Paslanmaz Çelik Lehimleme, Kendin Yap Flux

semih_s

Kıdemli Üye
Katılım
16 Aralık 2020
Mesajlar
1,506
Daha önce büyük paslanmaz parça lehimlemek için kalkıştığım ve sıcaklık kontrolünü pürmüzle yeterince iyi yapamadığım için başarısız bulduğum bir yöntemi yeniden denemek istedim. Yaylı klemensleri PCB'ye lehimleyerek hem sağlam hem de iyi, kuvvetli bastıran bir şey lazımdı.

Aşağıdaki Klemenslerin içindeki parça bu iş için güzel, elimin de altındaydı ama lehim tutmuyor bir türlü:
klemens.jpg


Gelelim Fluxa. Tuz ruhundan ibaret. Fırçayla tuz ruhundan sürüp lehimleniyor. Yüzeyin ıslanması bile yetiyor.

Deneme uygulaması da aşağıda. Gayet sağlam bir bağlantı oluyor, ben bakırdan farkını göremedim tutunma bakımından:

Sonuç.jpg



Havalandırmanın önemi malum. Az miktarda da olsa asit buharlaşıyor, solumamak lazım.
 
Son düzenleme:
Sadece tuz ruhu da yeterli :) . Bu çinko olayını da bir videoda görmüştüm. Sadece tuz ruhundan işe yaramasını beklememiştim. Olay tuz ruhuymuş :) .
 
Çook eskiden evlerde temiz su tesisatında kurşun borular kullanılıyordu. Kurşun boru kaynağında gazlı lehim pürmüzü, sabun kalıbı gibi nişadır ve tuzruhu kullanılırdı. Aklıma geldi, gözümde canlandı.
 
Bu teknigi simdi cok iyi hatirladim.

Coook eskiden saloma ile isitilan iri bakir kutleden ucu olan havyalar olurdu. Hatta bunlarin ozel bir adi da vardi.

Nisadirla havya ucunu temizler ardindan da aynen dedigin cozeltiyi lehimlenecek yuzeye surer ve lehim yapardik.

Bu amacla cubuk seklinde lehim kullanirdik. Oyle icinde pasta falan hak getire. Zaten bu havya ile ince isler lehimlenmez bakir kazan vs devasa seyler lehimlenirdi.

Paslanmaz celik konusundaki deneyimin cok iyi oldu. Sikca ihtiyac oluyor.

O tarihlerde bizde pillerden cinko sokup eritirdik. Cinko katkisinin bir sebebi vardir illaki.
 
Bu tür işler için arax flux bulunmakta.
Ben pil başlarına lehim yapmak için kullanıyorum.
Tabii yine tehlikeli maddelerden birisi...
 
Youtube isi cozmus. Bizi o kadar iyi genelliyor ki hepimiz ayni videolari izliyoruz artik. Dun @Omega ya da @Mikro Step Datsun bir aracin restorasyon videosunu atmisti, ben de o baslikan bir kac saat once o videoyu izleyip yorum yazmistim altina. Bugunde @semih_s bu basligi acti. Dun gecede tam olarak bu icerikli bir videoyu onermisti youtube.

 
Sanirim Youtube algoritmasinda 8-10 kategori var. Turkiye icin belli bir bellek havuzu ayirip icine bir kac bin video atiyorlar. Genel basliklar ise : TV'de Turk dizisi izleyen boslar, meraklilar, sporcular, kendin yapcilar, cocuklar, siyaset, din, tarih v.b. Kullanicinin kisisellestirme verilerinden neleri izledigini biliyorlar zaten. O kategoriden videolari atiyorlar. Biz kendi istediklerimizi degil youtube un bize itelediklerini izliyoruz.
 
Youtube isi cozmus. Bizi o kadar iyi genelliyor ki hepimiz ayni videolari izliyoruz artik. Dun @Omega ya da @Mikro Step Datsun bir aracin restorasyon videosunu atmisti, ben de o baslikan bir kac saat once o videoyu izleyip yorum yazmistim altina. Bugunde @semih_s bu basligi acti. Dun gecede tam olarak bu icerikli bir videoyu onermisti youtube.

Ben daha evvel aradığımda bulamamıştım bunları. Amerikalı biri Muric asitte çinko eriterek lehimliyordu. O zaman tuz ruhunda denemiştim süt güğümüne musluk lehimlemek için ve zor olmuştu hatta olmamıştı, 4 yıl oluyor... Neyse aradan geçen zamanda bir çok kişi içerik üretmiş. Konu yaygın bilgi olmuş resmen. Demek ki bir daha bir daha bakmak lazımmış.
 
Takoz Havya.jpg


Bazen, büyük saç levhaya, paslanmaz saça lehimleme ihtiyacı ortaya çıkar. Bazen de basit plastik kaynağı yapılması gerekebilir. Burada iş parçasına yüksek miktarda ısı aktarmak önemli. Ben bu gibi işler için; 60x10 mm. bakır pano barasından, bir sap ekleyerek takoz havya yaptım. Havyayı piknik tüp üzerinde ısıtıp büyük lehimleme işimi, plastik kaynak işimi görüyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,621
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top