Bu bahsettiginiz durum Samsung icin mi gecerli yoksa diger yazici markalarinda da bu sorunlar yasaniyor mu? Mesela HP'de daha az, Xerox'ta daha fazla gibi bir bilginiz var mi? Hic bilgim yok bu konuda. Eger yaziciyi alirsam uzun sure degistirme sansim olmayacak. Cok acil de degil. O yuzden daha az sorun yasanan durumlari bastan bilirsem yatirimi ona gore yaparim diye dusunuyorum.
Başka yazıcı ile deneme şansım hiç olmadı. Bu anlattıklarım sadece Samsung M2020 için geçerli.
Ama şöyle düşünelim.
Tonerin eridiği sıcaklık belli. Tüm yazıcıları da muhtemelen toner eriyecek seviyeye gelene kadar ısıtıyorlardır.
Buarada merdanenin önemi olabilir. Merdanenin büyük yada sıkı olması kağıda daha fazla baskı yaparak tonerin tutunmasını sağlayabilir.
Yine dediğim gibi asıl önemli olan da kağıt. Sarı baskı devre kağıdı dediğimiz PNP kağıtlar yapıları gereği toneri üzerlerinde iyi tutamıyorlar.
Eğer yazıcı ile bu kağıda iyi baskı alabilirsen, tonerin transferi pcb ye çok kolay bir şekilde yapılıyor.
Eğer Beyaz renkli baskı devre kağıdı kullanırsan, bu kağıdın toner tutma mukavemeti sarı kağıda göre çok daha iyi. Ama bu seferde toneri pcb ye geçirmek tam bir işkence olabiliyor. Özellikle Laminasyon makinesi ile imkansız gibi bir şey. Sarı kağıt ile laminasyon makinesi güzel uyumlu çalışıyor.
Bir başka durum da şöyle;
Eğer Sarı baskı devre kağıdına "Ground Plane" yapmadan sadece ince yolların (0,2mm - 1,5mm arası) çıktısını alırsan bunu kağıda güzelce aktarıyor. Ama "Ground Plane" yaparak pcb deki boşlukları GND ile doldurursan, onu basmakta zorlanıyor.
Ben baskı yapacağım zaman pcb de Ground Plane varsa beyaz, yoksa sarı baskı devre kağıdı kullanıyorum.
Bir başka durum daha.
Daha önce
Baskı Devre İçin Printer den Koyu Baskı Ayarı konumda bahsettiğim gibi printera koyu çıktı gönderirsen bakır plaketi daha güzel kapatmış olursun. Yollar asitten en az şekilde hasar alarak çıkar. Ama bununda bir dezavantajı var. Toner yoğunluğu fazla olduğundan kağıda aktarılırken silindirde sıkışırken yayılma yapabilir. Özellikle çift taraflı pcb lerde bacak-geçiş kayması gibi sorunlar oluşabilir. Tek taraflı pcb lerde sorun teşkil etmiyor. Birde bu koyu çıktının yüzünden sarı kağıda baskı alamıyor olabilirim. Yani kağıt zaten toneri tutamıyor. Bende üstüne daha fazla toner göndererek iyice zorluyorum. Bu durumu henüz test etmedim ama düşüncem bu yönde.
Hagi yazıcıyı almalıyız?
PCB baskısı için yazıcı alırken kriterimiz aynı kategorideki iki farklı yazıcı olmamalı. Bakıyorsun görüntüsü, boyutu, fiziksel özellikleri, teknik özellikleri birbirinin aynı yada çok yakın. Biri üzerine samsung yazmış, diğeri HP, bir diğeride Xerox. Bunların arasında kararsız kalmak bence yanlış. Hangisini alırsan al aynı işi görecek, aynı sorunlarla uğraştıracaktır.
Ben evdeki Samsung M2020 printerdan aldığım çıktı ile Ozalitçideki 500kg lık yazıcıdan aldığım çıktıyı karşılaştırdım. Sonuç; muaazzam bir fark.
Bendeki çıktı uzaktan bile bakınca pütürlü görünürken, ozalitçinin makinesi toneri, mürekkep basar gibi dümdüz basmış. Ne ışık geçecek, ne gözüne takılacak bir pürüz bulabilirsin. Bu duruma bakınca almamız gereken yazıcıyı seçerken, farklı markaların aynı kategorideki ürünlerine değil, aynı yada yine farklı markaların bir üst kategorilerine bakmalıyız. Tabi pcb basmak için eve 5m2 yazıcı alacak değiliz ama kötünün bir tık iyisini almakta bir çözümdür. Bu da yazıcılar hakkında araştırma yapmakla ve teknik bilgilerini analiz edip karşılaştırmakla mümkün olur.
Ozalitçiler maalesef baskı devre kağıdına "makineye yapışır" korkusu ile çıktı almıyor. Alsalar ben hiç yazıcı ile uğraşmam, gider bastırırım.