falcon_browning
Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,
Aracımda ses sistemine destek sağlamak amacıyla bir süper kapasitör bankı kurmayı planlıyordum. Tasarladığım sistemin teknik detaylarını aşağıda paylaşıyorum. Güvenlik ve verimlilik açısından konfigürasyonu yorumlayabilirseniz sevinirim.
Kullanılacak Malzemeler:
Hücreler: 6 adet 2.7V 500 Farad Süper Kapasitör.
Bağlantı Şekli: 6S1P (Seri bağlantı).
Kablo: Hücreler arası ve ana çıkışlarda 16mm² çok damarlı bakır kablo.
Dengeleme: BMS yerine her hücreye paralel 2.2k Ohm 5W taş direnç (Pasif dengeleme).
Hesaplamalarım:
Toplam Voltaj: 2.7 x 6 = 16.2 (Tam şarj)
Toplam Kapasite: 500 farad x 6 = 83.3 Farad
Depolanan Enerji: ~10,935 Joule / 3.04 Wh
Çalışma Ortamı: Araç alternatörü (14.4V), dolayısıyla hücre başı yaklaşık 2.4V düşecek.
Sorularım:
Dengeleme: BMS kullanmadan 2.2k 5W dirençlerle yapılan pasif dengeleme, araç alternatör şarjı (14.4V) altında uzun vadeli stabilite sağlar mı? Hücrelerin birbirinden kaçma riski nedir?
Montaj: Lehimleme sırasında hücrelerin aşırı ısınmaması için özel bir teknik veya alternatif bir bağlantı yöntemi öneriniz var mı?
Şimdiden değerli teknik görüşleriniz için teşekkür ederim.
Malzemeler:
Süper Kapasitör TIKLA
16mm Kablo TIKLA
Direnç TIKLA (Bu direnç doğrumu)
Aracımda ses sistemine destek sağlamak amacıyla bir süper kapasitör bankı kurmayı planlıyordum. Tasarladığım sistemin teknik detaylarını aşağıda paylaşıyorum. Güvenlik ve verimlilik açısından konfigürasyonu yorumlayabilirseniz sevinirim.
Kullanılacak Malzemeler:
Hücreler: 6 adet 2.7V 500 Farad Süper Kapasitör.
Bağlantı Şekli: 6S1P (Seri bağlantı).
Kablo: Hücreler arası ve ana çıkışlarda 16mm² çok damarlı bakır kablo.
Dengeleme: BMS yerine her hücreye paralel 2.2k Ohm 5W taş direnç (Pasif dengeleme).
Hesaplamalarım:
Toplam Voltaj: 2.7 x 6 = 16.2 (Tam şarj)
Toplam Kapasite: 500 farad x 6 = 83.3 Farad
Depolanan Enerji: ~10,935 Joule / 3.04 Wh
Çalışma Ortamı: Araç alternatörü (14.4V), dolayısıyla hücre başı yaklaşık 2.4V düşecek.
Sorularım:
Dengeleme: BMS kullanmadan 2.2k 5W dirençlerle yapılan pasif dengeleme, araç alternatör şarjı (14.4V) altında uzun vadeli stabilite sağlar mı? Hücrelerin birbirinden kaçma riski nedir?
Montaj: Lehimleme sırasında hücrelerin aşırı ısınmaması için özel bir teknik veya alternatif bir bağlantı yöntemi öneriniz var mı?
Şimdiden değerli teknik görüşleriniz için teşekkür ederim.
Malzemeler:
Süper Kapasitör TIKLA
16mm Kablo TIKLA
Direnç TIKLA (Bu direnç doğrumu)
Son düzenleme: