de denemedim. Çelik ve aluminyum TIG kaynağı yaparken iş parçalarını silmek için kullanıyorum, ama bir PCB'de hiç denemedim. Bu da tiner gibi bazı plastikleri eritiyor. Aseton özellikle çok saldırgan, elleri de baya tahriş ediyor. Tabi burada bahsettiğim saf aseton, oje temizlemek için kullanılan değil :)

Şu anda sadece izopropil alkol kullanıyorum, ama metil alkolü de denemek istiyorum. Tabi eğer özel izin gerekmiyorsa. Eğer sahte rakı yapımında kullanılıyorsa, kesin izin gerekiyordur. Bakacağım. Normal alkole göre daha çabuk uçtuğu belirtiliyor, ama aynı zamanda toksik olduğu da.
 
Eczanelerde satılan yara temizleme alkolü izopropil alkol ile aynı şey mi acaba?
 
Eczanelerde satılan yara temizleme alkolü izopropil alkol ile aynı şey mi acaba?

Eczanede satılan etil alkol olabilir. Eğer öyle ise, onda hem belli bir yüzde su vardır, hem de tıbbi başka katkılar da olabilir. O yüzden elektronik kart temizlemeye uygun olmaz. Ama sen gene de araştır, ben kendim eczaneden alıp da kimyasal analizini yapmadım. Başka forumlarda okuduğum bilgi bu.
 
Tavsiye ederim hocam.
Çalıştığım yıllarda sıklıkla kullanmakta idik.
Plastik ve özellikle mika aksamlar için biraz risk oluştursa da, lastik aksamlar için son derece ideal bir üründür.
Profesyonel teyplerin tahrik lastiğini de karbon tetra klorür ile temizlerdik. Saf alkol lastiği sertleştirmekte ama karbon tetra klorür son derece güzel temizlemekte hem de lastik aksama hiç zarar vermeden.

Bunu aratıyorum hiçbir yerde bulamıyorum. Piyasadan kalktı mı nedir?
 
Hmm bu eskiden kullanılan soğutma gazları olan R-11 ve R-12 imalatında kullanılıyormuş. Ama bunlar ozon tabakasını yokettiği için artık üretimden kalktı diye biliyorum. Herhalde artık kolay kolay bulunabilecek değil bu karbon tetraklorür.
 
Şöyle bir özet geçelim:

ASETON
------------
Burada bahsedilen temizleme sıvılarından en agresif olanı. Artık bırakmaz, çok çabuk buharlaşır, ama elektronik komponentlere zarar verme riski var. Ayrıca elleri de çok yıpratır, eldivenle kullanmakta yarar var. Eldivenin de asetona dayanıklı bir eldiven olması lazım haliyle :)

SELÜLOZİK TİNER
------------------------
Aseton kadar agresif olmasa da, gene elektronik komponentlere zarar verme ihtimali var. Çabuk buharlaşır, ama artık bırakır. Elleri yıpratır, ellere değmemesine dikkat etmekte fayda var.

METANOL (METİL ALKOL)
----------------------------------
Çabuk buharlaşır, iz bırakmaz. İyi bir temizleyicidir, ama TOKSİKTİR. Elleri sadece yıpratmakla kalmaz, deriden nüfuz eder ve tehlikelidir. SADECE ELDİVEN İLE VE İYİ HAVALANDIRILMIŞ BİR ORTAMDA KULLANILMALI.

Bundan gene de bir litre alıp deneme yapacağım, ama her kim bunu kullanacaksa, risklerin çok iyi farkında olarak kullanmalı!

İZOPROPİL ALKOL
------------------------
Metanol kadar çabuk olmasa da, gene nispeten çabuk buharlaşır. İz bırakmaz ve tehlikeli değildir. Temizleme anlamında da tatmin edici sonuç alınır.

SONUÇ
----------
Neticede, çok iyi bir sebebiniz olmadığı sürece, PCB temizliği için izopropil alkol kullanmak en mantıklısı. Bunun %100'e yakın saflıkta olanını almak lazım. Genelde %99.9 gibi bir saflıkta satılır.
 
Bugün bir BGA rework videosu izlerken MEK diye bir solvent daha kullanıldığını gördüm. Bunun ne olduğunu araştırınca da metil etil keton diye birşey olduğunu gördüm. Bunu da getirtip bir inceleyeceğim. Yaptığımı kısa araştırmaya göre asetona çok benzer olduğunu, ama daha yavaş buharlaştığını görüyorum. Bunun başka faydalı bir tarafı daha var, ama bundan bahsetmeden önce deneyip kendim görmek istiyorum.
 
Türkiye'de bulunabilen birşey olsa hemen alır denerdim. Var Türkiye'de ultrasonik temizleme solüsyonlar, ama satıcıların kendisi bile bilmiyor ne zaman ne kullanılacağınız, artısını eksisini. Ben bir amfinin kartlarını temizlerken benim makinaya pril döktüm :D
 
Merhaba arkadaşlar. Bizim çevrede temizlik için ızopropil alkolu aradım bulamadım. Etil alkol var. Aynı etkiyi gösterir mi?
 
Merhaba arkadaşlar. Bizim çevrede temizlik için ızopropil alkolu aradım bulamadım. Etil alkol var. Aynı etkiyi gösterir mi?
Etil alkol sulu diye hatırlıyorum. Ama ona tekrar bakayım ve buraya ekleyeyim
 
Evet etil alkolü saf olarak bulmak çok zor. Zaten kaçak rakı yapımında kullanıldığı için önemli miktarlarda almak için özel izin gerekir. Bu izni almak da o kadar zor ki, sokakta kalaşnikof taşıma izni al daha iyi :D
 
Evet etil alkolü saf olarak bulmak çok zor. Zaten kaçak rakı yapımında kullanıldığı için önemli miktarlarda almak için özel izin gerekir. Bu izni almak da o kadar zor ki, sokakta kalaşnikof taşıma izni al daha iyi :D
Sonuç olarak izopropil ile aynı sonucu verir mi? Kolanyacılarda etil alkol satılıyor.
 
IPA kadar iyi sonuç vermez. Daha geç buharlaşır, suyu tutar (bir PCB'de istenmeyen birşey, su = korozyon) ve saf halde bulmak çok zordur. Senin bulduğun saf değildir içine kolanya kullanımı için birşeyler eklenmiştir.
 
Biraz önce MEK satın aldığım firmadan aradılar, kargo ile ilgili sorunlar çıkmış, neyse hallettik.

Bu arada sordum onlara etil alkol var mı diye. Saf etil alkol'ün özel izne tabi olduğunu o da teyit etti. Piyasada serbest olarak satılan etil alkolün içine özellikle berbat bir tat veren başka bir alkol türü ekliyorlarmış (metil mi ne dedi hatırlamıyorum şimdi). Yani birisi bol miktarda bu etil alkolden alıp rakı yaparsa, o rakıyı içtiği anda daha ilk yudumda hepsini tüküreceği garanti :D
 
PCB'ler suyla güzelce temizlenebilir. Korozyon olmaması için saç kurutma makinesiyle iyice kurulanması gerekir. Bir keresinde bir anakartı bu yöntemle temizlemiştim ve çalışmıştı.
 
PCB'ler suyla güzelce temizlenebilir. Korozyon olmaması için saç kurutma makinesiyle iyice kurulanması gerekir. Bir keresinde bir anakartı bu yöntemle temizlemiştim ve çalışmıştı.
Saç kurutma makinası çalışır iken statik elektrik üretiyor diye biliyorum.Bu durumda komponentlere zarar vermez mi?
 

Forum istatistikleri

Konular
6,954
Mesajlar
118,780
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top