Negatif Voltaj ve Toprak Hakkında

volta

Kıdemli Üye
Bir devrede genelde (-) voltajı GND'ye bağlıyoruz. Ama bazı yerlerde V+, V- ve GND bir arada oluyor. Bu tip durumlarda kafama şu soru takılıyor: negatif voltaj (V-) ve GND (Toprak) arasındaki fark tam olarak nedir? Biraz basit bir soru oldu farkındayım çünkü çok temel birşey ama bu mevzu kafamı kurcalıyor. Yani aslında toprak V(-) değilde biz mi ona bu görevi yüklüyoruz. Kağıt üzerinde tamam da pratikte tam kafama oturmadı bu konu.

V+, V- ve GND varsa, aksi belirtilmedikçe GND etrafında simetrik bir voltajdan bahsediliyor olur. Neden ortadaki GND oluyor? Konsept devreler üzerinde düşünürken birçok kaynakta yer alan bilgiler bu şekilde de ondan. İstersen V+ ya GND dersin, GND de V1-, V- ye de V2- dersin. Devre de çalışır. Ama bu devreyi birisine gösterdiğin zaman beyni yanar :D

Mantık olarak GND aslında referans noktası/şase/gövde.

Mesela biyomedikalde sağ bacak referans olarak kabul ediliyor. Diğer voltajlar buna göre tarif ediliyor.

Devre analizinde çözümü kolaylaştıracak bir noktayı referans kabul edip ona göre analiz ediyorsun. Tüm voltajlar bu noktaya göre pozitif veya negatif olabiliyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,302
Üyeler
2,954
Son üye
07 Osman

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back