Stoklu Çalışmayı Bırakıyorum

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Katılım
27 Şubat 2019
Mesajlar
12,210
Bir kaç ay öncesine kadar elektronikçiye her gittiğim de 50tl den aşağı ödeme yapmadan çıkmıyordum.
Son iki gidişimin birincisinde 164TL ödedim, Bu gün ise şu aşağıdaki elemanlara toplam 183TL ödedim.
Genelde elimi attığımda bulunmasını istediğim malzemeleri ihtiyacımdan fazla alıyorum. Lazım olduğu anda elimin altında yoksa sinir basıyor beni.
Ama bu günden sonra sadece ihtiyacım kadar alacağım. Çünkü işin suyu çıkmaya başladı.
Güç kaynağı projesini ele alırsak;
Trafo 300tl
LCD ekran 35tl
Arduino nano 25TL
Kademe devresi (stoklu alışverişim sayesinde) 250TL
Demonte güç kaynağı 53tl ki iş bittiğinde kendi devremi tasarlayacağımdan 200tl de o tutar.
Bu paralara aslında bir güç kaynağı alınır ama hem bir şey öğrenmemiş olurum, hem de benim yaptığıma eş değer bir güç kaynağı olmaz alacağım ürün.
Geçmişe dönüp baktığımda RC Modelcilik hobimi de bu gereksiz harcamalar yüzünden bırakmıştım. Şimdi bu hobimi bırakmak istemiyorum.
Artık stoklu çalışmaya paydos...

20210301_172835.jpg
 
Veya stok takip programı kullanacaksın :katil2:
 
Sen dua et freze yok. Benim iliğimi kemiğimi kuruttu atölyedeki freze :)
 
Abi ben biktim esin dostun tv sini tamir etmekten. Kibarca reddediyorum yinede anlamiyorlar. Neyse bu konuda epeyce yol alarak tamir sayisini yilda 1-2 ye dusurdum :)
 
Kutuplu kondansatör zamanla kuruyabileceği için fazla almaya gerek yok. 10-100-1000uF gibi sık kullanılan değerlerde ihtiyacınız kadar hazırda olsa yeter.

Multilayer-polyester kondansatör, 1/4w dirençler gibi bozulmayacak komponentler kaliteli markalardan 50-100 adetlerde stok yapılabilir. Çünkü yerel satıcılar hem dilinizi anlamıyor. Hemde daha kalitesiz ürünü daha pahalıya satıyor.

İlgi alanınıza göre özel komponentlerde yine stok yapılmalı diye düşünüyorum.
 
Kutuplu kondansatör zamanla kuruyabileceği için fazla almaya gerek yok. 10-100-1000uF gibi sık kullanılan değerlerde ihtiyacınız kadar hazırda olsa yeter.

Multilayer-polyester kondansatör, 1/4w dirençler gibi bozulmayacak komponentler kaliteli markalardan 50-100 adetlerde stok yapılabilir. Çünkü yerel satıcılar hem dilinizi anlamıyor. Hemde daha kalitesiz ürünü daha pahalıya satıyor.

İlgi alanınıza göre özel komponentlerde yine stok yapılmalı diye düşünüyorum.
Ben 3 yıldır filan her aldığımdan fazla fazla alıyorum. Her seferinde de elimde olmayan malzeme lazım oluyor. Sonu gelmiyor bir türlü :)
 
Yani tamam bir şeyler öğreniliyor elbet ama nerede duracağını, nereden tasarruf edeceğini bilmelisin. Burası Türkiye sonuçta. Tasarruflara dikkat etmek gerekir. Ayda 200 TL, yılda 200x12=2.400TL... Senede 4 tane altın köşeye atarsın. 10 senede köşede 40 altının hiç yoktan yere birikir. Sigara içinde aynı şey geçerli... Eskiler "kötü gün parası" derdi. Onun dışındaki şeyleri böyle hobi işleri için ayırmayı tavsiye ederim.

Burada tabi senin yapacağın şey bolca BreadBoard'u kullanmak. Yani bu yaptığın devrelerin çoğunu 1 kez kullanıp köşeye atacaksın. Onun için pcb filan uğraşmaya değmeyecektir. Büyük bir breadboard kullanıp aynı elemanlar ile devreleri yapman daha mantıklı olabilir.
Abi breadboard unda kendine göre sorunları var. Temassızlık filan çileden çıkarıyor adamı. Üstüne birde kalitesiz jumper lar eklendi mi şemada hata yapsak bile hemen suçu breadboarda veya jumper kabloya atıyoruz. Küçük çaplı devreler için sık sık kullanıyorum ama böyle komplike şeylerde hiç güvenemiyorum. En iyisi lazım olanı gidip lazım olduğu kadar almak.
Bak bu gün 183tl harcadım eve geldim. Bir baktım trimpot lazım oldu ama elimde yok. Oysa elimde hiç kalmadı diye lazım olmadığı halde 3 tane 10k normal pot aldım. Yani bütün eksikleri tamamlamanın imkanı yok. Ben 3 senedir başaramadım. O yüzden artık elimde bulunsun diye birşey almayacağım.
 
İşin ticari kısmı bende olmadığı için ne elime bozuk parça geçiyor nede hurdacıya gidip bozuk parça alıyorum. Yine de birkaç parça var stoğumda. Geçen ufak bir smd kondansatör lazım oldu, bozuk hdd anakartından söktüm aldım :)
 
@Sercan 'ın yöntem iyi. Eski kartları cihazları toplaman lazım. Öyle her elemanı almaya çalışırsan hep hazır cihazdan pahalıya gelir şu sıralar.
Bendeki malzemelerin hemen hepsi birinci sınıf. Entegreler acaba patates baskı mı filan diye endişe etmeme ya da yüksek fiyatlar ödememe gerek yok.

Şöyle örnek vereyim, aşağıdakiler yakın zamanda Siemens makine kartlarından söktüğüm röleler. TüV damgalı Nais, Omron filan...

Nereye tıktığımı şu an bulamıyorum ama değişik güç ve ebatlarda bende birkaç dondurma kabı dolusu var.

Herhalde bu piyasa şartlarında, sırf şunların bile ederi bir hobici için epey yüksek maliyeti olur ve bulunması zordur.

IMG_20210302_023125.jpg
 
Breadboard'd temas konusu aslında kablonun doğru seçilmemesi ile alakalı. Kablonun mm'si tam olacak. Öyle hazır kablolar ile filan olmaz. Onlar oynar durur. Tam sıkı sıkıya geçen kabloları güzelce döşersen breadboard'da yapılmayacak iş yok.
Breadbordun içindeki teneke bacakların tak-çıkar yapmaktan gevşediğini düşünüyorum.
Bazı komponentlerin de bacakları kalın oluyor. İhtiyacın var. Taksan bir türlü, takmazsan bir türlü. Aslında Breadbordun da kalitelisi i almak gerekiyor.
 
her zaman söylemişimdir elektronik te asıl para parça satış işinde...
bende her seferinde malzemeye bir dünya para veriyorum ve genelde yaptığımız ürünler elimizde patlıyor satılmıyor....:( :( :( :(
 

Forum istatistikleri

Konular
7,747
Mesajlar
128,871
Üyeler
3,124
Son üye
adnancoskun

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Back
Top