Reverb hakkında

systematic

Yeni Üye
Katılım
20 Şubat 2024
Mesajlar
3
Merhaba,
Reverb efekti için kolay bulunabilir olan PT2399 entegresi kullanılıyor. FV1, BTDR-2 gibi daha çok efekt barındıran entegreler/modüller ise çok pahalı, Türkiye içinde bulunması zor ürünler.
PT2399 ise basit bir delay efekti. tekrar aralığı ayarlanırken bir de feedback potansı ile decay ayarı yapılması yani tekrar süresinin uzatılması mümkün. bu entegreleri peş peşe bağlayıp daha düzgün reverb yapmak mümkün. el yordamı ile seri-paralel bağlantılarla güzel efektler sağlanabilse de allpass tekniği ile bağlanıp profesyonel reverb efekti alınabildiği pek çok makalede yazılmış. aşağıdaki blok şemalardaki gibi. bu şemalardan bir sonuç çıkaramadım. Sizden bu konuda yorumda bulunabilecek arkadaşlar varsa bilgisinden faydalanmak isterim.
2.png
1.png
 
2399'un seri olarak kullanıldığı 1 veya 2 devre gördüm, delay süresini uzatmak için yapılmış o da, ama entegrenin yapısından ötürü belli bir ms sonrası ister istemez bozulma yaşanıyor feedback olan sinyalde. Zaten 2399'u reverb için kullanmak biraz mantıksız, en fazla spring reverb tarzı bir şey elde edilebilir, onun dışında derinliği olan reverb almak teknik olarak imkansız. FV-1 bu iş için en ideali şu an, BTDR'ler daha mantıklı aslında ama Türkiye'De yok maalesef, kargosu falan baya pahalıya geliyor. Bulabilirseniz tek modül FV-1 ile birden fazla reverb modelini hatta farklı efektleri de tek pedalda çıkarabilirsiniz.
 
4 adet smd 2399 tek kartta toplayıp opampl faz kaydırıp reverb elde ettim. çok doyurucu ve kaliteli oldu. fakat 6-7 tane kullanınca decay time genişlemesi yapılabilen daha düzgün reverb elde edilebilir. bu da maliyet olarak Çin'deki FV-1 fiyatını geçse de Türkiye maliyetinin onda biri kadar ucuz tutuyor.
 
4 adet smd 2399 tek kartta toplayıp opampl faz kaydırıp reverb elde ettim. çok doyurucu ve kaliteli oldu. fakat 6-7 tane kullanınca decay time genişlemesi yapılabilen daha düzgün reverb elde edilebilir. bu da maliyet olarak Çin'deki FV-1 fiyatını geçse de Türkiye maliyetinin onda biri kadar ucuz tutuyor.
Ne kadarlık bir decay var peki şu an? Veya şu an nasıl duyuluyor, room reverb mi yoksa hall gibi daha büyük mü? Phase cancellation çıkış sinyalini zayıflatmıyor değil mi?
 
decay time 1.5 saniye civarı uzama sağlıyor, puls tipi seste tekrara düşmeden 1saniye gibi kısa sürüyor. aslında belton btdr ile puls seslerde tıkırtı delay hızlı ayarlı gibi duyuluyor, yani aşağı yukarı btdr2 kalitesinde oldu. btdr ile yanyana koyunca hangisi hangi entegre çok ayırt edilmiyor. ilginçtir, normal amfide bas açıkken tel sönümlemelerinde 50 hertz civarı cızırtı varken bu devreden sonra o cızırtıyı kesiyor. seste robotik etki bekliyordum, tek entegre ile bu oluyordu çünkü, ama o robotik ses yok, fena değil. üzerinde çalışıyorum.
sinyal zayıflamasına gelince, evet bu büyük bir dengesizlik yaratıyordu, dirençlerle, paralel kondansatörlerle deneme yanılma usulü frekansı çok distorsiyona uğratmadan gain dengesi sağlamak gerekiyor. aslında araya agc gibi bir şeyler de gerekir de... sesle ilgili çok detay bilmeden, alet edavat olmadan bu iş haftalarca sürüyor.
 
Decayi tölere etmek adına belki basit bir kompresör stagei entegre edilebilir, ca3080 veya x bir opamp bazlı. Sesli düşünüyorum sadece :)
 

Forum istatistikleri

Konular
5,878
Mesajlar
100,184
Üyeler
2,488
Son üye
ilter

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top