NPN ENKODER DİRENÇ NASIL BAĞLANIR

RockLeen

Yeni Üye
Merhabalar,

Elimde OVW6-10-2HC NPN rotary encoder bulunmakta. İnternette biraz araştırma yaptıktan sonra encoderin NPN olduğunu ve faz kablolarına direnç atmam gerektiğini öğrendim ama A ve B fazından VCC'ye mi GND'ye mi direnç atacağım onu bilmiyorum. Ek olarak kaç ohm'luk direnç takmam gerekiyor ? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

NPN açık kollektör çıkışa sahipmiş. Oraya pull up direnç koyman lazım, yani Vcc ye bağlayacaksın. Kullanılacak direnç değeri de sinyallerin değişme hızına göre seçilmeli. Çok hızlı değişiyorsa sinyal, direnç değeri düşük olmalı. Vcc 24 V ise, sen önce 2.7 kΩ ile başla. Sonra da çıkış sinyallerine osiloskop ile bakarken enkoderi maksimum hızda çevir. Eğer hala 0 ve Vcc arasında değişen kare dalga görüyorsan bu direnç değeri iyidir.

Elimde osiloskop yok onu deneyemem ama birazcık kullanımı ile bilgi verirsem sanırım sizde tecrübelerinize dayanarak bir şeyler söyleyebilirsiniz. Encoder 5-24v aralığında çalışabiliyor. Ben 5v ile besliyorum. Eğer derseniz 12v beslemen daha iyi olur onu da yapabilirim.(24v beslemem zor gibi duruyor.) Sistemde amacım bilgisayar oyunları için direksiyon seti yapmak. Ek olarak rally oyunlarında vs. çok hızlı direksiyon hareketleri olduğu için sinyallerin değişme hızı çok yüksek.

Osiloskop yoksa tamamen deneme yanılma gideceksin. 5V için 560 Ω gibi bir direnç ile başla. Eğer çok hızlı direksiyon hareketlerinde iyi reaksiyon alamazsan direnç değerini düşürebilirsin. Enkoderin datasheet'i yok ortalıklarda o yüzden direnci ne kadar düşürebileceğin konusunda birşey diyemeyeceğim, ama genel geçer konuşursak 100 Ω un altına düşmemekte fayda var.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,007
Üyeler
3,191
Son üye
iclal

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back