Gate ve source bacaklarını lehimleyip karta enerjı verip bir daha mı ölçeyim?Mosfetin Gate Source bacagini birbirine baglayip bir daha olc.
Statik elektrik ile gate source kapasitesi kolayca dolabilir ve mosu iletime sokabilir.
Gate ve source bacaklarını lehimleyip karta enerjı verip bir daha mı ölçeyim?
En başta karta enerji varken 1000 kademesinde gate source uclarına dokundurarak ölçum yaptım.
Anlatamadım.Karta bağlıyken 1000 çeşit sebep olabilir.
Kısadevre olması İletime geçmiş manasındadır. Bozuk olduğu anlamına gelmez
Var evet. Mosfeti Fan6300 sürüyor. PFC devresi.Mosfetin etrafindaki devre elemanlari nedir sadece o bolgeye ait bir sema varmi
Çok dikkat ettim ama yine olmuş olabilir. Benim de aklıma anlık kısa devre etmiş olabileceğim geldi.Acaba voltmetrenin MOhm seviyesindeki ic direnci +400v uzerinde gate' biasladi da mos iletime mi gecti diye dusundum. Fakat Fan360 buna engel olur.
Problari kaydirip istek disi bir yerlere tamas ettirip anlik kisa devreye neden oilmus olabilirsiniz.
O zaman normalde enerji varken multimetreyle mosfetin bütün bacaklarına değdirsek kısa devre olmaz değil mi?
Gate biasladı ne demek?
maximum gate voltajı genelde 20 v civarı drainde yuksek bir gerilim oldugundan ve gate akım çekmediği için voltmetrede de cok gerilim dusumu olmadıgından maximum voltajı aştı benceEnerji altindayken MOS uclarini voltmetre kademesinde olcerek bozmak pek mumkun gorunmuyor. (Istisnai devre tasarlanirsa olur)
Biaslamak, yari iletkenin kontrol bacagina bir direnc vs uzerinden voltaj uygulamak anlamina geliyor.
Draindeki voltaj multimetre üzerinden gate mi aktı?maximum gate voltajı genelde 20 v civarı drainde yuksek bir gerilim oldugundan ve gate akım çekmediği için voltmetrede de cok gerilim dusumu olmadıgından maximum voltajı aştı bence
Aktı demek cok dogru bir tabir değil ama multimetrenin bir iç direnci varDraindeki voltaj multimetre üzerinden gate mi aktı?
maximum gate voltajı genelde 20 v civarı drainde yuksek bir gerilim oldugundan ve gate akım çekmediği için voltmetrede de cok gerilim dusumu olmadıgından maximum voltajı aştı bence
Voltaj ölçerken multimetrelerin giriş direnci 10mega ohm gibi oluyor, siz enerji altındaki kartın drain gate arasında 10M direnç bağlamış oldunuz yani. Gate source arasında da bir direnç var o ikisi direnc bölücü gibi davranıp mosun gate ini deler. O yüzden enerji altında ölçüm yapılacaksa iyi kurgulanmalı
Peki bu deneyde gate voltajını gözlemlediniz mi? Gate voltajı kaça kadar tırmandı? Normalde ince bir tabaka o kapasiteyi oluşturduğu için abs max ı çok çok geçerseniz delineceği garanti. Ama üretimden hepsi aynı çıkmıyor bazıları daha çok dayanabilir. Abs max +-20V olan bir mosfet için 25V un 30V un yıkıcı etkisi olması gerekliBu olayi daha once deneyerek MOSu bozamadim.
Fakat tartismaya deger.
Source ucu saseye bagli mosun gate' bacagina bir kac 100K uzerinden 18V dan cok cok yuksek voltaj verdim. (Degeri hatirlamiyorum ama 300V vermis de olabilirim) Mosun bozulmasini beklerken MOS banamisin demedi. Sonuc MOS bozulmadi.
Su yorumu yaptim uzerinde durmadim. gate Source arsindaki kacak kapasite 18v civarina ulastiginda gate deliniyor bu kapasitedeki enerji belli. Demekki bu enerji Gate Source bolgesinde imha edecek seviyede yuksek degil.
Mosu bozmak icin enerjinin direnc uzerinden gelmeye devam etmesi lazim. Mesela 10 Ohm direnc uzerinden 20v uygularsak o zaman bozabiliriz.
Fakat bu deneyin sonucu ve yaptigim yorumun dogrulugu halen kafami kurcaliyor.