Triyaklı 0-310v dc güç kaynağı

erdemtr55

Üye
Selamın Aleyküm arkadaşlar,
Ben zero cross tetiklemeli bir dimmer üzerinden doğrultup ,kondansatör bağlayarak dc güç kaynağı yaptım.
Aşağıda dimmer kısmı var. Burdan çıkan akım köprü diyot ve kondansatör bara gidiyor.
Normalde kalibre ettim ama 1.si 310 vdc olmadı,284v dc oldu, 2.si dc kaynakta ani sıçramalar oluyor.Sanki ekstra voltaj +30v dc artış 0.5ms lik dalga geriye kalan dc volltaj.
Nasıl çözerim?

not: stm32f103 kontrolcü ile trig alıp ona göre kesim yapıyorum

Ekler

• Adsız.png
    Adsız.png
    35.3 KB · Görüntüleme: 33
  • 2.png
    2.png
    8 KB · Görüntüleme: 29
Bu teknikle elde edecegin gerilimden akim asilamazssin. Tepe degeri kontrol altina alarak elde edecegin gerilimin efektif degeri cok dusuk olacaktir.

Buyuk kutlellerin isitildigi rezistansli sistemler ya da milinde buyuk volanli olan motorlar surulebilir ama voltajdaki degiseme hizli tepki veren yukler varsa bu teknik ise yaramaz.

Cok genis aralikta voltaj ayari istenmiyorsa buck gibi step down yapilabilir.

Buyuk kutlellerin isitildigi rezistansli sistemler ya da milinde buyuk volanli olan motorlar surulebilir ama voltajdaki degiseme hizli tepki veren yukler varsa bu teknik ise yaramaz.

Cok genis aralikta voltaj ayari istenmiyorsa buck gibi step down yapilabilir.
peki bir motoru skaler kontrolle nasıl sürerim yada voltajı lineer nasıl artırabilirim?

pwm frekansini unut o sadece bir tasiyici. Onu module eden sinyalin DC ...90Hz mesela.

Sen sinus sinyali ile tasiyici module ederken genligi ayriyeten K gibi bir sabitle carpacaksin.

0<K<1

Burada K sinus sinyalin tepe degerini belirleyecek.

K yi 2 gibi 1'den buyuk degerler atayacaksan fakat motorun 50Hz motor ise bu durumda 300v yetmeyecek daha buyuk vltaj gerekecek.

Biraz araştırdım .Taşıyıcı frekans 20khz testere iken üzerine spwm bindirlirip,karşılaştırılıp ,değer büyük çıkınca pwm oluyormuş sanırım.
Peki bu durum stm32 nasıl yapılıyor?
Ben prescaler değiştirerek değişken frekanslı spwm üretiyordum.
Şimdi hem testere hemde spwm nasıl üreticem.Anlatabilir misiniz?

pwm duty degiskenine ne yazarsan onun karsiligini alirsin.

Soldaki grafik herhangi bir devrenin Vo/Vi grafigi olsun.

Sagdaki Vo/PWM_Duty hic fark yok.
1771662140832.png

PWM frekansini belirleyen registerlere mudahale etmeyeceksin. Genelde bu hataya dusluyor. Tasiyici ayri sey module eden sinyal ayri sey.

PWM frekansini 20Khz'e sabitle. Bir daha oynama.

PWM Duty ile oynayacaksin sadece.

pwm duty degiskenine ne yazarsan onun karsiligini alirsin.

Soldaki grafik herhangi bir devrenin Vo/Vi grafigi olsun.

Sagdaki Vo/PWM_Duty hic fark yok.
46970 eklentisine bak

PWM frekansini belirleyen registerlere mudahale etmeyeceksin. Genelde bu hataya dusluyor. Tasiyici ayri sey module eden sinyal ayri sey.

PWM frekansini 20Khz'e sabitle. Bir daha oynama.

PWM Duty ile oynayacaksin sadece.
Anladığım sbt frekans 18khz de yüzde 49 dolulukta ,spwm ise frekansa bağlı olarak duty artacak.Duty linner artığı için
düşük frekansta zayıf dönüş,duty 49 gezdiği frekansta normal dönüş.
Anladığım bu

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,935
Üyeler
3,598
Son üye
Erenimo

Son kaynaklar

Back