PVC boruya ısıl şekil verme

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan taydin
  • Başlama tarihi Başlama tarihi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Elimdeki havalandırma fanını camdaki menfeze takmak için bir kaplin yaptım bugün. Bu motor için belki hazır aparat olabilir, ama bunu esnafa anlatana kadar ak ile karayı seçerdim muhtemelen :)

100 mm lik hazir PVC maşon aldım. Bir tarafını menfez ölçülerine getirdim. Diğer tarafa da havalandırma fanını tornanın arabası ile bastırırken ısı tabancası ile maşonun uçlarını ısıttım. Havalandırmanın ucu iyice oturduktan sonra ısıtmayı bıraktım, iki tane büyük rulman ile plastiği ütüledim.

Bitmiş kaplin. Bunun içine siyah silikon süreceğim. Sonra da üç tane vida ile yerine sabitleyeceğim.

DSC00814.JPG

Tornada PVC işlemenin faydaları. Spagetti gibi aynaya dolanıyor ve dakikalarca kargaburun ile ayıklamam gerekiyor. Plastik de olsa bu talaşlar çok keskin kenarlı, elle çekiştirmemek lazım.

IMG_20250109_161218.jpg

Talaş zamanla aynaya da doluyor, eğer sıkışıklık varsa aynayı komple dağıtıp temizlemek lazım.

PVC talaşını kıracak bir torna kalemi ben bilmiyorum. Kesim başladıktan hemen sonra PVC ısınıyor ve yumuşak hale geliyor ve o noktada da artık kırılması pek mümkün değil. Belki hemen aynanın altına bir bariyer konup talaş tepsisine yönlendirilebilir.

Bu yırtılmış plastik şeritler çok tehlikeli olabililiyor. Ekranı kırık bir TV'nin LCD'sinden polarize filmi öylesine deney yapmak için birazını çıkarmakla uğraşmıştım. Yırtılan kenarın o kadar tuhaf fiziksel özellikleri var ki, kazara doğru açıda eline sürttü mü yakalıyor ve testere gibi kesmeye başlıyor, hareket devam ettiği sürece bırakmıyor ve derinleşiyor. Neyseki çok hızlı farkına vardım da küçük bir kesikle atlattım, sonra nasıl oldu bu iş diye anlamaya çalışırken küçük bir kesik daha attım:kizgin3:

Arkadasim kaliteli sonuclar icin plastik malzemelerle calisirken alkol ile sogutma yapiyor.

SLA yazıcı koku uzaklaştırma işini biraz abarttım galiba :dusun2:

1736543716588.jpeg

Hortumu taktım. Motor tarafına kelepçe bağladım ama yazıcı tarafına takmadım. Emiş oldukça kuvvetli, boru zaten yerinde duruyor.

Hatta emiş o kadar kuvvetli ki kapağı kaldıramıyorum yerinden. Bu durumda da motor yeterince soğuyamaz düşüncesi ile kapağı biraz aryaka doğru kayık yerleştiriyorum ve arada 1 cm gibi bir boşluk bırakıyorum. Böylece oradan içeri hava emiyor ve dışarı tahliye ediyor.

Motorun sesi fazla. Bir dimmer ile kısmayı deneyeceğim bakalım.

1736598452974.jpeg

Benim önerim için biraz geç ama motorsuz bir öneride bulunacağım.

Çıkış deliği pencerenin altından değil üst tarafından açılsa, soba borusu mantığı gibi, dogal sirkülasyon ile bir hava akışı olmaz mı?

Yazıcının içindeki hava çalışma anininda daha sıcak olacağı için doğal bir hava akışı olmasi beklenir.

Camı tekrar delmeden yazıcı içerisinde akışı net görmek için duman uretilse borunun cikis ağzı yukarıdan dışarıya verildiğinde dumanın tahliye olup olmadığı test edilebilir.

Doğal hava akışı yeterli olmuyor. Daha önce 100 m[SUP]3[/SUP]/saat fan takılı idi ve ortamdaki kimyasal konsantrasyonunu güvenli seviyeye indiriyordu, ama gene de rahatsız eden koku gelmeye devam ediyordu. Bu fan 400 m[SUP]3[/SUP]/saat ve tam kapasite ile çalışınca ortamda hiç koku olmuyor. Ama fazla gürültülü o yüzden devri düşürüp koku durumunu takip etmeye devam etmem lazım.

Yani bir kere kimyasalı yazıcı tepsisine döktükten sonra, kokunun yayılması çok kısa sürüyor. Bunu engellemek için de ortam havasının çok hızlı değiştirilmesi gerekiyor.

Dimmer ile uğraşmadım, ama elimdeki 3 kW varyak ile devri çok etkili bir şekilde düşürebiliyorum. Bir sonraki baskıda böyle kullanacağım.

Dimmer ile uğraşmadım, ama elimdeki 3 kW varyak ile devri çok etkili bir şekilde düşürebiliyorum. Bir sonraki baskıda böyle kullanacağım.
Motorun gücüne bağlı olarak seri bağlı küçük güçte bir ampulde iş görebilir. Ben denediğimde olmamıştı ama :D

4 farklı boyda dişli çıktı bakalım. Ama elimde rulman yok şu anda deneyemiyorum. Kumpas ile de ölçülmüyor, esnek şu anda. Daha UV kürleme yapmadım.

1736689950205.jpeg

Bu cihaz firin bacasi gibi duman/koku mu yayiyor?

Bence makinanin ustundeki seffaf kapagin altina yarim cm kadar aralama ayagi birakip cihazin disaridan nefes almasini saglamak gerekir.

Seffaf fanusun kapagi cihaz govdesiyle sim siki opusuyorsa fan zorlanip icerideki kirli havayi emip atamayacaktir. Bence fanusu biraz yukseltmek ve bacaya minik bir fan baglamak yeterli olacak.

Kapağın altında emiş aralığı sağlıyorum. Büyük fan için aralığı daha da arttırdım.

Yukarıda dediğim gibi, 100 metrküplük fan VOC seviyesini limitin altına çekiyor. Ama koku hala rahatsız ediyor. Ben sıfır koku olmasını istiyorum, uğraşmamın sebebi bu.

Küçük bir fanın yazıcı çalışma anında kolayca kokuyu tahliye etmesi lazım ama,
Anladığım kadarı ile esas sorun yazıcı çalışmaya başlamadan önce tepsiye dökülen kimyasal.. Bu esnada odanın içine koku yayılıyor..
Doğru mu anladım?

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
7,242
Üyeler
2,925
Son üye
YusufAbali

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back