16.2V 83F Süper Kapasitör Bankı Yapımı ve Araç İçi Kullanımı Hakkında Teknik Sorular

falcon_browning

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,
Aracımda ses sistemine destek sağlamak amacıyla bir süper kapasitör bankı kurmayı planlıyordum. Tasarladığım sistemin teknik detaylarını aşağıda paylaşıyorum. Güvenlik ve verimlilik açısından konfigürasyonu yorumlayabilirseniz sevinirim.

Kullanılacak Malzemeler:
Hücreler: 6 adet 2.7V 500 Farad Süper Kapasitör.
Bağlantı Şekli: 6S1P (Seri bağlantı).
Kablo: Hücreler arası ve ana çıkışlarda 16mm² çok damarlı bakır kablo.
Dengeleme: BMS yerine her hücreye paralel 2.2k Ohm 5W taş direnç (Pasif dengeleme).

Hesaplamalarım:
Toplam Voltaj: 2.7 x 6 = 16.2 (Tam şarj)
Toplam Kapasite: 500 farad x 6 = 83.3 Farad
Depolanan Enerji: ~10,935 Joule / 3.04 Wh
Çalışma Ortamı: Araç alternatörü (14.4V), dolayısıyla hücre başı yaklaşık 2.4V düşecek.

Sorularım:
Dengeleme: BMS kullanmadan 2.2k 5W dirençlerle yapılan pasif dengeleme, araç alternatör şarjı (14.4V) altında uzun vadeli stabilite sağlar mı? Hücrelerin birbirinden kaçma riski nedir?
Montaj: Lehimleme sırasında hücrelerin aşırı ısınmaması için özel bir teknik veya alternatif bir bağlantı yöntemi öneriniz var mı?
Şimdiden değerli teknik görüşleriniz için teşekkür ederim.

Malzemeler:
Süper Kapasitör TIKLA
16mm Kablo TIKLA
Direnç TIKLA (Bu direnç doğrumu)

Son düzenleme:
hücre dengelemekten daha önemlisi ilk şarj akımını sınırlamak. aksi halde boş kapasitörler neredeyse kısa devreye yakın akım çeker.

hücre dengelemekten daha önemlisi ilk şarj akımını sınırlamak. aksi halde boş kapasitörler neredeyse kısa devreye yakın akım çeker.
ayarlı güç kaynağı ile 2.5v ile ilk şarj edebilirim. Sonrası arabaya taktığımızda bir dengeleyici iyi olur her hücre eşit dolmayabilir. BMS Kartı çok maliyetli ona girmek istemiyorum.

bunların self deşarjı var ayrıca bağladığın 2k2 dirençler kapasitörleri sürekli deşarj edecek. kontağı kapatınca kapasitör bankasını aküden - anfiden izole eden bir kontaktör de olması gerekir. yoksa her sabah ayarlı kaynakla inip kapasitörleri şarj etmek gerekecek.

bunların self deşarjı var ayrıca bağladığın 2k2 dirençler kapasitörleri sürekli deşarj edecek. kontağı kapatınca kapasitör bankasını aküden - anfiden izole eden bir kontaktör de olması gerekir. yoksa her sabah ayarlı kaynakla inip kapasitörleri şarj etmek gerekecek.
nasıl bir kontaltör link paylaşabilirmisiniz. Bu kontaktörün bağlantısı nasıl olmalı.

Paralel bağlı 2.2k dirençlere gerek yok.
Her kapasitöre ayrı ayrı seri veya toplam değeri kadar tek seri direnç bağlanmalı.
ses sistemin maksimum kaç amper çekiyor?
14.4 volt -12volt=2.4 volt
Direnç R=2.4 volt/max amper
Dolma ve boşalma süresi uzun olur ama.
t=R*C ye göre

Paralel bağlı 2.2k dirençlere gerek yok.
Her kapasitöre ayrı ayrı seri veya toplam değeri kadar tek seri direnç bağlanmalı.
ses sistemin maksimum kaç amper çekiyor?
14.4 volt -12volt=2.4 volt
Direnç R=2.4 volt/max amper
Dolma ve boşalma süresi uzun olur ama.
t=R*C ye göre
Sanırım olayı yanlış anladınız, seri direnç takarsa neden koysun o supercapleri. Amaç sadece şarj ederken koymak ise, bu neden paralel direnç ihtiyacını yok etsin?

Sanırım olayı yanlış anladınız, seri direnç takarsa neden koysun o supercapleri. Amaç sadece şarj ederken koymak ise, bu neden paralel direnç ihtiyacını yok etsin?
Yanlış anlamışım.
Güçlü zener diyotlar bulamadım.(ülkemiz mahrumiyet bölgesi)
Kapasitor uçlarına paralel 3 Adet diyot seri bağlanırsa voltajı 3*(0,7-0,8)=2,1-2,4 volt aralığında sınırlar.
Dirençler gibi kapasitörleri sürekli boşaltmaz.
Şarj ederken voltaj regulatörü ile voltaj sınırlanmalı.
Yüksek olursa bu seferde diyotlar sürekli akım çekip aküyü boşaltır.

• Beğen
Reactions: clc
amacım fazla şarj olmasınlar. Bu direçlerden 1 sette 6 adet kullanmayı planlamıştım. Her bir kapasitöre 1 tane artı eksisine bağlamak doğru bir yoldur dimi. her bir kapasitör mesela 2.4V kadar dolduğunda dursun, deşarj olsun destek sağlayıp 2.4'e kadar dolsun toplamda 14.4V 1 set dolsun. bu senaryo gerçekleşirmi.

amacım fazla şarj olmasınlar. Bu direçlerden 1 sette 6 adet kullanmayı planlamıştım. Her bir kapasitöre 1 tane artı eksisine bağlamak doğru bir yoldur dimi. her bir kapasitör mesela 2.4V kadar dolduğunda dursun, deşarj olsun destek sağlayıp 2.4'e kadar dolsun toplamda 14.4V 1 set dolsun. bu senaryo gerçekleşirmi.
Opera Anlık Görüntü_2026-01-04_233435_www.falstad.com.png

15 voltluk besleme voltajına seri bağlı 1ohmluk direnç olmayınca en üstteki direnç kondasatör ikilisinde voltaj kapasitor delinme voltajını aşıyor.
1 ohmluk direnç çok güçlü olmalı.15/1*15=225 watt yapıyor.
Dirençleri 10K kondansatörleri 5Farad seçtim. simulasyon çok yavaş çalışıyor.

Kapasitörler cok pahalı imiş, bunun yerine li-on 15c veya lifepo4 3c pil kullansan olmaz mı? balanslı BMS devreleride ucuz.

Forum istatistikleri

Konular
8,761
Üyeler
3,509
Son üye
kraken

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back