Mosfetin kısa devre olması

Bu olay gerceklesmez cunku D26 var.

Bu olayi daha once deneyerek MOSu bozamadim.

Fakat tartismaya deger.

Source ucu saseye bagli mosun gate' bacagina bir kac 100K uzerinden 18V dan cok cok yuksek voltaj verdim. (Degeri hatirlamiyorum ama 300V vermis de olabilirim) Mosun bozulmasini beklerken MOS banamisin demedi. Sonuc MOS bozulmadi.

Su yorumu yaptim uzerinde durmadim. gate Source arsindaki kacak kapasite 18v civarina ulastiginda gate deliniyor bu kapasitedeki enerji belli. Demekki bu enerji Gate Source bolgesinde imha edecek seviyede yuksek degil.

Mosu bozmak icin enerjinin direnc uzerinden gelmeye devam etmesi lazim. Mesela 10 Ohm direnc uzerinden 20v uygularsak o zaman bozabiliriz.

Fakat bu deneyin sonucu ve yaptigim yorumun dogrulugu halen kafami kurcaliyor.
D26 şemada var ama kartta yok. Bu şema 17ıps62 kodlu kartın genel bir şeması ufak tefek farklılıklar var.
6300 entegrenin gate ucu önce 10 ohm sonra 0ohm dirençten gecerek mosfetin gate ucuna gidiyor.

O diyod olmasa bile gate surucu IC oldugu surece gene voltajin yukselmesi imkansiz.

10M multimetreden multimetreye değişiyor. Kimisinde daha az kimisinde daha çok. Sizin durumda 10M olduğunu sanmıyorum, gatasource arası 10K ise oraya o şekilde çok komik bir voltaj kalabilir steady state de.

Peki bu deneyde gate voltajını gözlemlediniz mi? Gate voltajı kaça kadar tırmandı? Normalde ince bir tabaka o kapasiteyi oluşturduğu için abs max ı çok çok geçerseniz delineceği garanti. Ama üretimden hepsi aynı çıkmıyor bazıları daha çok dayanabilir. Abs max +-20V olan bir mosfet için 25V un 30V un yıkıcı etkisi olması gerekli

Cok emin olmamakla birlikte 18v diye hatirliyorum. Zener gibiydi.

Bak simdi aklima su geldi. Bazi moslarda zener cipe entegre. Belki de denedigim mosda oyle bir durum olabilir.

• Beğen
Reactions: clc
Cok emin olmamakla birlikte 18v diye hatirliyorum. Zener gibiydi.

Bak simdi aklima su geldi. Bazi moslarda zener cipe entegre. Belki de denedigim mosda oyle bir durum olabilir.
Bu durum mümkün, bir de emin olmamakla birlikte sanıyorum device ın ısınması dayanımını arttırıyordu. Ben daha önceden doğrudan besleme ile mos u sürdüğüm bir uygulama yapmıştım(24-28V giriş vardı) buradan mosu sürmek için voltaj üretmek istememiştim, zener ile voltajı üretmek yerine +-30V a dayanan moslar vardı onlarla çalışıp ısı üretmeden olur mu diye denemiştim. Denerken yanlışlıkla elimdeki herhangi bir mosu takarak yapmıştım ilk denemeyi ve 24V u yediği anda mos uçmuştu, ama burada yüksek bir empedans dan görmedi direkt kaynağa bağlıydı. Yüksek empedans üstünden bağlanırsa ne olur bakmak lazım, DS arası zener gibi davranıyor evet ama GS arası eklenti yoksa davranmıyor diye biliyorum. Müsait bir zamanda mosun birinin gs arasında 10K lehimleyip yüksek direnç üstünden uygulama yapayım çeşitli voltajalrı bakalım ne olacak

Multimetrenin kademesi 1000 V da olsa bile probları akım ölçüm yuvalarında unutmuş olabilirsiniz. Multimetrenin şalteri prob bağlantılarını kesmiyorsa kısa devre olmuş olabilir.

Drain geriliminin yüksek frekans ve genlikli olduğunu düşünürsek, ölçü aleti 1000V DC kademesinde buna maruz kalınca hala 10M ohm empedansı vardır diyebilir miyiz?

Bu arada kısa devre mosfet 80r1k2p. Yerine 50ZFP kullanabilir miyim?
80r1k2p mosfet 850v 4.5 A. 50ZFP 500V 7.2 A.
50ZFP'nin voltaj 500 V. O sıcak bölgede zaten 400 v var. Sorun olur mu acaba?

80r1k2p mosfet: VDS:850V VGS:+ - 30V Akım:4.5A RDS(on):1.2 ohm
50ZFP mosfet: VDS:500V VGS: + - 30V Akım:10A RDS(on): 0.48 ohm
50ZFP mosfet Drain Source Voltaj ona göre düşük ama besleme de PFC devreye girince 400 V civarında voltaj oluyor.
Sizce kullanılır mı?

80r1k2p mosfet: VDS:850V VGS:+ - 30V Akım:4.5A RDS(on):1.2 ohm
50ZFP mosfet: VDS:500V VGS: + - 30V Akım:10A RDS(on): 0.48 ohm
50ZFP mosfet Drain Source Voltaj ona göre düşük ama besleme de PFC devreye girince 400 V civarında voltaj oluyor.
Sizce kullanılır mı?
Topoloji ne belirsiz ama bence hayır kullanılmaz

Maksimum gerilim 400 volt olsun
500 voltluk mosfet yeter diye düşünmeyiniz

Anahtarlama esnasında daha yüksek gerilimler oluşuyor. 850 voltluk kullanılması tesadüf değil

Son düzenleme:
Doğru diyorsunuz. Anlık olarak yüksek gerilimler oluşuyor bu da mosfeti bitirir .
Peki bir mosfetin yerine başka mosfet kullanırken VDS ,VGS, Akım, RDS(on) değerlerini karşılaştırmak yeterli mi?

Anahtarlama-toparlanma süresi de önemlidir.

Aksi halde çalışma frekansında ısınarak bozulur

Neden kullanılmaz acaba? Sebebini biraz açar misiniz?
Topoloji belirsiz hocam nasıl açayım. Ama en basitinden TV beslemesi gibi seri üretim bir cihazda 3-5 cent in peşine düşersin, 500V luk uygun olsaydı takarlardı. Topoloji flyback ise mesela beslemenin 400V olması hiç bir şey ifade etmez, trafodan reflected voltage gelecek. Ya da pushpull olduğunu düşünelim(ki bence değildir) o durumda zaten min 800V ds görecek cihaz, overshootu vs de düşününce 850V luk mosfet bile az kalır. Uzun lafın kısası iyice inceleyip buraya aslında 650 de kurtarabilir denebilir evet ama düşük ihtimal.

Topoloji belirsiz hocam nasıl açayım. Ama en basitinden TV beslemesi gibi seri üretim bir cihazda 3-5 cent in peşine düşersin, 500V luk uygun olsaydı takarlardı. Topoloji flyback ise mesela beslemenin 400V olması hiç bir şey ifade etmez, trafodan reflected voltage gelecek. Ya da pushpull olduğunu düşünelim(ki bence değildir) o durumda zaten min 800V ds görecek cihaz, overshootu vs de düşününce 850V luk mosfet bile az kalır. Uzun lafın kısası iyice inceleyip buraya aslında 650 de kurtarabilir denebilir evet ama düşük ihtimal.
Aynen dediğiniz doğru. Biz 17ips62 kart üzerinden konuştuk buradaki mosfet 850v.
17ıps12 kart mevcut. Tv ye birebir uyumlu çalıştırıyor. 17ıps12 kartta TK6A65D mosfet kullanılmış. (650 V 6A)

• Beğen
Reactions: clc

Forum istatistikleri

Konular
7,174
Üyeler
2,901
Son üye
ahmet045

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back