Pil kapasite/sağlamlık testi nasıl yapılmalı.

TA3UIS

Doğan
Çeşit çeşit pil var piyasada, şarjlısından tutun alkalin olanına kadar farklı voltaj ve akımlarda piller mevcut.

Bu pilleri elimizdeki aletler ile kapasitelerini/sağlamlıklarını nasıl ölçmeliyiz?

Çöp ve sağlam olanlarını nasıl ayırmalıyız?

Kimya ne ise pil de o abi, hepsi birbirinden farkli, sana cok ciddi bir kaynak birakarak baslamak lazim.

Çeşit çeşit pil var piyasada, şarjlısından tutun alkalin olanına kadar farklı voltaj ve akımlarda piller mevcut.

Bu pilleri elimizdeki aletler ile kapasitelerini/sağlamlıklarını nasıl ölçmeliyiz?

Çöp ve sağlam olanlarını nasıl ayırmalıyız?
Sabit akımda elektronik yük ile akım çekip kapasitesine karar verebilirsiniz.
Örneğin 1.5 volt için 1.2 volta gelince testi durdurup. Çekilen akım x süre(saat) kapasitesini öğrenirsiniz.
Bu işlemi de farklı akımlarla ayrı ayrı test edebilirsiniz yine 1.5 volt için 200, 500 mA gibi.

Bir de mak kaç Amper akım(anlık) veriyor onu test edebilirsiniz.

Battery anaylzer cihazları bu işi çok güzel yapıyorlar. Bende cadex c7400 modeli var. Ama sen sakın alma :gulus2:
Nacizane tecrübelerime dayanarak pilin iç direncinin ölçülmesi pilin durumu hakkında en hızlı fikir edinme yöntemi.

burada en iyi pil bimden alınan çıkmıştı. 10 kat daha ucuz olduğu halde duracellin %95'i performansı vardı galiba.
Aynen öyle abi, yorumlarda gördüğüm tek mantıklı yorum da "anlık akım verebilme kapasitesini de keşke ölçseydiniz" olmuştu.
Rastlantı olarak tam da bu videonun yayınladığı tarihten 2-3 yıl öncesinden olmak kaydıyla ben de rastgele olarak bu pili kullanıyordum ve çok memnundum. Halen de aynı markayı alırım. Açıkçası bana mı denk geldi bilmiyorum ama evde akan Duracell gördüm ama gerçekten bu pil henüz akıyorsa bile bana denk gelmedi.

Abi bu videoda maksimum kac amper veriyor ile ilgili bir olcum yoktu, yanlis bir video my gonderdiniz acaba
Yok zaten bir tek onu ölçmüyor.
Aynen öyle abi, yorumlarda gördüğüm tek mantıklı yorum da "anlık akım verebilme kapasitesini de keşke ölçseydiniz" olmuştu.
Rastlantı olarak tam da bu videonun yayınladığı tarihten 2-3 yıl öncesinden olmak kaydıyla ben de rastgele olarak bu pili kullanıyordum ve çok memnundum. Halen de aynı markayı alırım. Açıkçası bana mı denk geldi bilmiyorum ama evde akan Duracell gördüm ama gerçekten bu pil henüz akıyorsa bile bana denk gelmedi.
Burda da yazdığım gibi.

Ben de Duracell kullanmayı bıraktım artık. AA ve AAA pilleri neredeyse her zaman aktı ve pil yuvalarını perişan etti. Artık en ucuz, en dandik kuru pilleri kullanıyorum. Hiç akan olmadı, pil süresi ile ilgili bir şikayetim olmadı.

Ben de Duracell kullanmayı bıraktım artık. AA ve AAA pilleri neredeyse her zaman aktı ve pil yuvalarını perişan etti. Artık en ucuz, en dandik kuru pilleri kullanıyorum. Hiç akan olmadı, pil süresi ile ilgili bir şikayetim olmadı.
İlginç. Duracell şarjlı pillerini boşaldıkça şarj edip yaz kış kullanıyorum, hiç akma vs gibi bir şikayetim olmadı.

İlginç. Duracell şarjlı pillerini boşaldıkça şarj edip yaz kış kullanıyorum, hiç akma vs gibi bir şikayetim olmadı.

Şarjlı pillerini hiç kullanmadım, benim tecrübem kuru piller ile ilgili.

Şarj edilemeyen piller için şu yöntemi kullanabilirsiniz. 8~10 ohm civarında bir direnci alın. Pili ölçü aletine bağlayın. Pilin direnç bağlıyken ve bağlı değil iken gerilimlerini ölçüp karşılaştırın. Arada pil geriliminin %20~%25 gibi fark varsa pil kullanılabilir. Fark açılıyorsa pil bitik diye düşünürüm.
Geçen yıl arduinoya mosfet ve 7.5ohm direnç bağladım. Pilin boşta ve 7.5ohm direnç üzerinden deşarjı esnasında gerilimine bakıp kullanılabilir olup olmadığını test eden bir düzenek yaptım. Bitik pillerde makas hemen açılıyor. Dolu pillerde ise fark daha az oluyor

Belirttiginiz markalarin "INDUSTRIAL" olan modelleri var. Onlarla yolda kalacaginizi sanmiyorum. 9v olanlar bitmek bilmiyor. 10 yil kadar raf omurleri var. Akmama garantisi bile okudum hatirliyorum.

Kısa devre yapmak pil ömrünü kısaltır bence.:)
En iyisi kapasite değeri aşmadan teste sokmak. Ama bu işlemde uzun sürer.
Aslinda merak ettigim ;

piller in datasheetlerinde belirtilan "C rate" ler var. Bunlari uretici belirtiyor su kadar C diye.

Ornegin LiFePO4 pilde 30C yaziyordu, bu ne demek? 2300mAh kapasitesi olan bir pilden, 1 saat boyunca 69A cekebilirim demek. bu tabi extrem bir ornek ama, aspilsan in pilinden 25A cektiler, isinmadi bile.

Demekki uretici bu C degerini yazmadan once bir sekil de test yapiyor, sonra diyor C degeri bu pil icin su dur.

Bende maksimum anlik kac Amper veriyor bunu test edebilirsiniz duyunca, nasil yapiliyor diye merak ettim.

Benim tahminim, firma maksimum akimi cekerken pilin sicaklik egrisini izliyor.

Aslinda merak ettigim ;

piller in datasheetlerinde belirtilan "C rate" ler var. Bunlari uretici belirtiyor su kadar C diye.

Ornegin LiFePO4 pilde 30C yaziyordu, bu ne demek? 2300mAh kapasitesi olan bir pilden, 1 saat boyunca 69A cekebilirim demek. bu tabi extrem bir ornek ama, aspilsan in pilinden 25A cektiler, isinmadi bile.

Demekki uretici bu C degerini yazmadan once bir sekil de test yapiyor, sonra diyor C degeri bu pil icin su dur.

Bende maksimum anlik kac Amper veriyor bunu test edebilirsiniz duyunca, nasil yapiliyor diye merak ettim.

Benim tahminim, firma maksimum akimi cekerken pilin sicaklik egrisini izliyor.
DischargeStandard Discharge Current 560mAMax.
Continuous Discharge Current 14000mAMax.
Conditional Discharge Current(SOC >70% Cut-off temperature 80°C) 25000mA
verdiğin bağlantıda yazıyor 80 derece sınır koymuş.

DischargeStandard Discharge Current 560mAMax.
Continuous Discharge Current 14000mAMax.
Conditional Discharge Current(SOC >70% Cut-off temperature 80°C) 25000mA
verdiğin bağlantıda yazıyor 80 derece sınır koymuş.
Abi onu biliyorum da, yukarda atak abinin yazdigi seyde sanki birileri yapmis bende goreyim istemistim, cunku gormedim daha once.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back