Osilatör devresi hakkında sorular

Öğretmen27

Aktif Üye
Katılım
21 Mayıs 2019
Mesajlar
781
Merhaba ustalarım ve hocalarım.
Aşağıdaki transistörlü yükselteç devresinde (1.Şema) CE kondansitörü( sanırım bypass kond. diye geçiyor) ne işe yarıyor?
Bir de 2. şemada xtal ve c1 ile devrenin frekansı ayarlanırken, çıkıştan alınan RF direnciyle de sinyalin genliği mi ayarlanıyor acaba? Doğru mu anlamışım?
 

Ekler

  • osilatör.JPG
    osilatör.JPG
    24.1 KB · Görüntüleme: 728
  • osilatör 2.JPG
    osilatör 2.JPG
    25.1 KB · Görüntüleme: 647
Tek transistörlü yükselteçlere konulan R[SUB]E[/SUB] emitter direncinin amacı, yükselteç kazancının besleme voltajı ve yük değişimlerinden fazla etkilenmemesinin sağlanmasıdır. Yani R[SUB]E[/SUB] yükselteci daha stabil hale getirir. Ama bunu yaparken getirdiği negatif geri beslemeden dolayı, yükseltecin toplam kazancının da düşmesine sebep olur.

Ama eğer R[SUB]E[/SUB] direncine bir C[SUB]E[/SUB] bypass kapasitörü paralel bağlanırsa, kazancı azaltan negatif geri besleme, en azından AC sinyaller için ortadan kalkar, çünkü AC frekanslarda C[SUB]E[/SUB] kapasitörü, R[SUB]E[/SUB] direncini kısa devre eder. Böylece kazançtan feragat etmeden stabil bir yükselteç elde ederiz.

İkinci osilatördeki R[SUB]F[/SUB] direnci, R[SUB]1[/SUB] ile birlikte eviren yükselteç olarar kullanılan OPAMP'in geri besleme oranını belirler. Dolayısıyla R[SUB]F[/SUB] yi değiştirmek çıkıştaki sinyal genliğini değiştirir. Ama şunu da belirtmek lazım, bir kristal osilatör yapmak için OPAMP'a göre çok daha verimli yöntemler vardır, o yüzden bu randımanlı bir devre olmaz.
 
Beyz emiter hattında akan akımı bir nevi kısıtlıyor bu direnç. Bu direnci veya zorlugu ortadan kaldırmak için bu CE kond. konuluyor anladığım kadarıyla.
Nihayetinde collektor emiterden akan akım, beyzden emitere akan akıma bağlı. Kondansitör yüksek frekanslı sinyalde akım geçişine rahatlıkla izin veriyor.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,840
Mesajlar
143,961
Üyeler
3,550
Son üye
volkan45

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back
Top