Solder mask denemesi (sonuç hüsran)

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,903
Bacakları birbirine çok yakın olan entegrelerde bacaklara lehim yapmak için şöyle bir teknik kullanmak istedim: Kabloyu PCB ye UV ile sertleşen solder mask ile tutturmak, sonra da kabloyu kocaman bir lehim topu ile entegrenin bacağına lehimlemek, sonra da yan bacaklarla oluşan kısa devreleri lehim emme teli ile uzaklaştırmak. Şu seti aldım:

1674575520180.png


Aslında elimde değişik UV ışık kaynakları var, ama dalgaboyu belki de spesifik birşeydir diye yanında gelen lambayı da aldım. Çok ümitliydim bu metottan, ama malesef sonuç hüsran. Lambayı 10 dakika tuttum boyaya. Neredeyse elim bronzlaştı, ama boya hala ıslak idi ...
 
  • Beğen
Reactions: MNY
Kullandığım montaj teli teflon kaplı, teflon da neredeyse hiçbir şeye yapışmayan bir madde (boşuna tavaları bununla kaplamıyorlar). Acaba teflondan mıdır? NorthridgeFix kanalında adam böyle bir boya kullanıyor ve 30 saniyede donuyor. Hatta sıcak hava da uyguladığı zaman 3 saniyede donuyor.
 
Lambanın dalgaboyunu ölçtüm, 395 nm de ışıma yapıyor.
 
  • Beğen
Reactions: MNY
Lamba ile ilgili bir de şu bilgiyi vereyim: 1.5 A gibi bir akım çekiyor, o yüzden standart bir USB portuna takınca port çıkışı kesiyor. Bir cep telefonu şarj adaptörüne bağladım ben ve o şekilde kullanıyorum.
 
Boyadan bir damla güneş ışığına koyup denemek lazım acaba boya mı bozuk yoksa lamba mı uygun değil. Bildiğim kadarıyla güneş ışığı tüm uv tayfını kapsıyor.
 
Aklıma bir de şu ihtimal geliyor: Kart pis. Alkol ile ne kadar temizlesem de gene gözle görülebilir artıklar oluyor. Belki de bunlar boyaya karışıp vasfını bozuyor. Bir de tiner ile temizlemeyi deneyeyim bakalım.
 
NorthridgeFix in videosunu da ekleyeyim.

 
Bu lamba bende de var. Aynısı değil ama yeşil boya da var. Yolların ve pcb nin kavrulduğu ağır hasarlı kartların onarımında kullanıyorum. Boya ince sürüldüğünde kurumasında bir sorun görmedim. Solder mask olarak kullanılırsa kurumasında sorun olmaması lazım.

Fakat ufak bir oyuğu doldurmak gibi biraz kalın kullanıldığında yüzey kuruyup içi cıvık kalıyor. Sonuçta renkli olduğu için ışık yüzeyin altına nüfuz edemiyor.

Bu arada tecrübelerime göre UV ledler kısa ömürlü oluyor. Uzun süreler yakmaya pek uygun değiller gibi. Aynı ürünü arkadaşım da almıştı. Ledi bozuldu, üzerine iki kere led değişti, onlar da bozuldu. Bendeki hala sağlam, sanırım 3-5dk dan fazla açık bırakmadığım için. Daha önce de çalıştığım bir firmada uv ledler bela olmuştu. İthal edilen 3mm uv ledli fanlar (görsel şov amaçlı) ledleri bozulup garantiye geliyordu. Temin edip değiştirdiğimiz ledler de yine bozulup geri geliyordu.
 
Şimdi tertemiz bir PCB ye çok küçük bir miktar boya sürdüm. 30 saniyede gerçekten kurudu. Demekki iki tane sorun var benim daha önce yaptığım denemede. Kart çok pis, bir de kablo çok kalın, kabloyu tutmak için daha fazla boya sürmem gerekiyor.

O zaman böyle bir çalışmayı yaparken emaye kaplı ince trafo teli kullanmak lazım. Böylece çok az bir miktar boya bile onu tutmaya yeterli olur.
 
400 nm daha mı iyi olur abi?
Ledleri sipariş verip kendim yapmayı deneyeceğim :)
Daha düşük yada daha yüksek nm değeri iyi olmaz. En iyi değer 365nm dir. Zaten dikkat edersen 365nm ledler diğerlerinden de pahalıdır.
 
  • Beğen
Reactions: MNY
Şu Çinli yazsa şırınganın üstüne şu dalgaboyunda UV ister diye, ama yazmaz. İlla bize bütün UV kaynaklarını denettirir :katil2:
 
  • Beğen
Reactions: MNY
Lambanın dalgaboyunu ölçtüm, 395 nm de ışıma yapıyor.
En azindan hangi urunlerin olumsuz oldugunu da ogrenmis oluyoruz.

Dalgaboyu Olcumunu nasil yaptiniz ? Photospectrometre ile mi ? Yoksa daha ulasilabilir bir cozum mu var ?
 
Ocean Insight firmasının spektrometresi var elimde.
 
Raf ömrü 6 aymış bu uv boyaların.
Sonrasında uv ışık ile hiç kürlenmiyor.
Ama 4-5 gün sonra kuruyor.
Alttaki siyah uv ile yaptığım.
IMG_20240301_123109.jpg
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,892
Mesajlar
100,583
Üyeler
2,494
Son üye
yasin533

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top