Ultrasonik piezzo sürmek

TunahanC

SbX
WhatsApp Image 2026-01-21 at 11.26.47.jpeg

Herkese kolay gelsin

Ultrasonik bir piezzo alıcı verici yapmak istiyorum 2MHz ila 2.4MHz arasında çalışmasını planlıyorum. RX devresi kafam oturdu stadart non inverting op-amp. Fakat TX devresi nasıl olmalı bir fikrim yok. Yukarıda iki tanem TX devresi oluşturmaya çalıştım sanırım sağdaki olması gerekli ama bir de size sorayım dedim. Ufak bir aydınlatma yaşatırsanız sevinirim.
Devreyi kaba taslak çizdim koruma diyotu falan eklemedim.

Benim bildiğim mekanik ultrasonik piezolar 40 kHz civarında çalıştırılıyor. MHz bandında olan piezolar, ancak MEMS entegrelerin içinde, çok münyatür olarak bulunuyor ve verici/alıcı uygulaması için değiller. Uygulama alanı nedir?

Benim bildiğim mekanik ultrasonik piezolar 40 kHz civarında çalıştırılıyor. MHz bandında olan piezolar, ancak MEMS entegrelerin içinde, çok münyatür olarak bulunuyor ve verici/alıcı uygulaması için değiller. Uygulama alanı nedir?
medikal abi

piezolar genellikle yüksek voltaj ile sürülür aksi halde verim alamazsın. piezo devrede kapasistif bir eleman gibi davranır. tabi her kapasitif eleman gibi yüksek frekans altında davranışı linear değildir. şimdi bu devreye göre önce kullanacağın piezo ne ise datasheet'ini bulup oradan yola çıkmak gerekir.

ikinci sorun ise piezo boşlukta çalışmak istemez. çok düşük güçlerde çalışabilir tabi ama. aynı bir anten gibi üzerindeki enerjiyi başka bir objeye transfer edemez ise çatlayarak bozulur. bu yüzden ses üreten piezolarda kavite, ultrasonik yapıştırma vs türü piezolarda kristalin enerjiyi aktaracağı aluminyumdan veya çelikten parçalar tasarlanır. bu parçalar da ratgele değil. piezonun frekansı, güç ve titreşim enerjisinin aktrılacağı noktaya göre simülasyonlarla hesaplanır.

ayrıca 2-3 mhz piezo için oldukça yüksek bir frekans. elektronları titreştirirken bir sorun yok çünkü onlar kütlesiz. ama piezo gibi 3-5 gram bir objeyi saniyede 2-3 milyon defa hareket ettirmek epey enerji ister.

17689962070687622329258550850241.jpg

115KHz soğuk buhar piezo sürücü devresi bu şekilde. 100~220uH bobin var. Ortalama 50mA civarında akım çekiyor.

piezolar genellikle yüksek voltaj ile sürülür aksi halde verim alamazsın. piezo devrede kapasistif bir eleman gibi davranır. tabi her kapasitif eleman gibi yüksek frekans altında davranışı linear değildir. şimdi bu devreye göre önce kullanacağın piezo ne ise datasheet'ini bulup oradan yola çıkmak gerekir.

ikinci sorun ise piezo boşlukta çalışmak istemez. çok düşük güçlerde çalışabilir tabi ama. aynı bir anten gibi üzerindeki enerjiyi başka bir objeye transfer edemez ise çatlayarak bozulur. bu yüzden ses üreten piezolarda kavite, ultrasonik yapıştırma vs türü piezolarda kristalin enerjiyi aktaracağı aluminyumdan veya çelikten parçalar tasarlanır. bu parçalar da ratgele değil. piezonun frekansı, güç ve titreşim enerjisinin aktrılacağı noktaya göre simülasyonlarla hesaplanır.

ayrıca 2-3 mhz piezo için oldukça yüksek bir frekans. elektronları titreştirirken bir sorun yok çünkü onlar kütlesiz. ama piezo gibi 3-5 gram bir objeyi saniyede 2-3 milyon defa hareket ettirmek epey enerji ister.
Piezzo olarak yanlış söylemiş de olabilirim. Ultrasonik sensör demem daha doğru olurdu. Aslında yapmak istediğim burada (Link) bulunan sensöre benzer sensör üretmek.

Piezzo olarak yanlış söylemiş de olabilirim. Ultrasonik sensör demem daha doğru olurdu. Aslında yapmak istediğim burada (Link) bulunan sensöre benzer sensör üretmek.
bu farklı bir konu ve daha da zor. burada artık elektronikten çok tx-rx piezolarının mekanik yapıları dalgayı nasıl formladığı gibi konular yani malzeme bilimi devreye giriyor. gene rx'den itibaren de sinyal işleme muhtemelen fft ve çeşitli dsp fonksiyonları olacak. kabaca bunu bir vna gibi düşün genliği ve fazı bilinen bir sinüs dalgayı karşı tarafta takip ediyorsun. bu sinyaldeki genlik ve faz değişimlerini anlamlandırıyorsun.

bu konuda yazılmış akademik makaleleri ve mdpi gibi kaynakları incelemeni tavsiye ederim.

burada hazırı da var belkl bir tane alıp tersine mühendislik yapılabilir:

Forum istatistikleri

Konular
8,821
Üyeler
3,539
Son üye
Mustafa_Dizdar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back