Stm32f103 giriş ve çıkış pinleri sürme

Arkadaşlar merhaba.

Stm32f103c8t6 kartıma giriş ve çıkış ünitesi tasarlıyorum. Giriş 4 pin, çıkış 4 pin.

Yüksek frekansın olmayacağı giriş bilgileri dört ayrı noktadan alınacak;
-Marş motoru, 12v ile çalışıyor, yüksek ripple, kararsızlık olağan.
-Harici devir sayacından (NJK5001)gelecek, 12V civarı.
-Harici özel bir modül çıkışı, 12v civarı.
-Araç farı NO pin

Giriş katı için sorum şu; bu denetleyici kartın pinlerine beklentileri karşılayacak en uygun değerde dönüştürme işlemi için aşağıdaki modülü önerebilir misiniz?
ldo_3.3v
Ayrıca tvs giriş katı için de gerekir mi?

Çıkış katında 4 kanallı bir röle kartı olacak. Bc337 düşündüm. Ayrıca tvs diyot (P6KE6.8A) olacak mı, olacaksa nereye nasıl bağlanacak bilmiyorum. Röleler G2R 12A/12V, bobin akımlarından emin değilim.

Çıkış katının 3.3v ile problemsizce kontrol edilebileceğini belirtmeniz halinde pcbway siparişi oluşturacağım. Ancak, çıkış katında 5v pin kullanımını da doğrudan, devrede hiçbir değişiklik yapmadan destekleyen veya 5v a da uyumlu olması daha iyi olacaktır. Birincil tercih 3.3v.

Son düzenleme:
besleme girişte TVS olsa iyi olur. araçlarda anlık peak voltajlar oluşuyor. otomotiv için 12 volt TVS çok yaygın kolay bulursun.
girişleri optik izole edebilirsin. ya da 10k dirençten geçtikten sonra 1K5 gibi bir gerilim bölücü ve paralel 100nf + 3 volt zener ile girişi koruyabilirsin.

@czorgormez hocam, yarıiletken elektroniği ile ilgili bilgim az, bu yüzden çoğunlukla forum ve AI Plus desteği alıyorum.

TVS için hem giriş katında, hem de çıkış olan röle katında P6KE18A (15v) diyot kullanmayı düşündüm. Zaten LDO lar 7v-25v giriş voltajı aralığında 3.3 sabit çıkış sunabilecekse, 12v tvs kullanmamın çok doğru olmayacağını, hatta gereksiz olabileceğini, sistemin endekslendiği kritik aralığa (12v-13.5v) yakın olacağından ideal olmayacağını düşündüm. Eğer yanlış seçim olmayacağında ısrar edilmeyecekse, P6KE18A kullanacağım şu durumda.

Tüm elektrik şebekesi tek akım kaynaklı olduğu için opto kullanmayacağım.
Zener konusuna gelince, çabuk bozulan bir kompanent olduğu için onu da kullanmayı düşünmüyorum.
Ayrıca gerilim bölücü dirence neden ihtiyacım olsun ki ? Zaten LDO lar tvs ile desteklenirken buna gerek yok gibi.

100nf kullanmam gerektiğini birçok kaynaktan görüyorum, bu kondansatörü nereye atmam gerekiyor yukarıdaki şemada? Lütfen tam olarak yerini işaretler misiniz?

Akünün + ile - arasına basit bir kondansatör koyarak, aracın hayati önem arzeden merkezi elektrik sistemini riske atamam.

Son düzenleme:
TVS zaten düz yönde 16-18 volt gibi ters yönde ise -7 volt gibi olacak. bu şekilde hazır TVS'ler mevcut.
girişte bir tane 1n4007 ile ters bağlama koruması ardından bir ptc sigorta veya 2.2 ohm gibi bir direnç ardından TVS gelecek.

ldoların giriş gerilimi genelde 6 volt civarı zaten burada LDO low droput da lazım değil o yüzden önce bir 7805 ile 5 volt elde edip ardından lm117 ile 3.3 volt elde edilebilir ya da lm317 ile dirençleri ayarlanılarak 3.3 volt elde edilir.

2.2 dirençten sonra bir adet 470uf 35 volt, ve ldo çıkışına gene 220uF-25 volt + birkaç tane besleme pinlerine 100 nF iyi olur.

zener neden kolay bozulan bir malzeme olsun ? bu nereden çıktı veya bilginin kaynağı nedir. bu doğru olsa ldo dediğin veya regulatör dediğin çoğu aletin kolay bozulması lazımdı.

gerilim bölücü olmadan işlemci pinlerinden 12 voltu nasıl okuyacaksın ?

işlemciyi neden pa9 pininden besledin onu anlamadım. ayrıca şemada başka hatalar var.

TVS yi nasıl bağlayacağımı bilmiyorum, galiba normal bir diyot gibi düz şekilde bağlanacak.

Giriş katına da ters bağlantı ihtimalini ortadan kaldırmak için en başa 1N4007 koymak doğru olacaktır, haklısınız. Aşağıda çizdiğim doğru mu oluyor öyleyse?

7805,LM317 gibi yarıiletkenlerle devre oluşturmak istemiyorum mecbur kalmazsam, hazır bir çözüm aradığım için LDO Buck Down Converter modülü düşünmüştüm. Eğer 7805, LM317 veya LM117 gibi bir yarıiletken kullanacaksam onu da aliexpress ten hazır getirmek istiyorum, modül önerebilirsiniz.
Bu arada AMS1117 içeren hazır modüller de var aliexpresste, 7v-15v arası çalışabiliyorlar galiba, bu aralıkta sabit 3.3v verebiliyorlar. Kaliteli ve sorunsuz çalıştıklarını okuyorum. Onları kullanmak daha mi doğru ?

Zenerin birçok devrede bozulduğunu, değiştirildiğini defalarca gördüm. Belki doğru tasarlanmamış devreydi çoğu, ama gördüm, o yüzden bu parçaya karşı şüphedeyim. LDO veya dönüştürücü modül zaten 3.3v a çeviriyor, eğer amaç sadece dönüştürücü modül peşine takarak 3.3v u garanti etmekse gerek görmüyorum.

Ayrıca gerilim bölücüye neden gerek olsun? Zaten tvs düşürüyor 12V civarına, sadece ripple, emk oluşabilir o da pin1 de.

İşlemcinin pin1 i sadece temsili. Uygun porta alacağım. Şemada hatalar, eksiklikler olabileceğini tahmin ediyordum. Bununla birlikde şemada genel olarak sensörden röle kartına doğru mantıksız bir feed-back görünüyor, ama öyle değil. Orjinal şemada bu çelişki yok. Şuanki tek amacım giriş ve çıkışı uygun şekilde sürmek.

Yarıiletken sayısını mümkün olduğunca az tutmak istiyorum, modüler bir yapı istediğim için de LDO benzeri küçük kartlarla işin içinden çıkmaya çalışıyorum.

PCB yi, konu içinde verilen direktiflere göre bastıracağım.

Son düzenleme:
konuyu ve şemanı açıkçası tam anlamadım. röle kısmı doğru hatta bu şekilde 4lü röle modulleri de olması lazım.

1n4007-ptc sigorta ve TVS devreni 12 volt üzerinden besleyeceğin noktada olacaklar.

Forum istatistikleri

Konular
7,831
Üyeler
3,151
Son üye
muray

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back