PCB tasarım için kaynak öneri isteği

Merhabalar, iyi günler dilerim.
Ben Enes Malik Çatak, yeni mezun bir Elektrik-Elektronik Mühendisiyim. Şu anda son stajımı yapmaktayım ve güç elektroniği ile elektronik devre tasarımı üzerine yoğunlaşmaya çalışıyorum. Ancak staj yaptığım yerdeki mühendis daha çok seri imalat kartlarıyla ilgileniyor. Dolayısıyla işin tasarım boyutu neredeyse yok denecek kadar az. Gelen ufak tefek revizeler dışında genellikle SMD makinesinde seri üretim yapılıyor. Bu sebeple yeterince tecrübe kazanamıyor, işin tasarım kısmını öğrenmekte zorlanıyorum. Udemy ve benzeri platformlara baktığımda temel bilgileri öğrenebiliyorum, temel seviyede şematik çizebiliyor ve board tasarlayabiliyorum. Ancak bu şekilde öğrenme sürecim hem kısıtlı hem de yavaş ilerliyor. Yazılı kaynaklardan okuyarak ve araştırarak her zaman daha hızlı ve verimli öğreniyorum. Fakat PCB tasarımı konusunda elimde kapsamlı bir kaynak bulunmadığı için bu alanda eksiklik çekiyorum. Eagle, Fusion 360 ve Altium programlarını iyi derecede kullanabiliyorum fakat tecrübem az olduğundan yaptıklarımın içi biraz boş kalıyor. Bu yüzden sizlerden kaynak önerisi rica ediyorum. Sadece kitap veya doküman değil, YouTube kanalı ya da Udemy kursu da olabilir. Türkçe olursa çok memnun olurum ama İngilizce kaynakları da anlayabilirim.

Zaten bir sürü yazılı ve video kaynağını incelediğin anlaşılıyor. Bu aşamadan sonra daha fazlasını incelemenin faydası çok kısıtlı olur. Bundan sonrası, gerçek bir projenin bir PCB'sini tasarlamak. Orta seviyede karmaşık olan bir MCU kartının 4 layer'li PCB sini tasarla. Bunu yaparken yaşadığın zorluklar, farkettiğin bilgi eksiklileri sana hem tecrübe kazandıracak, hem de eksik bilgilerini tamamlamanı sağlayacak. Üstelik öğrendiğin bilgiler de kalıcı olacak.

Zaten bir sürü yazılı ve video kaynağını incelediğin anlaşılıyor. Bu aşamadan sonra daha fazlasını incelemenin faydası çok kısıtlı olur. Bundan sonrası, gerçek bir projenin bir PCB'sini tasarlamak. Orta seviyede karmaşık olan bir MCU kartının 4 layer'li PCB sini tasarla. Bunu yaparken yaşadığın zorluklar, farkettiğin bilgi eksiklileri sana hem tecrübe kazandıracak, hem de eksik bilgilerini tamamlamanı sağlayacak. Üstelik öğrendiğin bilgiler de kalıcı olacak.
Gerçekten de öyle abi MAN Lion's Coach model aracının iç aydınlatma ve kontrol kartlarının çoğunu tasarladım ama yine de bir şeyler eksik gibi geliyor. Sadece bu değil ISUZU marka araçlar için de aynılarını yaptım. Bir sürü kart tamiri de yaptım örnek kartlar gördüm. Daha fazla pratik yapmak istiyorum. Bu noktaya kadar bir çok eksiğimi kendim tamamladım ama işte gözüme tam mükemmel gelmiyor açıkçası. Ben de bir noktada eksiğini tamamen tamamlamak istiyorum zor ya da kolay olsun hiç fark etmeden. Örnek kaynağı da bu yüzden sordum bilmediğim, okumadığım ya da izlemediğim en ufak bir bilgiye bile açım şu an açıkçası. Kaynağın iyisi ya da kötüsü fark etmez şu an yeter ki bilgi olsun.

Çok iyi. O zaman işin temeli var sende. Kendini biraz zorlamak istiyorsan, yüksek saat hızı ile çalışan dijital devrelerle oynayabilirsin. Mesela bir MCU ve harici SDRAM bellek olan bir sistemin PCB sini tasarla. Aynı kart üzerinde gigabit ethernet de olsun. SLC NAND olsun. Yani bir nevi SOM (System On Module) tasarımı yapmış olacaksın. Bu seviyeye geldikten sonra artık işi yeterince öğrenmişsin demektir. PCB tasarımı, teknik bir olay olmanın dışında aynı zamanda bir sanattır. 4 kişi aynı tasarımın PCB sini yapar, 4 tanesi de doğru çalışır, ama aralarından bir tanesi işi minimum bakır uzunluğu, maksimum anlaşılabilirlik ve tamir edilebilirlik ve estetik ile yapar.

Çok iyi. O zaman işin temeli var sende. Kendini biraz zorlamak istiyorsan, yüksek saat hızı ile çalışan dijital devrelerle oynayabilirsin. Mesela bir MCU ve harici SDRAM bellek olan bir sistemin PCB sini tasarla. Aynı kart üzerinde gigabit ethernet de olsun. SLC NAND olsun. Yani bir nevi SOM (System On Module) tasarımı yapmış olacaksın. Bu seviyeye geldikten sonra artık işi yeterince öğrenmişsin demektir. PCB tasarımı, teknik bir olay olmanın dışında aynı zamanda bir sanattır. 4 kişi aynı tasarımın PCB sini yapar, 4 tanesi de doğru çalışır, ama aralarından bir tanesi işi minimum bakır uzunluğu, maksimum anlaşılabilirlik ve tamir edilebilirlik ve estetik ile yapar.
Dediklerini dikkate alacağım abi çok teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.

Bu arada bununla alakalı bir çok kaynağı görselleriyle birlikte uğraşıp Türkçeye çevirdim. Konuya girip ulaşmak isteyen olursa gönderebilirim özelden.

@taydin'in dediği konuyu bir adım öteye taşıyarak (hem de iş olanağı) sana öneride bulunayım.
Raspberry pi cm5 ve Nvidia Jetson Orin (Nano, Super, Nx) gibi kartların mcu ve ram kısmı hazır bulunuyor. Çeşitli firmalar(raspberry, waveshare etc) bu kartlar için kendi anakartlarını tasarlıyor. İşin içinde gigabit ethernet, HDMI, nvme disk gibi yüksek hızlı hatlar ve 1V8, 1V1 gibi düşük gerilim ama yüksek akım isteyen beslemeler var.

Kendi anakartını tasarla, sonra bu anakartı isme/şirkete özel satış haline getir.

1757434801887.jpeg

1757434826502.jpeg

Robert Farenac'ın (ücretli olabilir) yüksek hızlı yol tasarımı konusunda eğitimleri var. Kısa hali YouTube videolarda var.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,247
Üyeler
3,279
Son üye
zeki yücel

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back