T3 Vakfı Arduino'ya rakip sayılabilecek 32 bit bir kart tasarlamış. (Yerli ve milli Deneyap Yazılım Kartı)

Ben bu deneyap olayını daha çok bir eğitim projesi gibi anladım. O öğrencilere verilecek hardware de muhtemelen Arduino IDE ile %100 uyumlu bir çeşit Arduino klondur. Standart Arduino'dan farkı, üzerinde hazır birçok çevre birimi ile beraber gelmesi.

Bir ara başka bir yerli proje de vardı, bir IDE ve onun çalışacağı bir kartı yapmaya çalışıyorlardı. Bu bence de kaynakların doğru kullanılması değil. Eğer bir eğitici kart yapılacaksa, mutlaka mevcut IDE'ler ile uyumlu, mevcut kütüphanelerin aynen kullanılabileceği bir kart olmalı. İnnovasyon yazılım tarafında gelmeli. Mevcut kütüphanelerin daha iyileri, daha kapsayıcı olanları ve daha kolay kullanılabilir olanları geliştirilmeli.

Galiba öyle. Tanıtım videosunda arduino ide kodluyor...
 
Bizde diploma kolay veriliyor. Master mezunu 47 yaşındaki müdürüm bana telefonda girdiği zoom menüsündeki yazıyı tek tek Türkçe kodladı. Yani bırak anlamını bilmeyi, kelimeyi okuyamadı.
Oğlumun Lise Tübitak akıllı ev projesinin aynısını, tanıtım çizimleri dahi değişmemiş olarak bir elektronik bölümü akademisyenin şahsi sitesinde tez olarak gördüm. Özgeçmişin de Tübitak jürisi olduğu yazıyordu ve oğlum proje CD sini jüriye teslim etmişti.
Yine tesadüf tez hazırlayan bir fizik akademisyeni ile sohbet esnasında tezini incelerken çatı antenlerinin korozyona karşı reçine ile kaplanması ve bu reçinelerin güneşe dayanıklılığının kimyasal yapısı ele alınmıştı. Bu tez ingilizce olarak yüksek frekans akımının anten iletkeninin yüzeyinden değil dairesel merkezinden iletildiğini savunuyordu. Aynı zamanda reçinenin organik yapısındaki redox denklemi eksikti.
Ben, yüksek frekansın iletkenin merkezinden değil, dış yüzeyinden yürüdüğünü söyleyip, o zaman reçine ile izolasyona ne gerek var deyince, kendi kariyeri ile beni küçümseyip uzaklaştı.
Halen her lisenin kapısında Anadolu yazıyorken, İyi biliyorum 2018 yaz döneminde 8 tıp ve 12 diş hekimliği bölümü açtık biz.
Üniversite açmak yerine, mevcut akademik kadronun kalitesi üzerinde cidden durulması gerekir düşüncesindeyim.
 
Gökhan
Başlıktaki konuyu dağıtmak istemiyorum ama malesef @ckocagil inde paylaştığı linklerden gördüğün gibi durum hiç içi açıcı değil.
Bilimde ileri gitmek malesef en iyi kavunu karpuz yetiştirmek gibi bir konu değil.Bu bir disiplin meselesi bu bir yaşam tarzı.
Pekçok yönden desteklenmesi gereken bir konu.Ayrıca yapılan bu sözümona araştırmaların çoğu lafolsun torba dolsun araştırmaları.
Nerdenmi mi biliyorum Ankara nın en büyük üniversitesinin kimya labında yapılan araştırmada asistanların ne yaptığını görünce elimde olmadan doçente "Hocam o sıvının 15 dakikada bir sıcaklığını ve pH ını basit bir devreylede aldırabilirdiniz " demişim
Konularıyla ilgili aynı kimya sorusunu 3 profa sordum üçüde farklı cevaplar verdi.Tıpkı TV ekranlarında kavga edenler gibiler
 
Ne deyim abi. Sizler benden daha iyi biliyorsunuz bu konuları. Bende sizi anlıyorum ama bu düzenin bir yerden değişmeye başlaması lazım.
"Söylesem tesiri yok, Sussam gönül razı değil."
 
Arduino varken olayın yerli olmasının çok ciddi bir anlam taşıyor. Benim anladığım kadarıyla cihaz doğrudan Arduino'ya fiziksel olarak değil, aynı zamanda fikri olarak da alternatif. Yani donanım maliyetini filan karşılaştırmak bir bakıma eksik/hatalı. O yüzden de sadece bunu tartışmak sonuçsuz kalır.

Bu kadar ivme kazanmış Albayrak gibi bir firma, zaten var olan ve piyasası oturmuş bir şeyin peşine düşmez. Adamların bütün yatırımları yüksek katma değer üzerine kurulu. Bundan yüksek katma değer üretilir mi sorusuna "evet" cevabını veremiyorlarsa, böyle bir üretime de girmez. Sonuçta biz olayı değerlendirirken para harcamanın ve itibarını korumanın sorumluğu ile bakmıyoruz. Başka ülkelere satışı yapılan IHA/SIHA gibi üretimler yapan adamlar, ortaya ciddi para ve itibar koyuyor. Başarılı olur olmaz bilemem ama olayın derinliğine bu çerçeveden bakmak gerekir.

Diğer yandan bizler ciddi bir güven ve inanç eksikliği olan, "yerli malı" denince, yerli malı haftasında pasta-kek-börek aklına gelen bir nesiliz. Bugün ki milli/yerli üretim felsefesinin altında yatan özgüven vurgusun farkında olup sahip çıkmak zor ama çok önemli. Gözlemlediğim kadarıyla T3 vakfının tüm gayreti, geleceğin mühendislerini çocuk yaşta yakalayıp, onları yetiştirmek ekseninde toplanıyor. Olaya bir bütün olarak bakarsanız, ne kadar ciddi yatırım yapıldığını gözlemlersiniz. Deneyap atölyeleri, burslar, şimdi bir de bu tarz üretimler filan. En yüksek katma değerli ürün; kendine güvenen, olayı etraflıca değerlendirebilecek bilgi düzeyinde ve üreten insan değil mi?

Hal böyle iken bu üretimi Arduino dışındaki diğer yerli/yabancı IDE'lerle de karşılaştırmamak gerekiyor. T3 vakfının (dolayısı ile Albayrak'ın) amacı doğrudan bu IDE'den para kazanmak kadar sığ olmasa gerek. Bence bu üretim, düşledikleri yolda ufak bir çakıl taşı...

Özetle, fiyatı makul olmak kaydı ile alternatif olarak bunu kullanalım konu kapansın. :D
 
Son düzenleme:
Ben bu deneyap olayını daha çok bir eğitim projesi gibi anladım. O öğrencilere verilecek hardware de muhtemelen Arduino IDE ile %100 uyumlu bir çeşit Arduino klondur. Standart Arduino'dan farkı, üzerinde hazır birçok çevre birimi ile beraber gelmesi.
Bende aynı şekilde düşünüyorum, umuyorum.

Arduino varken olayın yerli olmasının çok ciddi bir anlam taşıyor. Benim anladığım kadarıyla cihaz doğrudan Arduino'ya fiziksel olarak değil, aynı zamanda fikri olarak da alternatif.

Sadece ve umarım benzer arduino uyumlu kartlara ucuz, gelişmiş bir alternatif olur.
Dünyada yüzbinlerce kullanıcısı, onbinlerce destekleyicisi olan arduino platformu yerine yerli ve milli ikame edecek yeni bir platform mu oluşturulacak.
Binlerce chip, device, modül için yeniden kütüphaneler mi yazılacak.
Yerli ve milli diye kaç kişi bu platformu kullanacak. Eksik kütüphaneleri, örneğin PFC8574 kütüphanesi olmadığında kaç kişi veri kağıtlarını okuyup eksik kütüphaneleri yeniden yazacak?

Karta bakınca üzerinde ESP32-WROVER modülünü görüyorum.
Bende geçen sonbahar-kış ESP32-WROOM modülünü kendi tasarladığım sokak aydınlatması amaçlı bir kartta aynı şekilde kullanmıştım.
Kısmet olursa F4disco üzerinde çalışan g-code yorumlayıcıyı da bu kış esp32 li bir karta taşıyacağım.

Tanıtım mı yoksa medya mı abartmış konuyu?
Breadboard uyumlu İHA larda kullanılabilecek teknoloji?

Bu yerli ve milli kartı ülkemizde mi üretiyoruz. Modül-işlemci, pcb vs.

Abartmadan, doğru düzgünce, şu konularda eğitime katkı sunacak, büyük ölçekli üretim sayesinde şu kadar daha ucuza mal olacak, şu kadar sponsor olacağız, okullara bedava dağıtacağız dense olmazmıydı?
Yada bu tip ürünlerde makul bir gümrük-vergi stratejisi izlense.

Sonuçta eğitim-öğrenme amaçlı bir platformdan bahsediyoruz.
 
2000 yılından beridir mikroişlemci programlıyorum. Arduino denilen platformun taşıdığı anlamı anlamak için neden yaygınlaştığına dair anlayışı kavramak gerekiyor. Benim vurgulamak istediğim milli tasarım olayı modül-işlemci, PCB vs üretmesi değil. Ayrıca Arduino'dan önce ve hala, PIC ve diğer işlemciler içinde çok güzel kaynaklar var...

Muhtemelen bu forumda 2-3 kişi bir araya gelse, Bayraktan tarafından tanıtılan ürünün kısa sürede bir benzerini üretir. Çip üreticisi zaten bir kitapta ihtiyacın olan tüm bilgiyi veriyor. Herhalde burada takılan kimse 2005 yılından beridir tüm dünyada kullanılan bir platformu, henüz piyasaya bile çıkmamış bir ürünün yerini alacağını filan da iddia etmez o yüzden alternatif deniyor. Demek ki olay fiziksel ürün kadar basit değil.

Abartmadan, doğru düzgünce, şu konularda eğitime katkı sunacak, büyük ölçekli üretim sayesinde şu kadar daha ucuza mal olacak, şu kadar sponsor olacağız, okullara bedava dağıtacağız dense olmazmıydı?

Kesinlikle olmaz! Köpürtülmeli bu kasten yapılıyor. Sen ürününü köpürtmeyen bir firma/ideoloji gördün mü? Örneğin iPhone için -nedense hep Çin Kore gibi bilgiyi teyit edemeyeceğin yerlerde- insanlar böbreğini satıyor diye %99 ihtimalle sahte haberler senede 2-3 tur gazetelerde döner... Medya ve pazarlama işlerinde uzun yıllar çalıştım. Şu anda bile bildiğin ve gerçek olduğunu düşünü düğün o kadar sahte şeye inanıyorsun ki salt doğrusunu öğrensen kafayı yersin. Buna bende dahilim. Bu şuurda olmakla, bundan uzak kalabilmek farklı konular.

Sonuçta eğitim-öğrenme amaçlı bir platformdan bahsediyoruz.
Odağı tabii ki de eğitim-öğrenme. Zaten benimde vurgulamak istediğim işin büyük kısmı bu cümledeki sadelikte...

Mesela Arduino ile ilgili birinci ağızdan (Hernando Barragan) ve referansları ile paylaşılan bir yazı, etraftan edinilen bilgilerin ne kadar çarpıtılabildiğini gösteriyor...
Türkçe çevirisi: http://www.lojikprob.com/embedded/arduinonun-anlatilmayan-hikayesi-1-wiringin-dogusu/
 
Bugün Selçuk bey'in bir videosuna denk geldim. İlk parti kartlar gelmiş ve anladığım kadarı ile kendi içlerinde öğrenciler için ücretsiz dağıtılacak olan 7000 adetlik ilk sipariş. Umuyorum bir an önce inceme fırsatı buluruz. Bunun için talebimi de ifade ettim...
 

Forum istatistikleri

Konular
5,970
Mesajlar
101,792
Üyeler
2,514
Son üye
evrenbasaran

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top