PSIM ile "hello world" ilk simulasyon

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,813
Bugün PSIM'in örneklerine biraz baktım. Ama bulabildiğim en temel, en basit örnek bile bana göre oldukça ileri seviyede idi. Ben de bir DC kaynak ve dirençten oluşan bir devre kurdum. Şimdi bu noktada hesaplanıp görüntülenmesini istediğimiz değerleri nasıl belirliyoruz? Ben şu anda F8 simulate yapınca hiçbirşey olmuyor.

1610294950121.png
 
Bende ilk defa kullandım.

En alttaki satırdan devreye voltmetre/ampermetre eklemeniz gerekiyor.

Bu programın arka planı çok güçlü görünüyor. Fakat simulasyon/pcb programlarında çizim zorluklarından dolayı adapte olamıyorum. "wire" seçeneği neden ayrı anlamıyorum. Komponent bacaklarına kabloyu (wire) tutturmakta zor geldi bana. Wire'dan tekrar komponentlere geçmek.. Belki ayarları vardır bilemiyorum.

Kimi simulatörde komponenti hareket ettirince bağlantı kopuyor. Aynı noktadan birden fazla ek alınmıyor. Bunu tasarlayanlar inadına mı yapmışlar anlamıyorum. Nokta-virgülde büyük-küçük harfte hata vermeleri tahammül sınırlarımı zorluyor.

Bu konuda bana göre en kullanışlı Multisim/Sprint layout. Zevkler tartışılmaz elbette.
Diğer favorilerimde Tina ve CircuitMaker2000. Çok kullanmasamda bilgisayarımda duruyorlar.

Ltspice alışamadıklarımdan. Proteusun analog simulasyonu güven vermiyor. Ama dijital simulasyonda animasyonları güzel.

Bir zamanlar Crocodile Technology vardı. Şuan Yenka diye. Animasyonları güzeldi fakat geliştirmediler, okul seviyesinde kaldı.
 
Basit bir simulasyonu çalıştırdım. Önce basit bir dirençli devre çizdim. Bu devrenin çözümü standart Ohm kanunu ile yapılamıyor. Kirchoff kanunlarından gidip devre analizi gerekiyor.

1610480795834.png
 
Devreyi çizdikten sonra ölçümleri üzerine yerleştiriyoruz. Mesela ben burada iki tane düğümdeki voltajı şaseye göre istiyorum, bir de devrenin çektiği toplam akımı istiyorum. Bu PSIM'de özellikle hoşuma giden, bütün elemanlar için bir yön noktasının olması. Normalde bir direncin yönü yoktur, ama eğer bir dirençten geçen akımı hesaplatmak istiyorsan o zaman direnci uygun yönle bağlamalısın ki, artı veya eksi çıkan akım değerlerini doğru yorumlayabilesin.

1610481014340.png
 
Sonra F8 tuşuna basıp simulasyonu başlatıyoruz. Program bize hangi değerleri görüntülemek istediğimizi soruyor ve burada istediğimiz değerleri sağa taşıyoruz. Ben hepsini taşıdım.

1610481326921.png
 
Ve simulasyon hemen sonuçlanıyor ve seçtiğimiz ölçümlerin zamana göre değişim grafiği çıkıyor. Bu grafikte de kürsörleri açıyoruz ve tabloda değerleri görüyoruz. Geçen akım 882 mA, düğüm voltajları da 81 V ve 71 V.

1610481550542.png
 
Bu arada şu anda kullandığım, programın ücretsiz demo versiyonu. Demo versiyonunda en fazla 34 devre elemanı olabiliyor, bazı ileri seviye analizler ve özellikler yok. Onun dışında bir zaman sınırlaması yok. Yani öğrenmek için gereken herşey var.

Ama bu arada ben adamlara yazdım, yıllık abonelik için şu anda pazarlık yapıyorum ... Forumda eğitim amaçlı olduğunu belirttim, gerçekten de öyle, ona göre bakalım nasıl bir fiyat ile gelecekler. Umarım bir istisna yaparlar da öğreniriz bu yazılımı.
 
PSIM Standart için %25 iskonto aldım :) Ama gene pahalı, %50 olsa hiç düşünmeyecektim ama %25 den bir kuruş aşağı inmiyor malesef.

Bu arada PSIM Professional için de 1 ay deneme lisansı verdi. Hemen bir örnek açtım ve gerçekten dehşet bir program bu. Solar panelleri, aküleri, ve süper kapasitörleri çok ayrıntılı olarak simule edebiliyor.

1610562261972.png


Adama dedim yav niye verdin şimdi bu profesiyonel olanın lisansını? Bana arabayı sattırıp bunu aldıracaksın dimi? Adam da yok arabayı satma, özelliklerini gör dedi :) PSIM Standart zaten yeterli olur herhalde bana. İleriye doğru motor kontrol, dijital kontrol ve profesyoneldeki yenilenebilir enerji modüllerini almayı düşünebilirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,699
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top