Doğalgaz işi sıkıntı. O ocaklarda bidiğim kadarıyla ocağı kapatmanın tek yolu doğalgazı kesmek.
Bunun için timer'lı vana hazırda var mıdır bilmiyorum. Belki uğraşarak da yapılabilir. Ama bir kaç sorun beraberinde gelyor.
Öncelikle doğalgaz tesisatı bir mühendis tarafından incelenip onay verildikten sonra gaz açılır. Sizin oraya müdahale etmeniz gaz kaçağı, yangın, patlama gibi daha kötü sonuçlara yol açabilir.
Bunun dışında yemeklerin pişme süresi farklı farklıdır. Annenizin her seferinde timer'ı kuracak kabiliyete sahip olması gerekir. Bir de tabi timer kapandıktan sonra yemeğin tadına bakılacak, pişmemişse 5-10dk daha timer ayarlanacak filan. Zor işler.
Kendi annemden biliyorum. Kadın 40 yıldır her gün yemek yapmaktan bıkmış zaten. Birde al bu timer'ı kullan desen iyice zulüm olur.
Bizim evde elektrikli ocak var. 0-9 arasında sıcaklık değerleri var. Yemek yaparken 9'a bile açsak ocak bir süre yanıp kapanıyor. Tam soğuyacakken tekrar açılıyor. Bu şekilde yemek pişiyor. Eğer ocak açık unutulursa da belli bir dereceyi geçtimi kendisini kapatıyor.
Bir de benim en güvenli yöntem olarak gördüğüm indüksiyonlu ocaklar var. Kullanmadım ama bildiğim kadarıyla bu ocak yanarken avucunu bile bassan elin yanmıyor. Çünkü sıcaklıkla çalışmıyor. Manyetik alan mıydı neydi. Tam bilmiyorum detayını. Al ondan bir tane rahat et. Yalnız onu kullanmanın bir şartı var. Bütün ocakta kullanılacak tencere tava cezve vs. ocağa uyumlu olması gerek. Plastik,cam yada granit tarzı ürünler ile kullanamıyorsun. Galiba olması gereken madde çelikti. Çelik tencere,çelik tava gibi.