Sinyalin anlamlandırılması mantığı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan M_B
  • Başlama tarihi Başlama tarihi
Manchester kodlama değil o bit dizisi. Manchester'da her bir peryotta en az bir tane 0/1 veya 1/0 geçişi olması lazım. Ama senin durumda pals uzunluğunun dört katı bir boşluk var. Şimdi MATLAB'de geçerli bir manchester sinyal dizisi ürettirdim ve osiloskop ile dekode ettirdim. Bunun pals uzunluğu da senin sinyal gibi 250 us.

ScreenImg.png

Hocam şimdi benim sinyali nasıl yorumlayıp veri alış verişi sağlayabiliriz. Sinyal yazma ve okuma mantıgını kavrasak diğer fonksiyonların da sinyalini okuyup ona göre yorumlama yaparım.

Şu an size iki sinyal verdim birisi cihaz kapalı durumda iken gidip gelen veri ( OFF ) Diğeri ise Butondan Ac dediğimde Cihazın acıldığı andaki giden gelen komutlar.

ON ve OFF'u sinyal jeneratöründen ürettim. UART olarak çözümlemeye çalışınca mantıklı birşeyler çıkmıyor. Manchester olarak da hatasız çözümlenmiyor. Başka uçuk bir protokol olma ihtimali var mıdır bilmiyorum. Ama amacın bu aleti ON/OFF yapmak ise, aynı sinyali göndermek işini görmesi lazım. Protokolü anlamana gerek var mı?

İki sinyali 100 kHz ile örnekleyip MATLAB'de grafiğini alınca şöyle birşey çıkıyor. Üstteki ON, alttaki OFF.

1738837440899.png

Bence burada bir protokol değil de, doğrudan PWM kontrol var. Bir feedback loop ile ısıtıcıya giden enerji ayarlanıyor sanki. Bunu doğrulamak için birden fazla frame kaydedip karşılaştırabilirsin. Alet belli bir modda çalışırken datalar tıpatıp aynı ise, bilmediğimiz bir protokol koşuyor. Ama aralarında ufak farklar oluyorsa o zaman bu doğrudan bir PWM kontrol sinyali.

Gecmis yillarda server odasindaki klimayi uzaktan kumanda cihazindan bagimsiz olarak oda disindan acip kapamam istenmisti. Uzaktan kumanda cihazina mudahele etmek istemiyordum ve kumanda kodlarindaki mantigi da anlayamamistim.

Ben de verici kumandadan cikan koda ait darbeleri bit bit ornekleyip elde ettigim data katarini aynen roma gomdum. Elimdeki data katarini kendi MCU kartimdan IR lede verdigimde klimaya kumanda edebilmistim.

Benzer mantigi sen de uygulayabilirsin.

ON ve OFF'u sinyal jeneratöründen ürettim. UART olarak çözümlemeye çalışınca mantıklı birşeyler çıkmıyor. Manchester olarak da hatasız çözümlenmiyor. Başka uçuk bir protokol olma ihtimali var mıdır bilmiyorum. Ama amacın bu aleti ON/OFF yapmak ise, aynı sinyali göndermek işini görmesi lazım. Protokolü anlamana gerek var mı?

İki sinyali 100 kHz ile örnekleyip MATLAB'de grafiğini alınca şöyle birşey çıkıyor. Üstteki ON, alttaki OFF.

40146 eklentisine bak

Bence burada bir protokol değil de, doğrudan PWM kontrol var. Bir feedback loop ile ısıtıcıya giden enerji ayarlanıyor sanki. Bunu doğrulamak için birden fazla frame kaydedip karşılaştırabilirsin. Alet belli bir modda çalışırken datalar tıpatıp aynı ise, bilmediğimiz bir protokol koşuyor. Ama aralarında ufak farklar oluyorsa o zaman bu doğrudan bir PWM kontrol sinyali.
Hocam Pwm olduğunu sanmıyorum cunku Display kartı tek basına besledigimde bir sinyal gidiyor eger geri donus gelmezse ekranı acmıyor.
Sizin mesaj üzerine Driver karta ekranı takmadan fişe takıp signal ucuna lojik analyzer bağladım herhangi bir veri akışı olmadı.
Tum fonksiyonların dalga şeklini kaydedip Mikro Step hocanın dediği gibi tum dalga şekillerini kayıt edip gonderebilirim.

Fakat takıldıgım nokta ise gonderdiğim veriden sonra gelen cevabı da almam ( okuyabilmem ) lazım. Gordugum kadarıyla display kartı ile driver kartı el sıkışması yapıyor.

1MHz 10sn ornekleme ile ON OFF ve Fonksiyonlardan 1600W olan dalga şeklini kayıt ettim onları inceleyeçeğim.
Bakalım ne yapabileçeğim ve ne kadar ilerleme kaydedeceğim.

Son gelişmem ise
Sinyallerin aynısı STM32F103 ile oluşturup Driver karta bağladım herhangi bir gelişme olmadı.
Daha sonra ise Driver kartı devreden cıkarıp direkt olarak Display karta bağladım ve ekranda On Off bilgileri cıkmaya başladı.

Sanki şimdi işler biraz değişti gibi tekrar bir inceleme ve araştırmaya gececeğim.

Cihaz normal bağlı iken ilk acılısta ekranın tum isikları yanıyor.
Sonra ekranda eksi eksi cıkıyor. Bu bahsettiğim olay cihazın normal çalışması aşamasında olan olaylar.
Bu durumda yeniden Lojik analyzeri bağlayıp sinyalleri kayıt edeceğim. Örnekleme frekansını ve süresıni değiştirerek.
Bu durumdan ben display kartındaki entegrenin TM16xx gibi display surucu olabileçeği aklıma geliyor. ( Dokunmatik özellikli ) Sanırım beni yanıltan nokta display kartı driver karttan ayırıp sinyal ucunu lojik analyzera baglayıp baktıgımda herhangi bir hareketlenme ve sinyal yakalayamamış olmam. Bu süreçleri tekrar yeniden ele alacağım.

Display karttaki entegrenin ismini okuyabilseydim işim biraz daha hızlı olacaktı.
Dokunmatik buton algılama ve display süren iletişim olarak tek hattan haberleşen entegre ismi modeli hakkında bilgisi olanlardan yardım ve destek istiyorum.

Son care olarak bu iletişim sorununu cözemezsem display kart üzerindeki dokunmatik butonları kullanmak istiyorum. Burda da dokunmatık butonların nasıl kontrol edileçeği sorunu cıkıyor.. Mekanık bas-bırak buton olsa kontrolu kolaydı ?

Yukardaki sorumlarım için yönlendirme ve bilgilendirmenize ihtiyacım var.

Teşekkürler.

Tekrardan herkese merhaba,
Uygulamam la ilgili olarak display katı ayrıyeten besleyip sinyallerin takıbını yaptım.
displaya bağlı olan butonlara bastıkca ilgili butonlara ait dalga şekillerini kaydettim.
Şimdiki aşamam ise gelen sinyali STM32F103 ile ( Input capture ) yakalayıp değerlendirmek istiyorum.

Yakaladığım sinyallerden bir tanesi aşağıdaki gibi.
Sinyal_Power.png

Bu sinyali STM ile yakalayıp daha sonra aynı şekilde geri STM32 de Input Capture ile ilgili bir çalışma yapmadım bilgi sahibide değilim.
Biraz yonlendirilmeye ve teknik bilgiye ihtiyacım var.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,347
Üyeler
2,977
Son üye
ykurt52

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back