Oksijen emici

frekans50

⁹⁸⁷⁶⁵⁴³²¹⁰
Katılım
8 Ekim 2022
Mesajlar
1,078
Gıda saklamak için paket içerisinden ayrı bir madde çıkıyor. Bazısı nem alıcı bazısı oksijen alıcıdır.

Oksijen emiciler, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir teknolojidir. Gıda ambalajlama sürecinde kullanılan ve ambalaj içindeki oksijeni emerek %0,1 gibi oldukça az bir oranın altına indirir. Böylelikle oksidasyon reaksiyonlarını azaltarak gıdanın tazeliğini ve kalitesini korur.


Böyle bir madde kullanmadan, kavanoz için oksijen alıcı yapmak istersek pamuk vb tutuşturalım. Kapağı sıkıca kapatalım. Bir süre sonra oksijen tükenecek alev sönecektir.

Bu yöntemi kullanan tekrar kullanılabilir stabil bir mekanizma nasıl yapılır? Kavanoz içine çakmak gazı doldurmak sonra yakmak olabilir tabi.

Başka ilginç önerileriniz nelerdir?
 
Son düzenleme:
Yanan pamuğun külleri belki sterildir (bakteri açısıdan), ama kavanoz içerisindeki gıdanın içerisinde kül kalması yadırganabilir.

Kalıntı istenmiyorsa ispirto veya alkol tarzı sıvı yanıcılar ile, bu işlem yapılabilir.
+ Kavanozda bu sıvının konayacağı ve yanabileceği bir yer olur.
+ Hacme göre kalıntı bırakmayacak uygun miktarda yanıcı konabilir.
+ Konu gıda olunca, gıdaya temas etmesi durumunda islami açısından helal/haram durumu ortaya çıkar.

Belkide asıl olması gereken;
Vakum ortamında veya gıda ile etkileşime girmeyen farklı bir gaz ile ortamdaki oksijeni uzaklaştırmak gerekir.
 
Son düzenleme:
Azotla paketleme yapılıyor. (koruyucu atmosfer) Tam olarak iş görüyor.

Daha pratik evde uygulanabilir yöntem arayışındayım.
 
Alev gıdadan uzak ayrı bir kapta yakılabilir. Ama olayı gıda prosedürleri açısından incelemekte fayda var. Gıdanın tadının değişmemesi lazım. İs koku vs olmaması gerek.

Endüstride bunun için kullanılan hazır ürünler varmış. İlaç kutularının içinden çıkanlar benzeri birşey olsa gerek.


Chatgpt demir tozu ve tuz ile oksijen emici yapılabilir diyor.

Ben gıdaların taze olarak tüketilmesinden yanayım. Ev yapımı, beklemiş/buzlukta duran ürünleri pek sevmiyorum.
 
Bakliyat vs icin vakumlanabilir torbalar satılıyor. Elektrik supurgesiyle icindeki hava emiliyor.
Konserve kavanozlari ve kapaklari da konserve icin is goruyor.
 
Vakum işi zor. hem oksijen veya hava kalmadığını garantilemez. Ateş yakmak en iyisi. Fakat nasıl olacağını kestiremedim.
 
Son düzenleme:
Kaplari ozel yapmislar, elektrik supurgesi ile vakumluyorlar. Neticede vakumtupu uretmeyeceksin.
 
Azotla paketleme yapılıyor. (koruyucu atmosfer) Tam olarak iş görüyor.

Daha pratik evde uygulanabilir yöntem arayışındayım.
Marketten aldığım siyah zeytinleri koruyucu maddeler yüzünden yiyemez oldum.
Azot kullandıklarında çok kötü bir tat zeytinin iliklerine kadar işliyor.

Kendi evimizde yaptığımız siyah zeytin tuz sirke ve yağ dan başka bir nesne kullanmadan 3 ay içinde kapalı sızdırmaz kaplarda fermente olup yenilir hale geliyor.
Endüstriyel paketlenmiş gıdaların maalesef sağlık açısından sıkıntıları war.

Wakum yapmak istiyorsanız buzdolabı kompresörlerinin emiş ucu sizin için ideal olacaktır.
Çok yerde kullanılır. çıkış ucundanda bisiklet tamircileri lastik şişirme motoru olarak istifade ederler.
Özellikle hacamatçılar wakum amaçlı kullanmaktadır.

Düdüklü tencereye kaplarınızı ağzı yarı sıkı kapatılmış olarak koyarak tencerenin düdük tarafından emiş yaparsanız içine koyduğunuz nesne içindeki hava dışarı atılır.
Tencerenin Tekrar hava almasını sağladığınızda içindeki kaplar otomatik olarak vakum etkisiyle kendini daha sıkı kapatır.
 
Vakum işi zor. hem oksijen veya hava kalmadığını garantilemez. Ateş yakmak en iyisi. Fakat nasıl olacağını kestiremedim.
Ateş yakmak da tüm oksijeni bitirmiyor olabilir. Bundan tam olarak emin değilim ama alevin sürdürülmesi için gereken minimum bir oksijen oranı olabilir. Bunun altına düşünce yanma biter oksijen kalabilir.
 
Dalış tüpleri mevcut piyasada. 200-300 bar basınçla çalışırlar. Gida kalitesinde azot bulunur mu bilemiyorum. Sanayide azot dolumu yapıyorlar tabii. Gida için uygun olmayabilir.
Pamuk yerine saf alkol belki daha iyi olur. Hepsi yanmaya bilir, ayrıca alkolün kendisi konservant gibi çalışır. Lakin kokusu kalabilir ürünlerde, ayrıca inanc konusu da var.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,361
Mesajlar
124,440
Üyeler
2,985
Son üye
sertoglu42

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top