Transistör Sorusu

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Temel Devre Şöyle ;

1608562677644.png

Falstad : Link

Gereksinim. Anahtar kapandığında Led hemen sönsün. Anahtar açıldığında led geçikmeli olarak yansın. Nasıl yaparız?

Şu nasıl? Falstad kullanmayı bilmiyorum değiştirilmiş devre linkini veremedim :kizgin1:

1608563794734.png

Baz akımını sınırlandıran birşey yok, transistör gidebilir.

OPAMP çıkışına bir transistör daha koyarsan anahtarı dışarı almış olursun. Veya OPAMP aslında bir komparatör olarak kullanılıyorsa, OPAMP yerine gerçek komparatör koyabilirsin. Bunlar açık kollektör oluyor ve harici direnci bağlayabilirsin.

Baz akımını sınırlandıran birşey yok, transistör gidebilir.

OPAMP çıkışına bir transistör daha koyarsan anahtarı dışarı almış olursun. Veya OPAMP aslında bir komparatör olarak kullanılıyorsa, OPAMP yerine gerçek komparatör koyabilirsin. Bunlar açık kollektör oluyor ve harici direnci bağlayabilirsin.
Doğru diyorsun baz için bir adet daha direnç koymak gerekli. Opamp komaparator olarak kullanıyorum. Gerçek komparator hiç kullanmadım. Şimdilik böyle gidecem sanırsam.

Yav bu falstad niye tel çizince mevcut tele ek yapmıyor? Gıcık.

basit akılda kalıcı Kısa yollar var;
(Caps-lock kapalı olacak)

Space : sürükleme seçme vs
w : tel açma
r : direnç
s : switch
g : gnd
d : diyot
c : kondansatör
v : kondansatör (polariteli)
n : npn tr
p : pnp tr

Büyük Harf ile V : kaynak

ipucu : kaynak veya direnç üzerinde sağ tıkla "slider" ı seç, değer aralığını ayarla. Hop Sağ tarafa kaydırma çubuğu geldi...
ipucu 2 : telin üzrine sağ tıkla edit e gir. akım ve gerilimi göster işaretle...

Böyle de olmuş anahtar ters çalışıyor opampı evirttirmem lazım. Evirttirme... ekleyin bunu sözlüğe :D

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back