Tv anakartinda yazilim isteyen entegreler

Öğretmen27

Aktif Üye
Katılım
21 Mayıs 2019
Mesajlar
571
Arkadaslar merhabalar. Benim bir sorum olacakti.
Bir tv anakartinda yazilim isteyen eprom entegresi, flash entegresi ve bir de islemci var degil mi? Eger burasi dogruysa tv ye yazilim atilirken hazir yazilimda hem eproma hem flasa hem de islemciye yazilim atiliyor galiba??
Bu baglamda laptoplarda da bios entegresi var bu da yazilim istiyor zaten.
 
Bu konuda genel olarak geçerli birşey yoktur. Ama EEPROM'ların kapasitesi flash'a göre çok daha azdır, o yüzden EEPROM'lar genelde üretim sırasında atanan ve sonra değişmeyen bazı verileri saklamak için kullanılıyor (mesela seri numarası, mac adresi gibi). İşletim sistemi muhtemelen flash bellektedir. TV de çalışan işletim sistemi muhtemelen bir çeşit gömülü linux'tur, bunun çalıştıracak işlemcinin de kendi dahili flash belleği olmaz, yani işlemciye yazılım atılması diye birşey yoktur.

Yani o TV kartında bir 32 bit işlemci, RAM, Flash, ve EEPROM vardır. Sadece Flash'a yeni yazılım atılması gerekir diye düşünüyorum.
 
Bilgisayara benzetelim. Bilgisayarda isletim sistemini hdd ye kuruyoruz tv de bu parcanin yerini flash bellek aliyor o zaman.(gomulu linux) flash coktu denildiginde bu isletim sistemi cokuyor o zaman.
Tv islemcilerine yazilim atilmiyorsa, flas entegre islemcinin yazilim kismi o zaman?
Epromlar yazilim atiliyor diye okudum. Silinebilir ve tekrar programlanabilir diye yaziyor. Hatta eprom silici ve eprom programlayici yok mu?
 
EEPROM'lara da işletim sistemi atılabilir, ama çok yaygın bir durum değil. Veri depolama maliyeti açısından da avantajlı değil. En ucuz depolama teknolojisi flash günümüzde. EEPROM'lar az depolama alanı gerektiğinde kullanılıyor. Linux gibi bir işletim sistemi yerine mesela bir PIC, AVR, STM firmware'i gibi.
 
Flash epromlarin silinmesi ve tekrar yazilim yuklenmesi icin normal epromlar gibi karttan sokulmesine gerek var mi?
 
Bu tamamen kullanılan işlemciye bağlı. Eğer işlemci, alternatif boot metotları destekliyorsa, bu alternatif metotlarda boot edip sonra da flash'ın işlemcideki bir yazılımla programlanması mümkündür. Mesela benim şu anda uğraştığım projede NXP ultralight diye bir ARM işlemci kullanılıyor. Harici de 256 MByte eMMC var (bir çeşit flash). Bunu fabrikada programlamak için işlemciyi harici bir SDCARD'dan linux'a boot ettiriyoruz. Sonra linux içinden de flash'ı programlıyoruz. O TV kartında da belki bir SDCARD konnektörü olabilir ve bir de boot modunu ayarlayan bir dip switch. Bu durumda sen de SDCARD'dan boot ettirebilmen lazım ve sonra da flash'ı linux'tan programlayabilirsin.

Aynı şey EEPROM için de geçerlidir. İşlemciyi farklı bir depolama alanında boot ettirip, sonra da EEPROM'un aynı işlemci tarafından programlanması sağlanabilir. Ama EEPROM söküp takması kolay olduğundan pek yaygın bir uygulama değil.
 
Aşağıda benim kullandığım ARM modülünün geliştirme kartı görülüyor. Bu geliştirme kartına modülü takıyorum, sonra da geliştirme kartındaki DIP switchleri öyle bir ayarlıyorum ki, ARM modül SDCARD'dan boot ediyor (sağ üstte micro SD konnektör görülüyor). Programlama bittikten sonra da modülü çıkarıyorum ve asıl ürüne takıyorum.

IMG_20190912_225232.jpg
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,349
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top