Ses işini bilenlerin arabasında böyle sesler duyarsınız

Omega

Kıdemli Üye
Ses ile ilgili karmaşık bir konuyu araştırırken konuyu en güzel izah eden özhan isimli kişinin yazısını okudum.
Aracındaki müzik sistemindeki sesi duyunca neden bazı kişilerin bu konulara kafayı taktığını umarım anlarsınız

Bu ise aynı kişinin kurduğu başka bir sistemin videosu

Son düzenleme:
Arabaların orjinal ses sistemi yetmiyormu?
Aracındaki hoparlörleri yeniletirsin kabul. Ama 4m lik araç kabin içini birkaç kilowatlık ses sistemi ve bagajı hoparlörler ile dolduranların, bir müddet sonra işitme problemleri olur.
Bu yaz başlarında, tanıştığım bir arkadaşın bagajında 3 tane uzun alüminyum gövdeli amplifikatörler vardı.
Şikayetçiydi, çıkış transistörleri çok sık yanıyormuş. O da pimpirikliydi biraz, yananları hemen satıyormuş. Müşteri anında buluyormuş. Demekki bu işin meraklısı çok fazla.

Üst videodaki sistemi beğenmedim. Alttaki daha iyi. Tabi burada videonun çekilmesi youtube dan yayınlanması gibi faktölerde var.
Benim bu amfi işinden anladığım şu. İlk önce hoaprlörlerin mükemmel olacak daha sonra amfiyi parazitsiz, distorsiyonsuz yapmak için elinden geleni yapacaksın. Hoparlör iyi değilse istersen sıfır parazitli, sıfır distorsiyonlu amfi yap zevk almazsın.
Birde @TRON 'un dediği gibi müzik dinlemeyi son ses açmak sananlar var. Arabayı hoparlör ile doldurmak sananlar var. Onların Allah yardımcısı olsun.

• Beğen
Reactions: nt
Bu hoparlörleri, aracın muhtelif yerlerine kabin içi döşemesi ve döşeme renkleri ile uyumlu olarak, aynı zamanda döşeme plastiğini de bozmadan montajlamaları gerçekten mühtiş.
Gerçi videodaki ustamız , özellikle ön direklerdeki hoparlörleri fazla abartmış.

Kaliteli hoparlörlerle kurulan otomobil müzik sistemine diyeceğim yok, ama benim gözlemim arabalarda bas hoparlörünü çok abartıyorlar. Baklava tepsisi gibi bir bas hoparlörü koyduğun zaman, araba da kapalı olduğunda artık arabanın tamamı bir hoparlör kabini oluyor :D Evinde müzik dinlerken hoparlör kabininin içine girip orada dinlemek istermisin?

Bu ses işi bir tuhaf.
Benim oturma odası ile mutfak arasında 3 m lık antre var. Kapılar birbirine bakıyor.Yani mutfakta oturanda, oturma odasında oturan da birbirini görür.Gelelim olaya;
Oturma odasının kapısından 2m içeride durup bağırsan dahi sesini antreden zor duyalar ve mutfaktan kimse duymaz. Ama Oturma odasındaki aynı kişi, mutfaktaki her fısıltıyı duyar.
Akustik bir inceleme konusu.

Kaliteli hoparlörlerle kurulan otomobil müzik sistemine diyeceğim yok, ama benim gözlemim arabalarda bas hoparlörünü çok abartıyorlar. Baklava tepsisi gibi bir bas hoparlörü koyduğun zaman, araba da kapalı olduğunda artık arabanın tamamı bir hoparlör kabini oluyor :D Evinde müzik dinlerken hoparlör kabininin içine girip orada dinlemek istermisin?
Bir de bu aşırı bass sesi, minik kulak içi telefon kulaklıklarından bekleyip, AliExpress'ten ne kadar turue bass vaat eden minnacık kulaklık varsa, avuç dolusu paraya acımayan gençliğimiz var.

Allaha şükür ki yaptığım hemen her anfiyi test ederken etrafdan gönüllü olarak müziğin çaldığı yere doğru geldiler:)
Abi o zaman bize de bir proje ver de yapalım abi.

Para kazanmak zengin olmak kişilerin elinde değilki.Doğru dürüst okuması yazması olmayanlar, koca firmaların sahipleri olabiliyor.
Ancak bir konu hakkında bilgi sahibi olmak onu iyi bilmek kişinin elindedir

Göreceli filan değil, resmen gereksiz.

Yukarıda da yazdığım gibi Volkswagen üst segment araçlarında videodaki DYNADUDIO marka hoparlörleri kullanıyor. Volkswagen gerekli görmüş.
Siz satın almazsınız o ayrı.

Zaten trafikte normalde araç giderken ses sisteminin belirli bir desibel üzerine çıkmaması gerekir. Hayati tehlike. Yeni akıllı araçlarda bunu hallederler.
Akıllı araçlara gerek yok zaten amplifikatör içinde bunlar otomatik olarak ayarlanıyor
Sesin hayati tehlike oluşturabilmesi için örneğin bir konserde Line Array hoparlörlere tırmanmaya kalkarsanız yada çok yaklaşırsanız olur ,ordada zaten önce sağır olursunuz .Bu hoparlörlerde 2 yana vinçlerle falan astırırlar. Yaklaşılmasınıda barikatlarla engellerler.

O mesafede sesin kalitesi filan olmaz. Hissedilen şey subwoofer'ın kapalı mekanda göğüs üzerine yaptığı baskıdan dolayı salgılanan endorfin hormonunun etkisidir.
Otomobillerde wooferlar arkada olduğundan insanın gögsüne basınç uygulayamazlar .
Eski otomobillerde motor ve trafik sesi çok daha fazla duyuluyordu ama şimdi çok daha iyi yalıtım malzemeleri var.
"Otomobil içerisinde kaliteli ses olmaz "sözü 30 yıl önceki ELO elektronik dergilerinde yazılan cümleler .
İyi ayarlanmış hoparlör sistemleri ile ses otomobil içerisinde de kaliteli müzik dinlenebilir.
Şimdi artık çok hızlı MCU ve ADC lerle DSP ler kullanılarak 15 den fazla frekans bandı uygun hoparlörlere gönderilebiliyor.

Son düzenleme:
Önemli değil. Zaten gerekli olan sesler ve insan sesleri 1200 hz in altında ve gençlerimiz bass sesler ile iç kulak işitmesini (bence tüm kafatası kranium kemiklerini tittttreterek ) güçlendirmek istiyor.
Aslında ideal kulak grafiğine bakacak olursak insanın en iyi duyduğu ses 1 khz gamında ve tiz sesler ise 20 kHz in çok çok üzerine dahi çıkıyor.
Gençler belki de haklı. Çoğumuz 100 hz in altını zor duyuyoruz. Ses sistemlerinin uğraşması gereken yer ise tam burası

Bol bas üreten bir ses sistemi aslında bazı durumlarda mantıklı. Mesela plajda arkadaş grubuna müzik çalacaksın, açarsın arka kapağı ve oradaki baklava tepsilerinden milletin kıçına tekme misali bas üretirsin :) Ama tabi arabanın motorunun da rölantide çalışıyor olması lazım, yoksa o akü kısa zamanda telef olur :D

Günümüzün akıllı telefon çağında artık arabadaki müzik donanımının sadece kaliteli bir amfi olması yeterli bence. Kontrol arayüzü ve müzik kaynağı olarak akıllı telefondaki yeterlidir (spotify ve apple music, veya telefon hafızasında saklanmış mp3/flac dosyalar).

@taydin yeri gelmisken sana birsey sorayim. Arabamda vw nin kendi sistemi var. Dedigin gibi Bluetooth ile baglanip gayet keyifli dinliyorum.

İlgimi ceken konu ise giris seviyesi yuksek parcalarda son ses actigimda ses bozulmuyor. Ama yarim acmisim gibi bir sonuc cikiyor. Anfi kisminda kazanci ayarlayan Agc mi var bunlarda..?

Bluetooth codec'lerda AGC yok, ama senin arabanın amfisinde veya cep telefonunda AGC yapılıyor olabilir.

@taydin yeri gelmisken sana birsey sorayim. Arabamda vw nin kendi sistemi var. Dedigin gibi Bluetooth ile baglanip gayet keyifli dinliyorum.

İlgimi ceken konu ise giris seviyesi yuksek parcalarda son ses actigimda ses bozulmuyor. Ama yarim acmisim gibi bir sonuc cikiyor. Anfi kisminda kazanci ayarlayan Agc mi var bunlarda..?
Hocam eğer sizdede Dynaudio hoparlörler varsa firma driverlarınıda kendi yapıyor.Aşağıdaki sayfadan aracınız modelini seçip detaylarına kullanılan sisteme ait temel bilgilere ulaşabilirsiniz

https://www.dynaudio.com/car-audio

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,121
Üyeler
2,885
Son üye
ozcanthegreat

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back