Ramps bltouch sorunu

Hira

Üye
Merhaba, Arduino mega ve ramps 1.5 üzerine kurulu bir yazıcım var. Bir kaç gün öncesine kadar npn endüktif sensör ile kullanıyordum z yi bu sensör ile sıfırlıyor tabla kalibrasyonunu da bu sensör ile yapıyordum. Sonra sensörü söküp bltouch a geçiş yaptım.

İnternette anlatıldığı gibi marlin üzerinden gereken değişiklikleri yapmama rağmen eksenleri sıfırlamak istediğimde x ve y sıfırlıyor bltouch açılıyor z aşağıya inmeye başlıyor bltouch pimi temas etmesine rağmen z yi durdurmuyor.

Menüden bltouch bölümüne gelip bltouch a hareket verebiliyorum yani aç kapat şeklinde. Marline hakim değilim acaba neyi yanlış yada eksik yapıyorum?

Ramps kartta bltouch ın ikili kablosu zmin e bağlı, üçlü kablo servos pinlerine bağlı ve 5 volt jumperıda takılı.

configuration.h ve configuration_adv.h dosyam linkte. Rica etsem bir göz atarmısınız 3 gündür bu sorun ile uğraşıyorum.

Ekler

• 03b94bf6932e52846f73478a1f4cd85f.jpeg
    03b94bf6932e52846f73478a1f4cd85f.jpeg
    405.1 KB · Görüntüleme: 117
  • Configuration.rar
    84.5 KB · Görüntüleme: 119
Tanımlanan polarite ters olabilir. Polariteyi yapılandırmada ters çevirirsen düzelebilir.

Timur bey aşağıdaki linkte #define Z_MIN_PROBE_ENDSTOP_INVERTING false satırı için son kısmı true olarak değiştirin demiş ama ben true olarak değiştirince derlemede hata veriyor.

Hata mesajı bu;

Kod:
marlin-bugfix-2.0.xx\marlin\src\inc\Conditionals_LCD.h:1034:6: error: #error "BLTOUCH requires Z_MIN_PROBE_ENDSTOP_INVERTING set to false. Please update your Configuration.h file."

Polarite yapılandırması dediğiniz bu satır mı?

Evet o satır. Ama özel check koymuşlar, demekki sorun o değil. Tekrar eski haline getir.

Sorun sensörün kendinde mi yoksa kartta mı diye anlamak için zmin konnektöründen çıkar ve bağımsız olarak bltouch sinyal veriyor mu ona bak. Ona göre odaklanırsın probleme.

Başka bir yazıcım daha var ender 3 oda bltouch kullanıyor. Sorun olan yazıcıdaki bltouch ı ender 3 e takıp denedim problemsiz çalıştı. Ender 3 ün bltouch ını sorunlu yazıcıya taktım aynı problem oldu.

Şöyle bir durum var zmin pinlerine bağlanan ikili soketi bltouch kapalıyken ölçüyorum kısa devre gösteriyor, açıkken ölçüyorum yine kısa devre gösteriyor. Fakat aynı ölçümü sorunsuz çalışan ender 3 te yaptımaynı sonuçları aldım her iki şekilde de kısa devre görünüyorlar.

Normalde bltouch açıkken (pim dışarıya çıkıkken) açık devre, pim yuvasına girince kapalı devre olması gerekmiyor mu eğer öyleyse ender 3 te nasıl çalışıyor? Ayrıca ender 3 ün marlin yazılımında bahsettiğim satırın sonu da false.

Düzeltme : zmin yazacağıma xmin yazmışım.

Şöyle bir ekleme yapayım 3 gündür bu sorunla uğraşıyorum acaba karta bir şekilde zararmı verdim diye düşünerek önceki npn sensörü geri takıp deneme yaptım. Npn endüktif sensör ile sorunsuz çalıştı.

#define Z_MIN_PROBE_PIN 32 böyle bir satır var ön tanımlı 32 yazıyor. Acaba değişmek gerekiyor mu? Yine zmin pinlerine taktığım için gerekli değil sanıyorum o yüzden üzerinde durmadım.

Eğer RAMPS konfigürasyonunu seçmişsen doğru pini ayarlamıştır o. Dediğim gibi sensör çıkışına bak multimetre ile ve değiştiğini doğrula. Bir de RAMPS karttaki zmin pinini manuel olarak kontrol et bakalım çalışıyor mu. Başka bir sistem ile karşılaştırmalı testler çok yararlı olmuyor. Problemli sisteme odaklanmak her zaman daha iyi.

Bu sabah bltouch çıkışını tekrardan ölçtüm açıkken de (pim dışardayken) kısa devre görünüyor, kapalıyken de (pim içerideyken) kapalı devre görünüyor. Bu durumda mantıken zmin sürekli tetikli oluyor o yüzden bltouch ta sorun var gibi görünüyor.

Fakat bltouch ı diğer yazıcıya taktığımda çalışıyor görevini yapıyor.

Ramps kartın üzerinde zmin pinlerini manuel olarak duponlarla dışarıya aldım eksenleri sıfırlarken sıra z ye geldiğinde birbirine dokunduruyorum ama z yine durmuyor.

Az önce tüm ayarları eski haline getirip tekrar endüktif sensörü taktım (zmin) ve problemsiz çalıştı prob görünce durduruyor. Acaba bltouch menüsünü açınca zmin i marlinde bir satıra mı tanımlamak gerekiyor?

Bu sabah bltouch çıkışını tekrardan ölçtüm açıkken de (pim dışardayken) kısa devre görünüyor, kapalıyken de (pim içerideyken) kapalı devre görünüyor. Bu durumda mantıken zmin sürekli tetikli oluyor o yüzden bltouch ta sorun var gibi görünüyor.

Fakat bltouch ı diğer yazıcıya taktığımda çalışıyor görevini yapıyor.

Ramps kartın üzerinde zmin pinlerini manuel olarak duponlarla dışarıya aldım eksenleri sıfırlarken sıra z ye geldiğinde birbirine dokunduruyorum ama z yine durmuyor.

O zaman besleme voltajı veya şase doğru verilmemiş demektir.

Bu kısmı biraz daha detaylandırabilirmisiniz yada elinizde bağlantı şemasını gösteren bir döküman varmı

Bu kısmı biraz daha detaylandırabilirmisiniz yada elinizde bağlantı şemasını gösteren bir döküman varmı

Ben BLTouch kullanmıyorum endüktif sensör kullanıyorum. Senin yapman gereken BLTouch şasesinin RAMPS şasesine doğru bağlandığından emin olmak, BLTouch beslemesinin de RAMPS kartından doğru voltajı aldığından emin olmak. Eğer bunlar doğru ise, BLTouch daha karta takılmadan çıkışında doğru sinyali göreceksin. Ancak ondan sonra karta takıp denemek lazım.

Bağlantıyı aşağıdaki videoda gösterdiği şekilde yaptım ;

Hangi dökümana baktıysam bu şekilde bağlantı olduğunu söylüyor. Bltouch ın zmin e bağlanan iki kablolu çıkışı no/nc kontak gibi mi çalışması gerekiyor o kısımı bir türlü netleştiremedim. Endüktif sensör o şekilde çalışıyordu yani sensör tetiklendiğinde eksi çıkış vererek zmin deki sinyal pinine eksi vermiş oluyordu. Ama bltouch ın zmin çıkışını ölçüyorum sürekli kısa devre gibi görünüyor açık olsada kapalı olsada. Yani bu durumda zmin e bağladığımda zmin i sürekli tetikliyor gibi bir durum oluşuyor.

O şekilde videolardan falan bakarak yanılabilirsin. Senin yapman gereken, BLTouch datasheet'ine bakacaksın, kaç volt istiyor? Besleme hangi pin, şase hangi pin? Sonra da RAMPS üzerinde multimetre ile ölçüp şaseyi ve beslemeyi tespit edeceksin. Sonra da bağlantıyı yapacaksın.

Youtube'da her gördüğün şey çalışan bir sistem değil. Adamlar devir daim makinası bile yapıyorlar youtube'da :katil2:

Bltouch ın iç yapısını gösteren bir dökümana ulaşamadım ama kart üzerindeki bağlantı bu şekilde söylenilen de bu şekilde

Ekler

• 03b94bf6932e52846f73478a1f4cd85f.jpeg
    03b94bf6932e52846f73478a1f4cd85f.jpeg
    346.6 KB · Görüntüleme: 122
Bir de BLtouch un orijinali var, çakması var. Çakmaların da alt türleri olabilir.

Timur bey sorunu nihayet çözdüm ilginize çok teşekkür ederim.

Hatam bltouch ın zmin pinlerine bağlanan ikili kablosunu ters bağlıyormuşum. Beyaz ve siyah renk olan kabloların beyazı zmin sinyal pinine siyahda eksi pinine (hemen altındaki) bağlayınca nihayet çalıştırabildim. Ben ters olarak bağlamıştım siyah sinyal pinine, beyaz eksi pinine.

Son olarak şöyle bir sorum daha var. Bltouch eklemesi sonrası yazıcının menüsünde hem z probe offset görünüyor hemde Bltouch menüsü görünüyor. Z Probe Offset menüsünü kaldırabilmem için marlinde hangi satırda değişiklik yapmam gerekiyor?

Ayrıca aşağıdakiler cura başlangıç gcode larım. Sizce olması gerektiği gibi mi?

Kod:
;Basic settings: Layer height: {layer_height} Walls: {wall_thickness} Fill: {fill_density}

;Print time: {print_time}

;Filament used: {filament_amount}m {filament_weight}g

;Filament cost: {filament_cost}

;M190 S{print_bed_temperature} ;Uncomment to add your own bed temperature line

;M109 S{print_temperature} ;Uncomment to add your own temperature line

M300 P150 S4000    ;Start buzzer

G21       ;metric values

G90       ;absolute positioning

M82       ;set extruder to absolute mode

M107      ;start with the fan off

G28 X0 Y0 ;home X/Y

G28 Z0    ;home Z

G92 E0    ;zero the extruded length

G1 Z5                   ; Raise Z 5mm

G1 X150 Y0 F5000        ; Move to 150,150 (fast)

G1 Z0.75 F{travel_speed}   ; Lower Z head

G92 E0                  ; zero the extruded length

G1 X0 F800 E40          ; Print purge line

G92 E0                  ; zero the extruded length (again)

G1 F{travel_speed}      ; sets default travel speed

;Put printing message on LCD screen

M117 Printing...

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back