Şekil Olsun Diye Alınan Cihazlar

Taçsız Kral Pele

Aktif Üye
Katılım
3 Aralık 2023
Mesajlar
511
Bugün bir fabrikada arıza ile uğraşırken, çevreme stajyer arkadaşlar toplantı ve eve atölye kurmak istediklerinden bahsettiler.
Kimi dedi abi şöyle güzel 2 monitör kuracaksın. Birisi dedi 4k 3 monitör olacak.
Sonra birisi dedi ki JBL'in şu havyası olmadı.
Ötekisi çıktı dedi ki ışıklandırma şöyle olmalı, güç kaynağı böyle olmalı.

Sohbet ilerledikçe farkettim ki gençlerin derdi iş yapmak değil, şekil sahibi olmak. Özellikle şu yeni çıkan yeşil matlar var ya hepsi ona hasta. Sanki o yoksa elektronik yapamayacaklar gibi. Tasarımı sanki onlar değil, süper skoplar multimetreler yapıyor gibi...

Bahsettikleri cihazlar aletler o kadar pahalı ki, bazı firmaların argesinde bile bunlar yok...

Bilmiyorum bizler mi çok yaşlandık ama adaptörden bozma LM317'lerle ayarlı potlu güç kaynağı yapar, işlemlerimizi yapmaya çalışırdık...

Şimdiki arkadaşlara bakıyorum, kendilerini geliştirmek için 60 bin liralık bilgisayar, 500 bin liralık ekipman olmadan işe başlayamıyorlar. Bence bir cihaz iş dışında eve alınıyorsa, o cihaz kendisinin en az 20-30 katı fiyatını çıkarmalı. Yoksa gerisinin tamamen müsriflik olduğunu düşünüyorum.

Ben mesela ikinci, üçüncü, beşinci elciyim, kelepir, ucuz, tamir edebileceğim kaliteli alet buldum mu kaçırmamaya çalışıyorum.
Motivasyonum batan geminin mallarını bulma yönünde.

Aklıma gelmişken sorayım, sizlerin cihaz alırkenki motivasyonu ne oluyor genelde?
 
Elbetteki çok pahalı uçuk cihazlara gerek yok ama bir işi hobi olarak yapanla o işten para kazanan arasındaki temel fark hobici para harcarken diğeri para kazanır. Ama tabii para harcarken çok uçmamak lazım. Bu bahsettiğiniz kişiler sanki bunu yapmaktan ziyade bunun hayali kurmayı seviyorlar gibi geldi.
 
Bunlar öğrenci yani bu işi meslek olarak yapacaklar ileride.
Öğrencilere opamp öğrenin diyorum, iki tane lineer güö kaynağı bir de skop fluke tan da 100 bin liralık multimetre olmadan başlayamıyoruz diyecekler neredeyse :)
 
Ben elektronikle yarı profesyonel ama ağırlıklı olarak hobi amaçlı uğraşıyorum.

Mevcut koşullara göre en iyi cihazı alma konusunda hiç tereddüt etmem. Bazen bu bit pazarından olur, bazen de en pahalı işletmeden alırım; o anki şartlarım neyse.

--

Aslında soru basit: Evde iyi cihazların olmasının herhangi bir zararı olabilir mi?

Bu soruya 'müsriflik' gibi bir cevaptan başka birşey duymadım, ancak bu cevabı veren kişi (buradaki hiçbir üyeyi kast etmiyorum, genel olarak duyduğum bir şey) yeterince zengin olsa bile en iyi araba veya villa da yaşamayacak mı?

Sanıyorum bu sorunun cevabı aşikar.

Aslında evde iyi cihazların olması, her an kontağı çevirip gitmeye hazır kapıdaki araba gibidir. Gerektiğinde isteğin yere uygun güvenlik şartlarında ve konforda varırsın. Ayrıca benim gibi hobi amaçlıysa, yolculuk başka türlü keyif verir. Araba yerine helikopter olsa hayır demem...

--

Son olarak bahsi geçen o gençleri alnından öpüyorum. Yaşım icabı tanık olduğum 80-90'ların tarz sahibi gençleri hayır işleri yapmıyordu... :D
 
Bir de "AR-GE laboratuvarlarında olmayan cihaz" lafını da çok duyuyorum. "AR-GE laboratuvarında" cihaz olmadan "AR-GE" yapan adama ne deniyor? Böyle çok örnek gördüm.

Belkide bu yüzden 50 yıllık adam akıllı markamız yok...
 
Elektroniği seven biriyim. 2023 içinde Termal kamera, 4 kanal skop ve elektronik yük aldım. Temassız termometre, pens ampermetre, Fluke 17B gibi amatör bir atelye için lüks sayılabilecek cihazlarım da var. Hatta imkanları zorlayarak SDM3055 yada biraz daha zorlayarak SDM3065 almak niyetim var.

@Sercan'a katılıyorum. O anki imkanım ne ise en iyisini almak isterim Hatta zorlayarak alırım.

Rahmetl Vehbi Hayati abi bana bir anısını anlatmıştı. Kendisi yıllarca ambar kargo yöneticisi olarak çalışmış.
Tanıştığımız sıralarda emekli idi.
Anısına geçeyim:
Yurtiçi kargoda zamanında kullandıkları sistem üzerinden bir kargo ile ilgili yanlış bir işlem yapılmış. İşlemi çözememişler. Vehbi abiyi çağırmışlar. Hem muhabbet ettik hem de 40-45dakikada çözdük dedi. O an Kargo işletmecisinin yaşadığı rahatlamayı ve benim aldığım keyifi anlatamam dedi. İşlem ayrıntılarını hatırlamıyorum ama birşeyi bilmek ve bunu başkalarına yardım / teşvik / öğretici amaçlı kullanmak ayrı bir keyif. Maddi karşılığı vardır, yoktur ayrı konu. Aldığım malzemeleri bana maddi yükü var. Ama illaki bu malzemeyi kazandıysam bu malzeme ile şu kadar para kazanmam lazım demem. Bazen o cihaz ile bir işi çözer bir kalp kazanırsınız. Bu size başka kapılar açar.
 
sahsen ust duzey ekipmanlarin gelisime katkisi olsada gelisimin onundeki engelin sadece bu oldugunu dusunmuyorum, bircok kisinin elindeki osiloskobun hic kullanilmayan ozellikleri var, fft yada bellek duzeyi vs, olsa guzel olur belki ama hala rf sinyali voltmetre ile olcup is yapan insanlar gordum elinde spektrum analizor bile yok, gecenlerde Dave bir ihtiyar elektronikci ile video cekmisti adamin alet edevatinin cogu el yapimiydi ama gel gorki adam konuya hakim olunca bunlar cokta onemli olmuyor, sahsen en buyuk engelin matematik ve fizik egitim eksikligi oldugunu dusunuyorum, bence once bunlar iyi ogrenilmeli yoksa yillar sonra elinde en gelismis cihazlar bile olsa ne yaptigindan habersiz ezbere is yapan genc elektronikciler yetistirmis oluruz, en ufak bir problemde de tokezlenecektir, internetten birseyler arastirip cozum uretmekte bir yere kadar ise yariyor, bazen oyle durumlarla karsilasiryorsunuz ki internette arayacaginiz derdinizi anlatacak kelimeleri bile zor buluyorsunuz, belki sorununuzun cevabi zaten bulunmustur ama siz meraminizi anlatamiyor durumda olabilirsiniz.
 
Bazan iyi bir alete ihtiyacın olduğunu farketmek için bile iyi bir alete ihtiyaç oluyor. Elindeki 20 MHz osiloskop ile bakarsın sinyaline, tertemiz bir sinyal görürsün ve övünürsün ne kadar iyi osilatör yaptım diye. Ama yüksek bant genişlikli bir osiloskop ile o sinyale bakınca acı gerçek ile yüzleşirsin. Ondan sonraki aşamada sinyaldeki gürültünün analizini yapmak için spektrum analizör ihtiyacı olabilir. İşini biliimsel ve metodik bir şekilde yapıyorsan, çalıştığın proje de flip flop gibi basit birşey değilse, mutlaka ileri seviye cihazlarla çalışmak gerekiyor. Yoksa problem olmadıkça senin sinyaldeki gürültüye el atmazsın, piyasaya binlerce ürün sattıktan sonra o gürültünün çok ciddi bir zararı ortaya çıkar ve fena bir şekilde ısırılırsın. Gereken test cihazları yoksa da deneme yanılma ile haftalarca, belki aylarca uğraşır, sonunda ortaya çıkan zararı giderirsin. Sonra başka bir problem çıkar.

Dave'in görüştüğü ihtiyarın yaptığı projeler ne kadar işe yarıyor, ne kadar kaliteli bilemem. Ama adamda çok hassas direnç ölçümü yapmaya izin veren "wheatstone bridge" cihazı vardı. Onun gençliğinde o cihaz kaç tane ARGE firmasında vardı acaba? Bugün bile o cihazın ölçebildiği çözünürlükte direnç ölçümü yapan cihaz kaç ARGE firmasında var? Çoğunlukla konu, hobicide bir cihazın olması değil, ARGE firmasında o cihazın olmaması.
 
Konuyu yanlış aktarmışım sanırım, demek istediğim en iyi aletin alinması değil, ben de her insan gibi en lüksünde yaşamak isterim alırım ederim vs.

Gelişim için yeni alet almayı beklemeyi zaman kaybı ve musriflik olarak görüyorum ben. Mesela 50 bin liralik multimetre olmadan opamp öğrenmeyecek mi arkadaşlar.

Kastım öğrenciler ve ileride bu mesleği yapacaklar için öğrenme sürecinde lüks alet edavat beklentisinin gereksiz olduğu kişinin bence bunları beklememesi gerektiğidir.

Tabi bu benim düşüncem. Başka kişiler farklı düşünebilir.
 
Bende olaya başka bir acıdan bakayım. Eski arabamda orasını burasını sökmeden duramazdım . Yaş olarak biraz kemal seviyesinde olduğundan buna da ihtiyaç duyulurdu genelde . Her tür tamir takımının feriştehi bendeydi . Haftasonu oldu mu takımları mı komple güneşe karşı serer arabaya girişirdim . Yıllar sonra nasip oldu sıfır bir araba aldım. Takımlarım yıllardır arabanın bagajında duruyor . Hatta acaba ben bunları gaza gelip boşuna mı aldım acaba diye düşünmeye başlıyorum. Yanı söylemeye çalıştığım takım alırken ihtiyaç ve talep durumunu değerlendirmek lazım. Arada ya da 40 yılın başı lazım olacak takımlara dünyanın parasını döşenmek bencede müsriflik . Haaaa kadınların ayakkabı merakı erkeklerin takım taklavat merakı bitmez . Bu acıdan bakılarak belki kişisel haz olarak düşünülebilir.
 
Araba sürmeyi öğrenmek için Ferrari almaya gerek yok. Bunda kesinlikle haklısınız. @taydin , @Sercan ise " biz drift pilotu yada yarış pilotu olmak istiyoruz" diyor kısaca. :saril:
 
Ben traktörde öğrendim.:katil2:
1703761386877.png
 
Kastım öğrenciler ve ileride bu mesleği yapacaklar için öğrenme sürecinde lüks alet edavat beklentisinin gereksiz olduğu kişinin bence bunları beklememesi gerektiğidir.

Peki şu görüştekiler için ne diyorsun? "Başlangıç için, dünyanın en adi ve en ucuz multimetresi olan DT-830D yi al, sonra ihtiyaç olursa daha iyisini alırsın".
 
Kişilerin elektronikte bilgileri arttıkça ,daha hassas ölçmeye ihtiyaç duyarlar.Genellikle osilaskop ve benzeri analiz cihazlarında çok daha fazla hassasiyet aranır. Multimetrenin 12,788867 volt diye ölçmesiyle 12,78 volt ölçmesi arasında 3000 USD fark oluyorsa bana lazım olmaz.

Haa nanovolt seviyelerinde ölçümlere ihtiyacım varsa ,o bilgi seviyesine gelene kadar kazandığım paralarla o cihazları satın alacak seviyeye gelmişimdir ve ekonomik gücüm vardır sorun olmayacaktır.Yada bilgimden dolayı bir firmanın ARGE lab ında bunlar zaten vardır .
 
Son düzenleme:
Peki şu görüştekiler için ne diyorsun? "Başlangıç için, dünyanın en adi ve en ucuz multimetresi olan DT-830D yi al, sonra ihtiyaç olursa daha iyisini alırsın".
O dediğin dünyanın en kötü cihazının bende 22 sene önce üretilmiş bir versiyonu var . Daha önce fotoğraflarını paylaştım. UNI-T nin giriş modellerini kalite olarak donunda sallar .
 
O dediğin dünyanın en kötü cihazının bende 22 sene önce üretilmiş bir versiyonu var . Daha önce fotoğraflarını paylaştım. UNI-T nin giriş modellerini kalite olarak donunda sallar .

Eskisini Çinliler yapmamıştır, o yüzden onun kategorisi günümüzün DT-830D si ile aynı olmaz :)
 
Bence bir cihaz iş dışında eve alınıyorsa, o cihaz kendisinin en az 20-30 katı fiyatını çıkarmalı. Yoksa gerisinin tamamen müsriflik olduğunu düşünüyorum.
Ben böyle bakmıyorum. Bu durumda eve televizyon, müzik seti vs de almamız lazım. En ucuz otomobile binmemiz lazım. Zira hiç birinden kazanç sağlamıyoruz.

Aklıma gelmişken sorayım, sizlerin cihaz alırkenki motivasyonu ne oluyor genelde?


Ben eve ya da ofise cihaz alırken şu sıra ile bakıyorum:
- Fiyat / performans
- benim maddi imkanımın
- cihazın sağlayacağı bilinen fayda
- cihazın sağlabileceği potansiyel fayda
- şahsi isteğim
- aciliyet
- getireceği maddi kazanç

Belirli bir bütçe ile seri üretim/ticari proje işi yapıyor olsaydım yaklaşım farklı olurdu. Ancak hobi, yarı ticari işler ve arge sözkonusu olduğunda imkan olan en iyi cihaz hem zaman kazandırıyor, hem asıl araştırma/proje konunuza odaklanmak (ölçümlere güvenebilmek, süpriz çıkarsa detaylı analizler yapmak ya da test ortamından kaynaklı soru işaretinin bulunmaması, daha hızlı ilerlemek) için bir konfor alanı sağlıyor. Ayrıca satın alırken ihtiyacınız olmayacağınızı düşündüğünüz bir özellik ya da performans kriteri ihtiyaç hasıl olunca "hayat kurtarma"/"saç baş yoldurma" durumunun hangisini yaşayacağınızı belirliyor. Ar-Ge yapıyorsanız başınıza neyin geleceğini bilmek zor.

O yüzden genel olarak teknik ekipmana verilen paraya acımam ve imkanlar ölçüde en iyilerini almaya çalışırım. Ucuz ekipmanla uğraşmanın zaman kaybı benim için daha büyük maliyet mevcut konumda. Alman ekolü de böyledir mesela. Her şeyin bir aleti var adamlarda. Bu mühendislik başarılarına da yansıyor.

Hobi ve başlangıç seviyesi için iyi ekipmanın daha da fark yarattığını düşünüyorum. Zaten bir acemilik var, bir de cihazdan kaynaklı belirslikler ya da zorluklar iyice zor bir statüko oluşturur. Bence ucuz ekipmanla iş yapmak tecrübeli insan için daha kolay.

Ancak elbette ekipman olmadan başlanamaz demiyorum. Simülatörle, 200 liralık havyayla bile başlanır.
 
Alman ekolü de böyledir mesela. Her şeyin bir aleti var adamlarda.
Egzoz emisyon skandalıyla nasıl aletleri olduklarını gördük malesef . Alman mühendisliği terimini ayaklara düşürdüler :)
Unutulan bir konuda aslında sarf malzemelerinin kalitesi. Ucuz ve bol kurşunlu lehim yüzünden hem kendimi hem aletlerimi ( hatta hayatı) bazen çok sorguladiğım olmuştur . Ulan yanlış meslek mi seçtim diye . Derz dolgu gibi sıvaşır kalır meret . Kötü tencereden iyi yemek çıkar belki ama kötü malzemeden iyi yemek çıkması mümkün değil.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,233
Mesajlar
122,408
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top