Solidworks Maker lisansı indirimi

Yapay zeka dün seri bir şekilde işkembeden atma moduna girdi. Bazı komponentlerin yanında dişli içinde m ikonu çıkıyor, nedir bu? dedim. Birbirinden alakasız yedi sekiz kere salladı. Hiç birisi de doğru çıkmadı deneyince. Artık ben fazla üzmeden hafiften uyarmaya başladım, "kullanım kılavuzunu oku, cemaat forumlarında soru olarak sor" dedi. Ulan madem bilmiyorsun, bilmiyorum de, boşuna vakit kaybetmeyelim :kizgin2: Veya "bilmiyorum ama tahminim şu" deyip söyle.

1742205820798.png

SolidWork
Yapay zeka dün seri bir şekilde işkembeden atma moduna girdi. Bazı komponentlerin yanında dişli içinde m ikonu çıkıyor, nedir bu? dedim. Birbirinden alakasız yedi sekiz kere salladı. Hiç birisi de doğru çıkmadı deneyince. Artık ben fazla üzmeden hafiften uyarmaya başladım, "kullanım kılavuzunu oku, cemaat forumlarında soru olarak sor" dedi. Ulan madem bilmiyorsun, bilmiyorum de, boşuna vakit kaybetmeyelim :kizgin2: Veya "bilmiyorum ama tahminim şu" deyip söyle.

40928 eklentisine bak

Hangi versiyonunda ve bu mod nasıl açılıyor?

Şu anki en son versiyonu kullanıyorum, yeni kurdum.

1742214636834.png

Örn: arduino için bir tam kapalı kutu tasarladınız ve trasnparan moda aldınız, kutu içine aduino görünümünü eklediniz ve üzerine USB için delik açacaksınız, transparan mod' da yüzeye çizim açıp ölçümlendirme yapmadan USB deliği delebiliyor musunuz?

Umarım ifade edebilmişimdir.

Bu bahsettiğin özellik, katı modelleme yazılımlarının en temel özelliklerinden birisidir. Solidworks o konuda Alibre Design'dan daha iyi. Bunun için şeffaf moda falan ihtiyacın yok. Kabaca iş akışı şöyle olur:

Arduino'nun modelini ilk önce assembly içerisine koyarsın. sonra o modeli referans alarak kutuyu eklersin. Kutu üzerindeki şekillerin HEPSİNİ de ortadaki arduino modeli referans alarak yapabilirsin.

Benim kayış gergisinde de bu metodu kullandım zaten. Kayışı ve üzerindeki tırnağı yerleştirdim. Sonra da kanalı tamamen mevcut komponentlerin kenarlarını referans alarak yaptım.

Senin durumda kutudaki USB deliğini çizerken, Arduino modelindeki konnektörü referans alıyorsun. Burada referans almak ne demek? konnektöre baka baka çizmek değil! Onun yerine konnektör ile USB deliği arasında bir ilişki belirliyorsun. Böylece Arduinoyu içeride oynattın mı? Delik de yeni konuma geliyor. Konnektörü büyüttün mü? Delik de büyüyor. Benim modelde de mesela ben M3 yerine M4 somun koyarsam, kanal o somunu sarmalayacak şekilde genişleyecektir. Bu özellikleri mutlaka kullanman lazım. Yoksa katı modellemenin en büyük bereketinden mahrum olursun ve parça çizmek hamallıktan öteye geçemez.

F360'ı deneyin. Öğrenmesi de çok hızlı, sezgisel tasarım yapabiliyorsunuz, buna da hızlı alışıyorsunuz. Yani kaba bir skeç ile oluşturulan bir gövdede hızlı ve pratik değişiklikler yapılabiliyor. Eğer parametrik kullanılmak istenirse bu da mümkün. İşlem geçmişinde araya başka işlem yerleştirebiliyorsun.

Biraz Freecad ile uğraştım, ücretsiz olmasıyla cazip ama çizim yaparken "snap" olayı zayıf, bir yapının (yay-çizgi vb.) orta noktasına snap olmuyor, bir yüzeye dik-teğet gibi yapılar oluşturmak daha zahmetli ve belli bir prosedürü takip etmeyi gerektiriyor. Gövdeler oluştururken takip etmek zorunda olduğun prosedürler var, gövdede değişiklikler yapmak daha zor...

Pro lisans için bir şey diyemem ama kişisel kullanım için ücretsiz alabiliyorsanız F 360 çok pratik ve kullanışlı. Tasarımlar için lokal kayıt özelliği kalkmadığı sürece alternatif ihtiyacı yok. Çeşitli formatlarda dışa aktarma yapılabiliyor. Ücretli bir programa yönelmeden önce bence deneyin. Tek skeç üzerinden bile karmaşık 3D gövdeler yaratılabiliyor.

Aşağıda bir örnek çalışma var. görüntüdeki alt toolbar'da işlem geçmişi görülüyor, bu geçmişteki bir noktaya hızla dönüp araya bir işlem sıkıştırabiliyorsunuz.

1742216298543.png

Sanırım doğru ifade edememişim gibi geldi.
Bu videoda 5.00-7.00 dakikaları arasındakini SW de yapılıyor mu demek istemiştim.

O videoda bahsedilen işlemi bütün katı modelleme yazılımları yapar. Resmi arkaya canvas olarak koymuş, standart extrude cut yapıyor. Benim bahsettiğim arka plandaki geometriyi referans alma işini yapmak için arduino'nun resmi değil, bir modelinin olması lazım assembly içerisinde. Olayı şöyle düşünmen lazım: tasarladığın model, değişiklik yapılmaya ne kadar müsait? Mesela o videodaki gibi yaparsan ve kartı biraz sağa ve aşağı kaydırırsan, bütün kesitlerin tekrar tanımlayıp çizmen lazım.

Benim dediğim referans alma olayının daha farklı şöyle açıklayayım: Freze makinası tasarlıyorsun. Tabanı yaptın, bilyalı somun tutucusunu koydun, bilyalı mili geçirdin. Sonra da freze tablasını koydun. Şimdi de freze tablasına servo motor tutucusunu bağlayacaksın. Servo motor milinin, tam olarak bilyalı mil ekseni ile örtüşmesi lazım. Nasıl yapacaksın bunu? Tabladan başlayıp bütün ilgili ölçüleri analiz edeceksin, toplayacaksın, sonra da o ölçüye göre X belirleyecen. Sonra da Y için aynı şeyi yapacaksın. Elde ettiğin sonuca göre de servo motor milinin tutucusunu ölçülendireceksin. Sonra da herhangi bir yerde değişiklik yaptığında, bütün bu işleri tekrar yapacaksın. Ama katı modelleme yazılımını olması gerektiği gibi kullanırsan, bilyalı mil ile servo motor tutucusu arasında bahsettiğim ilişkiyi belirler ve sabitlersin. Ondan sonra sen neresini değiştirirsen değiştir, o servo motor mili her zaman bilyalı mil ile aynı eksende kalacaktır.

@semih_s FreeCad denedim, fakat dediğin gibi var olan CAD çizim mantığından farklı, biraz bocalayabiliyorsun. Fusion360' ı da denedim gayet iyi özellikleri var.
Almayı düşünüyorum. Lisanslı ucuza geliyor.

Eayeda da yaptığım çizimi SW2 e üzerinde kutu delikleri düzenlemesi yapmak için hangi fotmat' ta ekleyebilirim?

@taydin SW' te Mahir olmasam da biraz uğraştım, ama bu özellik ten haberim olmadı yada yaptığım çizime üst kapak çizene kadar böyle bir ihtiyaç duymamıştım.

Üç gün öncesine kadar benim 3B yazıcı kafasının modellenmesi işinde SW ile baya uğraştım. Alibre Design ile karşılaştırınca birçok üstünlükleri var. Ama arayüz ile ilgili birçok sinir bozucu şey de görmüş oldum.

* Birçok işlev için kısayol tuşu tanımlanmamış. Kendin tanımlaman gerekiyor. Tamam tanımlayalım da, bir programın en çok kullanılan özelliğine kısayol koymayıp da, neredeyse hiç kullanılmayacak özelliğine kısayol tuşu koymak nedir yav?
* Üç tane çizgi çiziyorum. Dıştakileri ortadakine göre simetrik yapmaya çalışıyorum, yapılamıyor. Önce ortadakini "construction line" yapacaksın, sonra simetrik yap, sonra tekrar normal line yap.
* Bir deliğin yandan görünüşünün merkez eksenini başka bir sketch içine "project" etmem lazım. Mümkün değil.
* Sketch içine "project" edilen nesneler, dinamik olarak aradaki ilişkiyi muhafaza etmiyor. Bunun için global sketch çizmek gerekiyor.

Daha bunun gibi bir sürü saçmalık farkedince, üç gün önce SW yi bir kenara bırakıp Fusion 360 ı tekrar kurdum ve onunla çalışmaya başladım. SW deki birçok saçmalık bunda yok. Ama bunda da assembly mantığı çok farklı. "Constraint" kullanarak parçaların birbiri ile ilişkisini tanımlamak yerine, "joint" denen çok farklı bir mantığı var. Bunu öğrenmeye çalışıyorum şu anda.

FreeCAD 1.0 ile yaptım. "Assembly" tezgâhı bu versiyonda hazır olarak geliyor. Kullanması epeyce kolay.

Peek 2025-03-28 02-59.gif

Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,523
Üyeler
3,049
Son üye
MelihEfe

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
Back