Tarayıcılar veri topluyor mu?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Benim evdeki lokal ağda bir deney yaptım. Bütün ağa bağlı cihazları ya kapattım yada ağdan ayırdım. Ağa bağlı sadece linux makinası ve fiber modem var. Sonra linux makinasında ağ bağlantısı kurma potansiyeli olan bütün programları sonlandırdım. Sadece bir program aktif o da git'ten çok büyük bir dosya indiriyor, onu sonlandırmak istemedim. Sonra da ağ trafiğini gözlemleyen iftop programını çalıştırdım.

Ağ erişimi yapan tek program git, ve şu anda 70 MByte/s trafik ile dosya indiriyor.
1738062289400.png

Sonra hiçbir şey değiştirmeyerek firefox'u çalıştırdım ve bir süre bekledim. O kadar çok aktif ağ bağlantısı var ki, pencereyi maksimuma getirdim hala bağlantılar sığmadı. Scrollbar da çıkarmıyor iftop, o yüzden kaç tana bağlantı olduğu bile meçhul.

1738061202500.png

"Bizim verileri dinleyip de ne yapacaklar" öyle değil mi :katil1:

Sonra firefox'u kapattım ve bir süre bekledikten sonra bütün bağlantılar sonlandı ve gene sadece git kaldı. Ondan sonra cep telefonunu WIFI ye bağladım. Gene bir sürü bağlantı oluştu ve ekranın dışına taştı. Bir süre bekledim, değişen birşey yok.

Sadece tarayıcı mı?
(Tarayıcıdan da kullanıcı profili oluşturuluyor.)
Bütün dünyayı izliyorlar/dinliyorlar...
Bilgi güç tür.
Siber alanda;
Reklamcılar, Sosyologlar, toplumsal yönlendirmeler, siyasi, askeri, gizli servisler kime hangi bilgi lazımsa, kim neyi istiyorsa, kim neyin kumpasını kuruyorsa/kuracaksa
Kim ne kadar su/ elektrik tüketiyor. Hangi adreste neler oluyor.
Vergi kimlik tüm hareketler izleniyor.
Telefon konuşmaları vs.vs...

Firefox debug/geliştirici penceresi gibi bir yer vardı. Oradan tüm bağlantılar görünüyordu. Http request, 200 ok. Vs response... çok detay var. Bence https değilse tam olarak içeriği görüp anlamak mümkün. Biraz zaman alabilir. Belki varsayılan olarak istatistik vs açıktır.

Sonra sıfırdan yeni bir firefox profili oluşturdum. Bu profil ile çalıştırdım ve ana sayfada varsayılan olarak çıkan faceboot'tur, yahoo'dur, butonlarının hepsini kaldırıp boş bir sayfa ile açılmasını sağladım. Bu şekilde bir süre bekledim. Ağ bağlantıları iyice azaldı. Bazan tamamen ortadan kalkıyor, sonra birkaç bağlantı geliyordu. Çoğunlukla google sunucuları.

Bir ara baktım, hiçbir bağlantı yok. Fare ile firefox adres barını tıkladım. Hemen şu görüntü ortaya çıktı ...

1738063538355.png

Sonra sıfırdan yeni bir firefox profili oluşturdum. Bu profil ile çalıştırdım ve ana sayfada varsayılan olarak çıkan faceboot'tur, yahoo'dur, butonlarının hepsini kaldırıp boş bir sayfa ile açılmasını sağladım. Bu şekilde bir süre bekledim. Ağ bağlantıları iyice azaldı. Bazan tamamen ortadan kalkıyor, sonra birkaç bağlantı geliyordu. Çoğunlukla google sunucuları.

Bir ara baktım, hiçbir bağlantı yok. Fare ile firefox adres barını tıkladım. Hemen şu görüntü ortaya çıktı ...

39948 eklentisine bak
IP yi ne yaptınız?
ID den /Mac den / Konumdan / işlemci numarasından takibe devam...

Eminim yeterince uğraşsan, bu arka plan bağlantılarının büyük bölümünü ortadan kaldırabilirsin. Buradaki asıl sorun, bunların VARSAYILAN olarak, sorgusuz onaysız aktif olması. Ve adamlara sorsan bu nedir diye, hepsine de bir kılıf uydurabilmleleri. Mesela neden google'a bağlanıyorsun? "Adam birşey aratırken öerileri yazdırıyoruz". Bunu kapattık, gene bağlanıyor? "Arada bir yazılım güncelleme varmı diye bakıyoruz". Onu da kapattık, gene bağlanıyor. "Kullanıcı kullanım şekillerini izleme ve geri bildirim özelliği açık". Onu da kapatıyoruz, gene bağlanıyor. "İnternet bağlantısı var mı yok mu onu sorguluyoruz".

Her makine, yazılım web de bir şekilde iz bırakır.
Takip edilmeye devam ...

Adres barı tıklayınca adres öneri opsyonu tetiklenir ve serverlere öneri için ön baglantı kurulabilir. bu opsyon aktıf mi acaba?
Ayrıca, genellikle gözükenden ziyade gözükmeyenden tehlike gelir. :cool:

Dinledikten sonra ne yapacaklarına karar verecek. Önceden bilemiyor :)

Olay tamamen otomatik halledilir. "Big Data" denen şey bu işte. Tamamen otonom sistemler veriyi topluyor, tasnif ediyor, korelasyonları buluyor. Operatör bunların hiç birisini yapmıyor. Operatör, konsola oturup üst seviye komutlar veriyor. "Bu adam nerelere seyahat etti". "Yakınları veya iltisaklı olduğu kişiler kim?" "Türk insanı en çok hangi internet servislerine bağımlı?" gibi sorgular.

Şimdi yapay zeka var. Çok daha kapsamlı, nokta atışı sorular sorup cevap alman mümkün. Ondan sonra da alınan cevaplare göre, nokta atışı, maksimum etkiyi yaratacak fitne ve fesadı tasarlayıp uygulamaya koy. Veya alınan cevaba göre en iyi, en çok para kazandıracak pazarlama stratejisini uygulamaya koy. İşte bu yüzden veri topluyor adamlar.

Tinywall ücretsiz firewall. Adına bakılırsa zayıf. Fakat bence işini iyi yapıyor.

Varsayılan olarak herşeyi engellesin diyebiliyoruz. Sitelerin bazılarını engellemek de mümkün. Tabi gezinti için önce bunlarla boğuşmak gerekecek, en azından 1 defa izin vermek gerekecektir

Adres barı tıklayınca adres öneri opsyonu tetiklenir ve serverlere öneri için ön baglantı kurulabilir. bu opsyon aktıf mi acaba?
Ayrıca, genellikle gözükenden ziyade gözükmeyenden tehlike gelir. :cool:

Arama önerilerini kapattım. Hemen panikledi firefox ve bir sürü server ile bağlantı kurdu. Giderayak ne gönderebilirsek kar deyip gönderdi herhalde :katil1:

Şimdi sakinledi. Ama hala bağlantılar devam ediyor :)

1738064603137.png

yalnış hatırlamıyorumsa, http bağlantıları timerlerle düşüyor. dakikalar sürebilir. Benim de temizlik yampap lazım şu Debianda lakin 50 fazla sayfa açık ve kapatamıyorum. :gulus1:

Chromium biraz daha terbiyeli gibi geldi bana. Daha az bağlantı var. Ama tabi buradan bir soruç çıkarmak mantıklı olmayabilir. Firefox bir sürü tali yoldan veri gönderiyordur, chromium bir tek OTOBANDAN bütün verileri gönderiyor olabilir :)

Bu iş mantıken sürekli yapılırsa dikkat çekecektir. Öncelikle biriktirir, şifreler, sıkıştırır ve öyle gönderir. Yararlı bir trafik arasına ekler. Parçalı gönderir.

Biri gönderilen şeyi görür ve anlarsa mahvolur. O yüzden böyle yapmıştır. Canlı yayın gibi sürekli gönderilmez

Kullanıcı arayüzündeki bütün olağan şüphelileri kapatsan bile, "kaputun altında" olan özellikler hala aktif oluyor ve onları da ancak gelişmiş yapılandırma arayüzünden kapatabiliyorsun. Mesela bütün tarayıcılar WebRTC denen bir protokolü kullanıyor. Bu protokolün mutlaka bir "havucu" vardır sana sunulan, ama gerçekte sana hizmet etmediğini tahmin etmen zor olmaz :)

bu verilerin en büyük kullanım kaynağı hedefli reklamlar. örneğin kullanım saatlerini biliyor ve bakıyor hep gece uyanıksın sana uyku hapı reklamı çıkarıyor. fakat daha ileri seviyede bu veri ile bir ülkedeki seçim sonuçlarını dahi etkileyebilir.

google, android ve browserların çıkardığı (sözde anonim ) kullanıcı profili o kadar detaylıdır ki. en iyi psikiyatr gelse günlerce analiz yapsa o detayda bir profillleme yapamaz. çünkü kendini anlatırken mutlaka filtreler ve görmek istediğin gibi görürsün. ama browser saf filtresiz kullanım istatistiğine bakıyor. klavyeden hangi hızda yazdığın dahil. mesela buradan bakarak sende adhd var mı, o gün ne kadar paniksin bunu bile çıkarabilir.

big data en az yapay zeka kadar önemli bir konu. hatta big data olmasa yapay zeka zaten olamazdı. iot konusu big data olmadan bir anlam ifade etmiyor.

big data sayesinde yediğiniz domateste daha az böcek ilacı olduğunu söylesem.

Forum istatistikleri

Konular
7,274
Üyeler
2,933
Son üye
talhassmiths

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back