Samsung 970 Evo Plus 1TB (Çok iyi fiyat)

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
İhtiyacı olan varsa kaçırmasın derim.

Screenshot_20211121-075525.jpg

Harddiske göre çok belirgin bir performans artışı olur mu bununla? Benim anakartta M2 konnektörü var olmazsa deneyeyim.

3.0Gb/s Desktop PC niz uçuş moduna geçer Timur Hocam.
Geçen gün bende 1TB WD Green serisi sipariş vermiştim aşağı yukarı fiyat yakın ama M.2 ler eski notebooklara olmuyor mecburen SATA almak zorundayız.

HPIM7808.JPG

Son düzenleme:
Hafif uygulamalarda çok farketmez çünkü okunması kolaydır. Ama büyük uygulamalarda çok çok fazla fark oluyor. Özgürün dediği gibi pc uçuş moduna geçiyor. Mesela photoshop da büyükçe bir resmi açmaya kalktığınızda NVMe disk ile 10sn sürerken hdd disk ile dakikalar sürebilir.

Yukarıdaki videoda da oyunların açılma hızı baz alınmış. Bazı online oyunlarda ilk giren en iyi silahı kapar. Ben bu NVMe disk sayesinde çoğunlukla ilk girip en iyi silahı alıyorum.

Son düzenleme:
3.0Gb/s Desktop PC niz uçuş moduna geçer Timur Hocam.
Geçen gün bende 1TB WD Green serisi sipariş vermiştim aşağı yukarı fiyat yakın ama M.2 ler eski notebooklara olmuyor mecburen SATA almak zorundayız.

14509 eklentisine bak
Kara Cumadan sonra bu fiyatlara mumla arasak bulamayız.

Keşke bu indirimleri bizim ülkede 2 ay önce yapsalar dolardan ötürü her yıl aynı şey oluyor fiyatlar neredeyse zamlanmamış haline geri dönüyor.

Gökhan M.2 SSD ler çevirici adaptör ile eski notebook mainboardlarada oluyormuş. Ama tabiki deneme, montaj ve hız testi ile ile herhangi bir tecrübem olmadı. Çevirici adaptör ile 3,5Gb/s okuma ve yazma yapabiliyorsa mükemmel.

B+M Key M.2 NGFF SSD To 2.5 SATA 4358a Çevirici Dönüştürücü Adaptör Kart 30 42 60 80mm UYUMLU M2

82,82 TL

532774029_0.jpg

532774029_5.jpg

532774029_3.jpg

532774029_2.jpg

532774029_4.jpg

532774029_6.jpg

Gökhan M.2 SSD ler çevirici adaptör ile eski notebook mainboardlarada oluyormuş. Ama tabiki deneme, montaj ve hız testi ile ile herhangi bir tecrübem olmadı. Çevirici adaptör ile 3,5Gb/s okuma ve yazma yapabiliyorsa mükemmel.

B+M Key M.2 NGFF SSD To 2.5 SATA 4358a Çevirici Dönüştürücü Adaptör Kart 30 42 60 80mm UYUMLU M2

82,82 TL

14511 eklentisine bak

14512 eklentisine bak
14513 eklentisine bak
14514 eklentisine bak

14515 eklentisine bak

14516 eklentisine bak
Çevirici üzerinde görünen tek şey voltaj regülatörü.
Eğer durum gerçekten böyle ise benim tahminim data bağlantıları olduğu gibi aktarılıyordur, voltaj regülatörü de powerdan aldığı gücü NVMe için ayarlıyordur. Bu durumda 3.5Gb/s okumaması için bir engel yok gibi görünüyor.

Ayrıca 2 tane aynı marka model NVMe diski RAID yaparak 2 kat okuma hızına yaklaşabiliriz. 6-7Gb/s Muazzam bir hız.
Eskiden bu RAID sistemi sadece sunucularda yapılıyordu, şimdi kişisel bilgisayarlarda da yapılabiliyor.

@taydin abi aldın mı?
Almadıysan kaçırdın. Bu gün 1600tl olmuş ve muhtemelen kara cuma haftasından sonra daha da artacak.

@taydin abi aldın mı?
Almadıysan kaçırdın. Bu gün 1600tl olmuş ve muhtemelen kara cuma haftasından sonra daha da artacak.

Almadım. Bendeki anarkart biraz eskice, Asus X99-A. Üzerinde M2 x4 diye bir port var ama bu son M.2 ler ile uyumlu mu değil mi emin olamadım.

Almadım. Bendeki anarkart biraz eskice, Asus X99-A. Üzerinde M2 x4 diye bir port var ama bu son M.2 ler ile uyumlu mu değil mi emin olamadım.
Keşke alsaydın abi ya. Uyardı senin anakarta. Hem uymasa bile ödediğin paraya rahat rahat çıkarırdın elinden.

Benim yaptığım iş linux dağıtımı derlemek. Bu işlemi M2 nin hızlandıracağından emin değilim. 64 GB bellek var makinada, bütün herşey disk önbelleğinde zaten ve RAM erişim hızında çalışıyor.

Ama gene de derleme işlemci 40 dakika civarında zaman alıyor. Aslında bu işlemi kesin hızlandıracak olan şeyi biliyorum, daha fazla işlemci çekirdeği. Şu anda 16 çekirdekli işlemci kullanıyorum, bunu 32 ye çıkarsam süre bariz azalır. Fiyatları biraz düşsün böyle birşey yapmayı düşünüyorum.

Bir kaç tane alsaydım 100% kar ile satar borçlarımı kapatırdım yav :katil2:

Screenshot_20211123-234208.jpg

Çevirici üzerinde görünen tek şey voltaj regülatörü.
Eğer durum gerçekten böyle ise benim tahminim data bağlantıları olduğu gibi aktarılıyordur, voltaj regülatörü de powerdan aldığı gücü NVMe için ayarlıyordur. Bu durumda 3.5Gb/s okumaması için bir engel yok gibi görünüyor.
@ozgurece yukarıdaki mesajıma bir düzeltme yapayım. NVMe diskten hiç bir devre kullanılmadan aktarım yapılsa bile laptop'un sata girişine bağlanacak. Normalde M.2 slotu PCI-Express x4 slottur ve yüksek hızda okuma-yazma kabiliyetine sahiptir. Belki laptopun sata girişi bu okuma hızını sağlayamıyordur. Böylece NVMe diski çevirerek hdd sata girişine takarsan yüksek hızda okuma sağlayamayabilir.

Tabi bu bir varsayım. Cepten biraz baktım ama kayda değer bir bilgi bulamadım. Masaüstünden detaylıca araştıracağım bir ara.

Ayrıca bu M.2 slotlar deminde söylediğim gibi PCI-Express slot olduğundan üzerine NVMe disk dışında wireless kart, bluetooth modül, sim kart modülü, gps modülü vs. gibi PCI-E protokolü kullanan ve slot yapısı uygun olan her türlü modül takılarak kullanılabilir.

Sata bağlantısı tek iletim hattı kullanır. 500Mb/s ile sınırlıdır. Neyi nasıl takarsanız takın üstüne çıkamaz. Nvme diskt tam performans ile çalışması için PCI-Express x4 M2 slotu kullanmak zorunda. x4 dört kanal iletim hattı anlamına geliyor.

@ozgurece yukarıdaki mesajıma bir düzeltme yapayım. NVMe diskten hiç bir devre kullanılmadan aktarım yapılsa bile laptop'un sata girişine bağlanacak. Normalde M.2 slotu PCI-Express x4 slottur ve yüksek hızda okuma-yazma kabiliyetine sahiptir. Belki laptopun sata girişi bu okuma hızını sağlayamıyordur. Böylece NVMe diski çevirerek hdd sata girişine takarsan yüksek hızda okuma sağlayamayabilir.

Tabi bu bir varsayım. Cepten biraz baktım ama kayda değer bir bilgi bulamadım. Masaüstünden detaylıca araştıracağım bir ara.

Ayrıca bu M.2 slotlar deminde söylediğim gibi PCI-Express slot olduğundan üzerine NVMe disk dışında wireless kart, bluetooth modül, sim kart modülü, gps modülü vs. gibi PCI-E protokolü kullanan ve slot yapısı uygun olan her türlü modül takılarak kullanılabilir.
Gökhan o zaman Notebook un mainboard daki Wireless modülü çıkartıp yerine NVM diski takabiliriz. Doğrumudur ? Ben çoğunlukla (yüksek hızda internet için ) RJ45 ethernet kablo ile ağa bağlanıyorum. Wireless modül yerine NVM HDD tercih edilebilir. Bilgilendirme için teşekkürler.

HPIM6616.JPG

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back