Yani başlangıç anlamında neler söylersin hem ödevi olan arakadaşa yardım olarak hemde tamiratlarla uğraşan ama skobu SMPS e bağlamaktan çekinenlere yardımcı olmak maksadıyla.
Mesela bu konuya ilk eklediğin MOSFET devresi ile başlayarak bana sorduğun soruları izah ederek
Dave in bu konuda bir videosu var
Evet o video çok faydalı olur. Bununla ilgili ben de bir konu açmıştım:
Osiloskop ile şehir şebekesi üzerinde ölçüm yapmak
Multimetrelerle, şehir şebekesi üzerinde voltaj ölçüp duruyoruz ve ölçü aletinin güvenlik kategorisi buna uygun ise herhangi bir sorun da yaşamıyoruz. Peki şehir şebekesini osiloskop ile ölçmek istesek herhangi bir sorun çıkar mı? Şimdi bunun cevabını vermek için önce aşağıdaki resmi...
mekatronik.org
Genel olarak, eğer tek osiloskop kanalı ile ölçüm yapılacaksa, SMPS bir izolasyon trafosundan beslenir (osiloskop gene duvardaki topraklı prize takılı olacak) ve osiloskop ile rahatlıkla her yerinde ölçüm yapılır. Bazıları SMPS'i duvardaki fişe takıp osiloskobu izolasyon trafosu arkasına alıyor. Bu ideal değil.
Ama eğer iki osiloskop kanalı ile ölçüm yapılacaksa yukarıdaki çözüm işe yaramıyor. Osiloskobun şase krokodilleri birbirine bağlı olduğu için takıldıkları yerleri kısa devre edecekler ve bunun yanlış olduğunu sana çok alenen belli edecekler Böyle bir durumda tek çare girişleri tam izole osiloskop kullanmak. Başka çözümler de var ama orada ayrıntı çok. İyice anlamadan hata yapılabilir.