Motosiklet fan müşürü fan switch tamir.

semih_s

Hobici
Geçenlerde radyatöre takılan ve 3-5 C histeresisle fanı açıp kapatan mekanik fan switch bozuldu. Orjinal parçanın 4 ila 7K olması ve yan sanayi olanların da servis kitapçığından farklı sıcaklıkta çalışmasından Sviçin içine elektronik devre gömmeye karar verdim. Neyse ki vaktim de vardı. Matkapla içini boşaltmaya başladım.

sağlam.jpg
1.jpg

temiz.jpg
NTC.jpg

Radyatörde şase yani GND, 0V var. Mekanik switch sadece 12V'yi fana anahtarlıyordu. Devreyi aşağıdaki gibi çizdim ve müşürün kasası ile GND'ye bağlandım.

1760439324693.png

Devre aşağıdaki gibi 17mm çapına sığdı.

1760439571137.png

WhatsApp Görsel 2025-10-14 saat 13.40.55_42355837.jpg
WhatsApp Görsel 2025-10-14 saat 13.40.55_c2acb7a0.jpg

WhatsApp Görsel 2025-10-14 saat 13.40.52_362aee7a.jpg
WhatsApp Görsel 2025-10-14 saat 13.40.49_1985058c.jpg

100K NTC'yi epoksi ile yapıştırdım önce. sonra da kurduğum devreyi yerleştirdim. şeffaf epoxi ile dolgu yapıp en son orjinali ile bire bir kullanılması için terminalleri orjinal sokete girecek şekilde ayarlayıp yine iran yapıştırıcı epoksi ile dökerek sabitledim.

WhatsApp Görsel 2025-10-14 saat 13.40.48_94ef0c72.jpg
WhatsApp Görsel 2025-10-14 saat 13.40.47_a0b7e575.jpg
son.jpg

Emin olmadığım mesele şu: Fan için bir flyback diyot kullanmak gerekir mi? devre bozulur mu yoksa mosfetteki ters diyot telafi etmeye yeter mi?

Hocam konudan bağımsız pcb'yi yaparken akatarım işini nasıl yapıyorsun? KiCad üzerinden aktarım için çıktı almaya çalışınca 1-1 ölçü olarak tutmuyor bende.

Hocam konudan bağımsız pcb'yi yaparken akatarım işini nasıl yapıyorsun? KiCad üzerinden aktarım için çıktı almaya çalışınca 1-1 ölçü olarak tutmuyor bende.
proteus, output, export graphics, export adobe pdf. kicadde de pdf çıktısı varsa birebir olması lazım.

fan düz dc fırçalı bir motor ancak 10-15A gibi epey akım çeker. enerjiyi kesince seleoid bobinleri gibi ters emk üretmemesi lazım ama ataletten dolayı bir süre daha dönecek ve bu esnada açıkdevre voltajı üretecek. kaç volta kadar çıkar bilmiyorum ama kontrol etmekte fayda var. elinde varsa bir skop ile bakmak en pratik yöntem olur.

bu işler için otomotiv onaylı switch mosfetler var. onların uygulama notlarında bu bilgiler vardır.

Sviç bağlayıp skopla baktım. aşağıdaki fan açılırken. sviç bounce -30V'kadar anlık sıçrama oluyor.

1760444537106.jpeg

Aşağıdaki foto da fan kapanırken:

1760444629526.jpeg

Ter EMK'dan önce yine -30V sıçrama var. Fana yakın sokete UF5804 iliştirdim Fan bacağı ve şase arasında bu diyot sonuç aşağıdaki gibi temiz oldu. diyotu düzgünce bağlarsam bu iş olacak gibi.

1760444765931.jpeg

1760444783593.jpeg

Kicad üzerinden bende PDF olarak aldığımda 1:1 ölçü olmuyor. Çözümü ne ki acaba farklı farklı eklentiler denedim fakat çözemedim

Kicad üzerinden bende PDF olarak aldığımda 1:1 ölçü olmuyor. Çözümü ne ki acaba farklı farklı eklentiler denedim fakat çözemedim
Yazdırırken ayarlarda ölçeklendirme seçeneğini kontrol edin. Belki çıktı 1:1 ama yazdırma sırasında ölçeklendirme yapılıyordur. Eğer öyle değilse de büyütme veya küçültme oranını ölçüp yine yazdırırken telafi edebillirsiniz.

Yazdırırken ayarlarda ölçeklendirme seçeneğini kontrol edin. Belki çıktı 1:1 ama yazdırma sırasında ölçeklendirme yapılıyordur. Eğer öyle değilse de büyütme veya küçültme oranını ölçüp yine yazdırırken telafi edebillirsiniz.
Hocam yazdırma ayarlarında 1:1 olarak ayarlı hatta manuel vb yazdığımda da tam olmuyor. Acaba yazıcı ayarlarında mı bir şey var diye baktım orda da göremedim.

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
8,397
Üyeler
3,322
Son üye
asmukami

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back