Plugin hybrid arac ne kadar siklikla sarj edilmeli.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Plugin hybrid aracimi bir haftadan beri kullaniyorum. Tamam elektrikle surus cok keyifli fakat sarj etme isi can sikici. Sarj bittiginde tamam arac yolda kalmiyor ve benzinle devam ediliyor. Fakat benim gibi usengecler icin bu bir sikinti.

Akillki bidik da araci sarj etmeden uzun sure beklemek batarya acisindan saglikli degil diyor.

Bu konuda tecrubeleriniz, onerileriniz nedir?

Son düzenleme:
Batarya zaten belirli bir seviyeye geldiğinde araç kendisi şarj etmiyor mu? BYD'nin Plug'in Hybrid araçlarında Benzinli motor için mekanik tahrik yok. Batarya seviyesi çok düştüğünde veya çok fazla güce ihtiyacınız olduğunda benzinli motor devreye girip bir elektrik motorunu tahrik ederek elektrik üretiyor. Bu elektirk ihtiyaca göre tekerlekleri tahrik eden elektrik motoruna yönlendiriliyor veya batarya şarj ediliyor. Kullanıma bağlı olarak çok değişken dinamik bir güç yönetim sistemi var.

Bildiğim kadarıyla ayarlardan elektrikli motor, batarya seviyesi % kaç olduğunda devreye girsin şeklinde bir ayar da olmalı. Çok dert edilecek bir şey değil bence.

Plugin hybrid aracimi bir haftadan beri kullaniyorum. Tamam elektrikle surus cok keyifli fakat sarj etme isi can sikici. Sarj bittiginde tamam arac yolda kalmiyor ve benzinle devam ediliyor. Fakat benim gibi usengecler icin bu bir sikinti.

Akillki bidik da araci sarj etmeden uzun sure beklemek batarya acisindan saglikli degil diyor.

Bu araçlarda marşı da hibrit sistemin elektrik motoru yapıyor galiba. Bu durumda şarj seviyesini düşürmek kış aylarında riskli olacaktır hocam.

Bu araçlarda marşı da hibrit sistemin elektrik motoru yapıyor galiba. Bu durumda şarj seviyesini düşürmek kış aylarında riskli olacaktır hocam.

Evet oyleymis. Arabayi yeni yeni taniyorum. 12V akuden beslenen ayrica bir mars motoru yokmus.

Panelde batarya durumu %0 gorundugunde bu aslinda akulerin %10 enerji barindirdigi anlamina geliyormus ve bu enerjiyi elektrikli surus icin kullanmiyor sadece aracin kalkisi icin kullaniyormus.

Eger inatla sarj etmeyip motoru calistiramazsak gecmis olsun deniyor. Takviye vs gibi kullanicinin yapabilecegi hic bir sey yokmus. Yetkili servisin mudahale etmesi gerekiyormus.

Hybrid arac kullanacak kisinin batarya sarji ile barisik olmasi gerekiyormus. Su anda sorun yok eve cok yakin mesafede bir sarj unitesi var. Turkiye'ye dondugumde eve de kucuk ev tipi sarj sistemi olusturmam gerekecek.

Sorun su, yola ciktiginizda tamam elektrikle 50km yol yapilabiliyor benzinle devami da geliyor. Fakat eve geldigindizde aku seviyesi %0 olmus oluyor deponuzda yakit olsa bile yukaridaki sebeplerden dolayi aracin elektrikle surus ozelligini kullanabilmek icin sarj edilmesi gerekiyormus.

Son düzenleme:

Bir süre Togg kullanmış biri olarak şahsen tam elektrikli tercih ederim. Bunun şartı evden şarj imkanınızın olması.

Aynı durum plug-in-hybrid için de geçerli. Bu duruma göre tercihinizi yapmış olmanız gerekiyordu.

Sıkça uzun yol yapmıyorsanız ve şarj imkanınız varsa tam elektrikli, hem uzun yolda şarjla uğraşmayayım, hem de şehir içinde yakıt tüketimim olmasın diyen için plug-in-hybrid tercih edilmeli. Günümüzde bazı modellerde 130-150 km batarya menzili olanlar var. Tabi soğuklarda bu menzil düşecektir.

Tamamen elektrikli diye lanse edilen Nissan e-power ve Byd u dm-i modellerinde tüm aksam elektrikli ve 1100 km civarı menzil olsa da, o tüm enerji fosil yakıtla çalışan jeneratörle karşılanıyor. Elektrik enerjisi en pahalı akaryakıtla karşılanıyor maalesef. Dolaysıyla elektrikli aksam/eV sadece teknolojik olarak var. Tüketim açısından bir anlamı yok.

Şahsen kullanımıma göre plug-in-hybrid tercih ederdim.

Bilindiği üzere tüm bataryaların bir şarj tutma süresi var. Şarj etmeden bekleme süresi, o süreyi geçince pil/akü/bataryanın kimyasal yapısı bozulmaya başlar ve şarj kapasitesi azalmaya, zarar görmeye başlar.

Hibritlerin temel mantığı (ilk hibrit bildiğim kadar Toyota Pruis idi. Gerçi 1900'lü yıllardaki ilk arabaların da elektrikli/akülü olduğu bilinir), fosil yakıtlı motorun fazladan ürettiği gücü 8-10 kw/h civarı bataryasında depolayarak yaklaşık 70 km'ye kadar batarya ile seyir etmek mümkün. Hariçten şarj edilebilen plug-in-hibritler bunun iki katı menzil sunarlar.

Dolaysıyla arabayı 3-5 ay parkta bırakmadığınız sürece, batarya yapısına da bağlı olarak, bataryada şarj sorunu olmayacaktır. Diğer türlü siz hariçten fişe takıp şarj etmezseniz bile, benzinli/dizel motor bataryayı da şarj edecektir.

Dedigim gibi arabayi yeni taniyorum ve yeni arastiriyorum. Aracim surus esnasinda regenaratif yontemle akuleri sarj etse bile sarj ettigini surus esnasinda hemen kullaniyormus. Cunku onceligi elektrik kullanimi imis.

Aracla gezinirken ya da arac rolantide calisirken bir yandan da sarj olsun durumu olmuyormus. En azindan benim aracta. (BMW X1 Xdrive 30E)

Su anki durumu cok kaniksiyorum cunku ilk kez hybrid arac kullaniyorum. Bu durumda sarj oncelikli islerimden birisi haline gelmeli ve buna kisa zamanda alismaliyim.

Spor ve ekonomi modu var bunlarda mudahale sansim yok. Bir de personel modu var. Henuz bu menuyu hic kurcalamadim. Fakat internetteki arastirmalarimdan benzinle surus esnasinda elektrikli motoru hic kullanma motoru alternator olarak kullanarak akuleri sarj et secenegi yok deniyor.

Marka/modele özel bir durum yoksa, hibritler batarya öncelikli olsa da, batarya belli bir seviyenin altına kadar kullanılınca, fosil yakıtlı motorun ihtiyaç fazlası gücü ile regeneratif frenleme enerjisi de bataryayı şarj eder. Yani normal hibrit haline gelir. Plug-in/harici şarj özelliği tüketim oranını daha ekonomik hale getirmektir.

Malum fosil yakıtlı motorların verimi yüzde 35 civarlarındadır. Hibritler bu verimi bir tık artırmak amaçlıdır. Plug-in hibritler ise bu durumu iki tık daha yukarı taşırlar. Gerçi hibritlerin bu tasarrufunu ilk satın alırken peşin alırlar ya!;)

Söylenen araç özelinde bilmiyorum ama plugin hybrid in esprisi şu ufak bataryalı EV ile hybrid in karışımı demek. Yani siz normal hybrid gibi kullanmak isterseniz şarj etmeyebilirsiniz, araç bataryayı şarj etmesi gerektiğini düşünürse sürüş esnasında verimsiz şekilde şarj edebiliyor olması lazım(kullanma kılavuzuna bakmak lazım). Ama siz şarja takıp şarj ettiğinizde EV gibi kullanabilirsiniz. Mesela iş-ev arası 10km olduğunu düşünün günlük git gel 20km yolunuz var, bunu elektrikle git-gel yaparsanız 10-15 lira bandında hallolur ama benzinli aracınızın ısınması etmesi faktörlerini göz önüne almasak bile 50-60 lira harcayacağınız kesin. Yani plugin olması aracın küçük bir EV gibi çalıştığını gösteriyor aslında, hybrid olmak da özellikle şehir içi ya da trafikli ortamlarda yakıt ve emisyon tasarrufu demek. Sizin araç özelinde var mı bilmiyorum ama özellikle V2L gibi özellikler dolayısıyla şarjı koru gibi bir seçenek bazı araçlarda olması lazım.

Akilli bidik' bu aracta 12v mars motoru oldugunu da soyledi. Normal sartlarda ihtiyac olmuyormus.
Yedek parca listesinden arastirdigini ve 12v mars motoru oldugunu teyid ediyor.
Yalniz motor kapaliyken araci calistirdigimda benzinli motor sesi duymuyorum. Belki de mars basma islemi cok sessiz ve iceride sesli animasyondan dolayi sesi duymuyorum.

1766964226620.png

yarı hibrit ve plugin araçlar birbirinden farklı.

plug in araçlarda elektrikli araç gibi pil/inv/motor ayrı olarak bulunur içten yanmalı sistem ile anlaşmalı olarak çalışırlar.

yarı hibrit araçta volan'a marş motoru yardım ederek yakıtı düşürmeyi hedefler.(Toyota hariç Toyotada şanzıman içinde bulunuyor elektrik motoru)

%20-80 aralığında tutulması gerektiğini düşünüyorum plugin aracın

12V marş motoru olmasa bile EV lerde HV->LV(12V) olan DC DC yi iki yönlü tasarlayıp precharge ı 12V bataryadan yaptırma gibi işlemler mevcut. Benzer bir tasarımla marş motoru koymak yerine DC DC ile çözülebilir ama maliyet olarka hesaplamak lazım. Aracı ilk çalıştırdığınızda benzinli motorun çalışma şartı yok, elektrikli araç gibi çalışabilir bataryası olduğu sürece

Akilli bidik' bu aracta 12v mars motoru oldugunu da soyledi. Normal sartlarda ihtiyac olmuyormus.
Yedek parca listesinden arastirdigini ve 12v mars motoru oldugunu teyid ediyor.
Yalniz motor kapaliyken araci calistirdigimda benzinli motor sesi duymuyorum. Belki de mars basma islemi cok sessiz ve iceride sesli animasyondan dolayi sesi duymuyorum.

45968 eklentisine bak
Batarya yeterli seviyedeyken motorun çalıştırılması gerekmiyor. Belli seviyeye inince 12V akü marş motorunu çalıştırıp o da motoru tahrik ederek çalıştıracaktır.

Togg'da da 12V akü mevcut. Çünkü kilit, alarm vesair aksesuar için bu akü sistemi besliyor. Ana batarya ve inverterleri devreye alan da bu 12V akü. Araba çalışır hale geldikten sonra batarya 12V aküyü şarj ediyor. Tesla gibi diğer markalarda da olduğu gibi Togg da 12V akü belli seviyeye düşünce, batarya full dolu olmasına rağmen, araba tamamen susuyor. 2-3 kez başımıza geldi. Başka bir 12V akü ile 1 saniyelik akü kutuplarına takviye ederek sistem uyanıyor. Bunun sebebi aksesuar modunda, yıkama gibi yerlerde araba belli bir süre açık bırakılınca oluşuyordu. Belki son yazılım güncelemeleriyle güncellenmiştir. Fabrikaya bu durumu ve yazılımsal olarak kontrol edilmesi gerektiğini yazmıştım.;)

Forum istatistikleri

Konular
8,729
Üyeler
3,488
Son üye
mustafacamci1977

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back