SMPS(Switch Mode Power Supply) imalat deneme çalışmaları

merhaba arkadaşlar.
220vac giriş 2x55 + 2x55 250 Watt trafo sardırdım. Çok rahat ettim. çok memnunum.
ETD29 ferrit core ile yeni bir deneme yaptım. bu arada elektronik devre aynı devre. (uc3844 temel devre).
ETD29 kullanan bir şemadan trafo sarımlarını kendim hesaplamak için ExcellentIT flyback proğramını kullandım.
denemelerle oradaki değerleri tutturdum. Ama "akım sürekliliği % " bölümüne 30 ile 40 arası bir değer girdiğimde
ancak tutturabildim. buraya sıfır "0" girdiğimde sarım sayıları azalıyor.
Bu kısım DCM-CCM konusuyla ilgili mi diye düşünüyorum.
çıkışta 12V 7A aldım. ferrit core zaten bu değerlere göre hesaplanmıştı. hatta zorlayıp 10 A gördüm. çok sevindim.
tabi ne kadar verimli, kayıpları, kaçakları vs bunlar şimdilik belirsiz.
böyle güzel :) çalışan devreyi biraz toparlayıp kabloları kısaltayım vs. derken, geri beslemeyi sekonder diyotundan önce bağlamışım.:kizgin3:
sonuçta o ilk çalıştığı şekilde çalışmıyor. voltaj düşüyor.
pertinaksa sıkışık montaj yaptığımdan malzemeleri değiştirmek çok sıkıntılı oluyor.
yeni bir devre montajını yapıp çalışmalara devam edeceğim. (çok daha büyük bir pertinaksa) :)
baskı devre olsa çok iyi olur aslında ama, şimdilik böyle idare edeyim. proteus la çalışmayalı 25 yıl oldu.
şöyle elle tutulur bir şekle sokabildiğim zaman, sizlerin de yönlendirmeleriyle testler yapıp daha detaylı paylaşımlarda bulunmak istiyorum.

ExcellentIT flyback proğramı akım sürekliliği.jpg

Bunun yerine bir izolasyon trafosundan sonraki bir buck convertor ile uğraşsanıza. Sonra trafolarla uğraşın. Flyback sonra. Ya da belki hiç flyback ile uğraşmazsınız ki, bu sadece bir uzlaşı çerçevesinde maliyetleri düşürmek için kullanılan birşey, mesela dümeni MCU öğrenmeye kırıp bu yapıyı dijital olarak kontrol etmek istersiniz.

Bunun yerine bir izolasyon trafosundan sonraki bir buck convertor ile uğraşsanıza. Sonra trafolarla uğraşın. Flyback sonra. Ya da belki hiç flyback ile uğraşmazsınız ki, bu sadece bir uzlaşı çerçevesinde maliyetleri düşürmek için kullanılan birşey, mesela dümeni MCU öğrenmeye kırıp bu yapıyı dijital olarak kontrol etmek istersiniz.
aslında ilk kare dalga 12/220 invertör yaptığım zamanlarda ( yıl 1990 civarı ) bunu nasıl sinüs yaparım diye çok çabalamıştım.
çalıştığım firma bir ups üreticisi değildi ama kendi ihtiyacı için ürettiği sinüs ups vardı. dokümanları incelediğimde bunu mikroişlemci ile yaptığını görmüştüm.
o zamandan beri de hep aklımın bir köşesinde "sinüs ups" vardır. firmadaki görevim elektronik değil mekanik olduğundan, istediğim şekilde ilgilenip uğraşamadım. çünkü bu konu hemen hop diye yapılacak bir şey değildi benim için.
işin içine yazılım da girdiği için göze alabilir miyim bilemiyorum. benim için çok sevdiğim bir hobi olan elektronikte detaylara ne kadar girebilirim tam bilemiyorum.
benim gidiş şeklimden eksik ve hatalı durumları fark edip, yönlendirme ve öneriniz için teşekkür ederim.
benim yöntem çoğu durumda böyle oluyor. yani konuya ortalardan bir yerden dalıyorum. sorun çıktıkça geri dönüşlerle, pratik denemelerle öğrenip
ilerlemeye çalışıyorum.

Rica ederim. 8 bitlik PIC ya da AVR bir işlemciyi assembly ile çalıştırmak yazılımdan daha çok dijital mantık sınırlarında bir iş. Zamanında PIC ile ilgilenmeye bir Türkçe kitap ile başlamıştım, Orhan Altınbaşak'ın "Mikrodenetleyiciler ve PIC programlama" kitabı. Tavsiye ederim. Bir de ilgili entegrenin datasheet dosyası, eğer hiç İngilizce'niz yoksa korkmayın basit bir İngilizce kullanırlar, çeviri programlarıyla notlar alıp idare edebilirsiniz. Bu şekilde başlayın, ilk hedefiniz bir LED'i periyodik olarak yakıp söndürmek olsun. Bunu hiç küçümsemeyin, bunu yapana kadar öğrenecek çok şey var. Bundan sonra artık kitap bağımlılığınız olmayacak, kendi başınıza öğrenip ilerleyebileceksiniz, sinüsoidal dalga şekilleri üretmek gibi meseleleri kendi başınıza çözebileceksiniz. Assembly'de biraz pişince artık C gibi dillerin assembly'i nasıl orkestra ettiğini anlayacak (hatta belki bunu farketmeden önce işleri kolaylaştıracak bir ara dil geliştirme çabası içinde olacaksınız) ve bu kadar güzel bir olanağı takdir edeceksiniz. İlerde bir gün C öğreneyim derseniz bunu gömülü elektronikten bağımsız şekilde bilgisayarda siyah ekranda öğrenin, sonra MCU tarafına geçersiniz.

Rica ederim. 8 bitlik PIC ya da AVR bir işlemciyi assembly ile çalıştırmak yazılımdan daha çok dijital mantık sınırlarında bir iş. Zamanında PIC ile ilgilenmeye bir Türkçe kitap ile başlamıştım, Orhan Altınbaşak'ın "Mikrodenetleyiciler ve PIC programlama" kitabı. Tavsiye ederim. Bir de ilgili entegrenin datasheet dosyası, eğer hiç İngilizce'niz yoksa korkmayın basit bir İngilizce kullanırlar, çeviri programlarıyla notlar alıp idare edebilirsiniz. Bu şekilde başlayın, ilk hedefiniz bir LED'i periyodik olarak yakıp söndürmek olsun. Bunu hiç küçümsemeyin, bunu yapana kadar öğrenecek çok şey var. Bundan sonra artık kitap bağımlılığınız olmayacak, kendi başınıza öğrenip ilerleyebileceksiniz, sinüsoidal dalga şekilleri üretmek gibi meseleleri kendi başınıza çözebileceksiniz. Assembly'de biraz pişince artık C gibi dillerin assembly'i nasıl orkestra ettiğini anlayacak (hatta belki bunu farketmeden önce işleri kolaylaştıracak bir ara dil geliştirme çabası içinde olacaksınız) ve bu kadar güzel bir olanağı takdir edeceksiniz. İlerde bir gün C öğreneyim derseniz bunu gömülü elektronikten bağımsız şekilde bilgisayarda siyah ekranda öğrenin, sonra MCU tarafına geçersiniz.
Ilk yazdığim Assembly dilinde sanayi tipi çamaşır makinası proğramıydı. Ilk heves epromlu,8255 li intel işlemcili bir devre yapmıştım.
Çok çok acemice bir proğramdı. Ama hem proğram yazmayı hem de proğramcılıği aynı anda ögrenmeye çalışıyordum. Sonuçta sorunlarla uğraşıp çözüm üretiliyordu.
8051 gibi bir işlemciydi yanlış hatırlamıyorsam.daha sonra atmel 8952 ye geçmiştim galiba. Epromu ultraviyole altında silmek 20 dk.sürüyordu. atmelde flash bellek vardı. Anında yazılıp silinebiliyordu.
Daha sonra PIC lerle tanıstım. Yine amatörce birşeyler yapmaya çalıstim.
Bunlar yaklaşik 25 yıl önce yaptığım işlerdi.
Son zamanlarda arduino'nun olduğunu biraz geç fark ettim.
Biraz inceledim ve pratikliği hoşuma gitti.
Aslında bu işler çok hoşuma gidiyordu. İşin içinde proğram olması kontrolü ele almak demekti.
2.5 yıl önce emekli olunca ilgimi en çok çeken, beni cezbeden, biraz da o an için kolay gelen smps denemeleri yaptim.
Tesadüfen 3525 li push-pull devre yaptım çalıştı.
O zaman flyback denemesi yapsaydım büyük ihtimalle çalışmayacaktı.
C dilini öğrenmeyi çalışırken bir çok defa aklımdan geçirmeme rağmen olmadı.
Picbasic ile idare ettim. Zaten pek bir şey de yapmış sayılmam.
İşte basit program geçmişim böyle.
İşin ucundan birazcık karıştırmışlığım var.
Şimdi biraz da yaşlanınca kolay gibi görünen, trafo sarıp lehim yapmakla olabilecek işlere yöneliyorum galiba.
Esasen benim için pic arduino avr hiçbir zaman arkamda bırakacağım bir konu değil.
Bir rüzgar eser hemen calışmaya başlayabilirim.
İlginiz ve önerileriniz için teşekkür ederim.
Yine her zaman önerilerinizi ve uyarılarınızı beklerim.

aslında ilk kare dalga 12/220 invertör yaptığım zamanlarda ( yıl 1990 civarı ) bunu nasıl sinüs yaparım diye çok çabalamıştım.
çalıştığım firma bir ups üreticisi değildi ama kendi ihtiyacı için ürettiği sinüs ups vardı. dokümanları incelediğimde bunu mikroişlemci ile yaptığını görmüştüm.
o zamandan beri de hep aklımın bir köşesinde "sinüs ups" vardır. firmadaki görevim elektronik değil mekanik olduğundan, istediğim şekilde ilgilenip uğraşamadım. çünkü bu konu hemen hop diye yapılacak bir şey değildi benim için.
işin içine yazılım da girdiği için göze alabilir miyim bilemiyorum. benim için çok sevdiğim bir hobi olan elektronikte detaylara ne kadar girebilirim tam bilemiyorum.
benim gidiş şeklimden eksik ve hatalı durumları fark edip, yönlendirme ve öneriniz için teşekkür ederim.
benim yöntem çoğu durumda böyle oluyor. yani konuya ortalardan bir yerden dalıyorum. sorun çıktıkça geri dönüşlerle, pratik denemelerle öğrenip
ilerlemeye çalışıyorum.
aslında 2000'lerin başında piyasada sinüsü üçgen dalga ile kıyarak sinus 220 volt üretelen sac trafolu bir devre vardı. hatta bu devre ile buzdolabı, kombi motoru falan çalıştırıyorduk. devrede hiçbir işleci yoktu tamamen analog ve yanılmıyorsam birkaç ttl entegre. bulursam fotoğrafını eklerim.

aslında 2000'lerin başında piyasada sinüsü üçgen dalga ile kıyarak sinus 220 volt üretelen sac trafolu bir devre vardı. hatta bu devre ile buzdolabı, kombi motoru falan çalıştırıyorduk. devrede hiçbir işleci yoktu tamamen analog ve yanılmıyorsam birkaç ttl entegre. bulursam fotoğrafını eklerim.
O zamanlarda güç elektroniği ile ilgili çalışan bir tanıdığım yaptığım devreyi görünce, sinüs filtreleri ile kare dalga düzeltilebilir demişti.
Ama ben UPS deki gördüğüm tam sinüs dalga şeklini çıkarma tekniğini merak ediyordum. o yüzden filtrelerle uğraşmadım.
daha önce de yazdığım gibi, hâlâ ferrit core kullanarak 50 Hz. tam sinüs inverter yapma düşüncemden vazgeçmiş değilim.
daha iki yıl öncesine kadar bunun nasıl yapılabildiğini tam olarak bilmiyordum.
Ama bunu hazır modülle değil de, PIC veya hızı yeterse ( programlama dili mi demek lazım ) arduino ile yapmak istiyorum. arduino daha pratik gibi geliyor.
o dataları okutup sinüs çıkarmak, minimum maksimum çözünürlükleri deneyip izlemek şimdiden heyecanlandırıyor.
istenilen çözünürlükte sinüs dataları üreten bir programı da birkaç yıl önce bulup arşivlemiştim.
SMPS konusundaki hedeflerim de;
istediğim güç ve voltta kendime ğüç kaynağı yapabilmek. ( bir sınırı olacak tabi ki )
bu güç kaynağını cc/cv ayarlı yapabilmek. ( örn. 0-60V 0-10A ) gibi.

bu arada bahsettiğiniz devrenin fotoğrafını bekliyorum. :)

Ups için ufak bir yorum yapayım, amaç masa üstünde çalışsın hobi amaçlı tatmin ise, 12V dan 400V üreten bir smps, bir adet 650Vluk devicelardan yapılmış H bridge ile basitçe denenebilir. Olabilecek en basit halinde H bridge çıkışında filtre ile duty i sinüs şeklinde değiştirerek yapabilirsiniz. Ama ticari bir kaygı var ise o zaman daha hesaplı kitaplı bilinçli girmek gerekli.

Ups için ufak bir yorum yapayım, amaç masa üstünde çalışsın hobi amaçlı tatmin ise, 12V dan 400V üreten bir smps, bir adet 650Vluk devicelardan yapılmış H bridge ile basitçe denenebilir. Olabilecek en basit halinde H bridge çıkışında filtre ile duty i sinüs şeklinde değiştirerek yapabilirsiniz. Ama ticari bir kaygı var ise o zaman daha hesaplı kitaplı bilinçli girmek gerekli.
Amaç, tam sinüs inverter. bu tekniği öğrenip pratikte oluşturmak. hiç ticari düşünmedim. piyasada yığınla var zaten. satın aldığım 2KVA bir UPS var halihazırda..

İnverter ama ne tür bir inverter? Şebekeye bağlı mı değil mi? UPS ise ne tür bir UPS
kritik olan 12vdc veya 24vdc vs. 220 50Hz. tam sinüse çevrilmesi. diğer detaylar çok önemli değil. bu kısım ilgimi çekiyor. şimdi offline ups ye çevirelim desek şebeke senkronizasyonu vs. ( hiç yapmadım ) derken iş uzayacak. şu an için sadece 12/220 tam sinüs.

...Filtrelerden kaçabilirsiniz ama saklanamazsınız:sisi1:
Kare dalganın sinüse çevrilmesini sadece teorik birşey olarak algılayın, pratikte bu güç seviyelerinde olmaz o iş. Çünkü çok büyük hantal kayıplı filtreler gerektirir. A genliğinde X Hz'lik bir kare dalga, belki bilirsiniz, [X,3X,5X,7X,...] Hz frekanslı ve 4/pi çarpı [A,(1/3)A,(1/5)A,(1/7)A,...] genlikli saf sinüs dalgaların toplamıdır. Bunların 50 Hz olanını tutup, en yakındaki 150 Hz ve üstünü filtrelemek hiç pratik bir iş değildir. Bu yüzden, harmonikleri hem 50 Hz temel frekanstan iyice uzak tutup yüksek frekanslara kaydırıp ve de küçültüp kolayca filtreleyebilmek için bu PWM teknikleri kullanılır.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,166
Üyeler
2,897
Son üye
ehira

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back