falcon_browning
Üye
Merhaba arkadaşlar,
Aracımdaki ses sistemine destek olması amacıyla 42 adet 2.7V 500F süper kapasitörü kullandım. Bunları 6’lı gruplar halinde 7 set olarak seri bağlantılı ve BMS kartlı şekilde yapılandırdım. Sistemi doğrudan ses sistemine paralel bağladım. Kablolama için 50mm kaynak kablosu kullandım.
Karşılaştığım Sorun
Kapasitörler kullanılmadığında bile güç kaybı yaşanıyor ve bu durum bagajdaki 105Ah AGM aküyü zamanla tüketiyor. Örneğin bu sabah araç geç çalıştı çünkü akü voltajı 12.0V’a kadar düşmüştü. Her zaman olmuyor; araç 3–4 gün çalışmasa bile voltaj genelde 12.4V’un altına inmiyor, ama bazen bu düşüş risk oluşturabiliyor.
Çözüm Arayışım
Bu güç kaybını önlemek istiyorum. Aklımda şu sorular var:
Teknik İhtiyaçlar
Aracımdaki ses sistemine destek olması amacıyla 42 adet 2.7V 500F süper kapasitörü kullandım. Bunları 6’lı gruplar halinde 7 set olarak seri bağlantılı ve BMS kartlı şekilde yapılandırdım. Sistemi doğrudan ses sistemine paralel bağladım. Kablolama için 50mm kaynak kablosu kullandım.

Kapasitörler kullanılmadığında bile güç kaybı yaşanıyor ve bu durum bagajdaki 105Ah AGM aküyü zamanla tüketiyor. Örneğin bu sabah araç geç çalıştı çünkü akü voltajı 12.0V’a kadar düşmüştü. Her zaman olmuyor; araç 3–4 gün çalışmasa bile voltaj genelde 12.4V’un altına inmiyor, ama bazen bu düşüş risk oluşturabiliyor.

Bu güç kaybını önlemek istiyorum. Aklımda şu sorular var:
- Anahtarlı röle bu iş için uygun olur mu?
- Uzaktan kumandalı röleler (örneğin RF veya Wi-Fi kontrollü) kullanılabilir mi?
- Kapasitörler anlık olarak 1000A’e kadar akım verebiliyor, bu akıma dayanabilecek bir röle öneriniz var mı?
- Röleyi nasıl montajlamalıyım, nelere dikkat etmeliyim?
Teknik İhtiyaçlar
- Yüksek akım dayanımı: Röle en az 1000A anlık akıma dayanmalı.
- Düşük iç direnç (ESR): Kapasitörlerin hızlı boşalmasını engellememeli.
- Güvenli tetikleme: Anahtarlı veya uzaktan tetiklemeli olmalı.
- Yüksek kontak kalitesi: 50mm kablo ile uyumlu, kaynaklı veya cıvatalı bağlantı tercih edilmeli.