Nereden Başlamalı?

333

Aktif Üye
Katılım
30 Ocak 2020
Mesajlar
294
Öncelikle herkese merhaba. Aranıza yeni katıldım. İnşaat mühendisiyim fakat maalesef yanlış meslek seçimi. Şeytan ara sıra git elektronik mühendisliği oku diye yokluyor fakat bir taraftan yüksek lisans tezi bir taraftan işler şimdilik çok da mümkün gözükmüyor. Açılan diğer konuyu okudum fakat beni tatmin etmedi. Öncelikli amacım elektroniği en temelden alarak öğrenmek. Bunun için Harun Bayram'ın üç adet kitabını aldım. Teknik liseler için yazılmış ama bir zararı olacağını düşünmüyorum. Birazcık arduino ile uğraştım fakat hazır kurulu bir sistemle iş yapmak da çok doğru gelmedi. Bunun üzerine önerebileceğiniz kaynak, yol yordam var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim.:)
 
Foruma hoşgeldin. Yeni bir alanda hızlıca birşeyler öğrenmenin bence tek yolu, o alan ile ilgili, çok da basit olmayan ve bittiğinde büyük bir zevkle kullanacağın bir projeye başlamak. Seni elektronik öğrenmeye heveslendiren şey nedir? Elektronik öğrenerek o bilgi ile ne yapmak istiyorsun?

Mesela uzaktan kumandalı uçak, gemi, arabaya merakın varsa, böyle bir aracın uzaktan kumanda elektroniğini sıfırdan yapmayı hedef edinebilirsin. Veya CNC'ye meraklı isen, bir CNC makinanın kontrol elektroniğini sıfırdan yapmayı hedef edinebilirsin. Öğrenme hevesini devam ettirecek bir proje lazım. Yoksa al kitabı, oku oku en sonunda uykun gelir ve bir kenara atarsın :)
 
Hocam öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Elektronikle ilgili temel şeyleri öğrenmek için kitaplara başvuruyorum. Bana en mantıklısı bu geliyor yada aldığım formasyonun yan etkisi olarak öyle hissediyorum. Proje konusuna gelirsek örneğin geçen babamla konuşurken sırf kombiyi açıp içeriyi ısıtabilmek için 1 saat erken gittiğini söyledi. Elimdeki nodemcu ve röle ile internetten tetikleyip kombiyi açabileceği bir düzenek yaptım baka baka. Ama bana ne kattı kısmına gelirsek hiçbir şey katmadı. İnternet olmadan aynısı tekrardan yapamam, içeride ne döndüğünü bilmiyorum ve bu beni sinir ediyor. :D 1 tane röle lehimleyip ben yaptım diyemiyorum. Tamam espyi icat etmeyeyim ama enazından geliştirme kartını aradan çıkartabilmeliyim diye düşünüyorum. Geliştirme kartı çok çok uç bir örnek oldu onun da farkındayım. Hiç olmadı basit bir flaşör devresi tasarımı yapmak yani sağdan soldan bakmadan yapabilmek için ne yapmalıyım? Umarım yanlış düşünmüyorumdur.
 
Anladım, sen işi derinlemesine, temel elektronik komponentler seviyesinde öğrenmek istiyorsun. Ve anladığım kadarıyla iyi yazılı veya video kaynaklar olursa da sıkılmadan takip edebileceksin.

O zaman öncelikle ingilizce öğrenmen lazım. Bir youtube videosunu veya ingilizce makaleyi sözlüğe neredeyse hiç bakmadan tam olarak anlayabilecek seviyede öğrenmek gerekir. Diyeceksin ki google translate ile idare ediyorum, olmaz. Hem çevirinin kalitesi iyi olmuyor ve nüansları kaçırırsın, hem de herşey için google translate senin en sonunda yıldırır ve birşeyi okumaya üşenirsin. Konuşma veya yazma önemli değil, onu sonra öğrenirsin.

İngilizceyi öğrendikten sonra, internetteki en iyi bilgi kaynakları artık senin kullanımına açık olacak. Elektroniği öğrenmede çok büyük ve çok önemli bir adım atmış olacaksın. Sonra da EEVBlog forumunun WIKI sayfasındaki elektronik kaynaklarını okumaya başla:


Ben de forumumu oluştururken EEVBlog'u örnek aldım ve o seviyede bir forum olmasını umuyorum. O foruma da mutlaka üye olmalısın!
 
Öncelikle temel elektrik devrelerini öğrenmen gerekir. Dirençler, gerilim kaynakları, akım kaynaklarında oluşan devrelerin analizini yapabilmen için ohm kanunu, kirşof kanunlarını iyice öğrenmen lazım.

Sonraki aşamada işin içine kondansatör ve bobinler girince, matematiğini de geliştirmen gerekecek. İnşaat mühendisliği müfredatında var mı bilmiyorum, calculus, kompleks sayılar, ileri seviyede trigonometri ve temel diferansiyel denklemleri öğrenmen gerekecek.

Bundan sonra transistörler, diyotlar gibi yarıiletkenlerin yapısını ve çalışma mantığını öğrenmen gerekecek.

Ayrıca bunları öğrenirken yapacağın deneyler için de temel bir elektronik laboratuvarına ihtiyacın olacak. Şu konuyu inceleyebilirsin:

 
Çok teşekkür ederim hocam. Verdiğiniz kaynağı mutlaka takip edeceğim. İngilizce tarafında sıkıntı çıkarsa teknik ingilizce kısmında birazcık takılırım. Ona da maalesef yapacak bir şey yok. Zamanla oturacak. Kitaptaki amacım da ikinci mesajınızdaki gibi temel şeyleri hatırlayabilmek, öğrenebilmekti. Evet hocam temel mühendislik dersleri diye geçer. İnşaatın da olmazsa olmazı derslerindendir yazdıklarınız. Başlığı açmadan önce forumdaki soru amaçlı konular dışındaki bütün konuları gezdim desem yalan olmaz. Kendi çapımda biriktirdiğim, satın aldığım profesyonel olmasa da iş gören bir dizi ekimanlarım mevcut. Güç kaynağı olarak da lazım oldukça masaüstü bilgisayar psu'su kullanıyordum fakat tavsiyeleriniz üzerine bir utp3315 alacağım gibi.
 
Aslında elektronik mühendisliği ve inşaat mühendisliği birçok konuda birbirinden yararlanabilen disiplinler. Benim bir petrol mühendisi bir eniştem var, onlarca yıl arap ülkelerinde çalışıp emekli oldu. Ama kafası hala zehir gibi. Geçenlerde bana bulduğu bir metodu anlatıyordu, bir kolon veya kirişe elektronik sensörler takıp, bir tarafdan bir titreşim palsı gönderip betonun içinde kofluklar var mı onu tespit edebilecek bir metot.
 
  • Beğen
Reactions: 333
Doğrudur hocam. Yapı sağlığı izleme, deprem verilerinin toplanması, katodik koruma gibi elektrik-elektroniği ilgilendiren ve bize fayda sağlayan oldukça konu bulunmakta. En basitinden bir elemanın şekil değiştirmesini bulmak için strain gauge elemanlarından faydalanıyoruz. Üzerindeki sistem direncini normalize etmek için de wheatstone köprüsü kullanıyoruz. Ama genele bakınca kullandığımız yöntem ve gereçler elektronik konusu içinde oldukça basite kaçıyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,655
Mesajlar
97,285
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top