um dogruluktaki ve nm dogruluktaki freze fiyatlari

Mikro Step

Kıdemli Üye
Akilli bidikla olan sohbette

10um dogrulukta islem yapan bir freze makinesi 100 Bin dolar ile bir milyon dolar fiyat arasinda satilmaktadir.

nm olcege gecildiginde fiyat 10 Milyon Dolar ile 100 Milyon Dolar seviyesine cikmaktadir. Zeiss, Moore Nanotech, Kugler gibi markalar.

10um 30-40K lık makinada da yapılır takla atarak.
nm doğruluk düzeyler hassas optik işleri için duymuştum.

https://collections.mdhs.unimelb.edu.au/objects/208/micro-ruling-engine
https://collections.mdhs.unimelb.ed...grayson-18561918-with-his-micro-ruling-engine
09333641eca4e187649d157d5f2b4ab8a0e64da4.jpg

Adam bir inch uzunluğu 120000 e bölüp ödülü almış. :)
https://en.wikipedia.org/wiki/Diffraction_grating
Bu kırınım ağındaki eşit aralıklı yarıkları nasıl çizmiş? O bilgiyi bulamıyorum. Elmas kalem diyor.

Mikroskop altinda olcum yapabilmek icin cizgilere ihtiyac var. Bu tahta makine bu is icin ne yapmis? Isin icinde optik var mi?
Mekanizmanin teknik cizimini bulamazmiyiz? Sistemden hic bir sey anlamadim.

Son düzenleme:
10um 30-40K lık makinada da yapılır takla atarak.
nm doğruluk düzeyler hassas optik işleri için duymuştum.

Bu takla atabilen makinelerle 10um cizik 10um bosluk seklinde tekrar eden desen cizdirebilirmiyiz? (encoder cizikleri gibi) Takimin donmesine gerek yok. Kazisa da olur.

Bu takla atabilen makinelerle 10um cizik 10um bosluk seklinde tekrar eden desen cizdirebilirmiyiz? (encoder cizikleri gibi) Takimin donmesine gerek yok. Kazisa da olur.
Çap için söylemiştim aslında, piyasada hassasiyet daha çok mil çaplarında gerekiyor. Boy ölçüleri termal genişlemeden dolayı daha az hassasiyet ister (özel işler haric).
Fikrimce deneme yapılabilir lakin tek takla ile bir az zor olur. :)
- Karbür veya HSS çeliğinden özel kesme takımın bilenmesi gerekecek. Piyasada bu işi yapabilecek sivrilikte uç zor bulunur. Belki bıçak şeklinde takımla dönen parçaya dokunarak (sıvama) da olur.
- Çizgi atma işinden önce yüzey yeterince pürüzsüz işlenmeli. Yani yüzeyin Ra değerini düşürmek lazım. Parça kaba işleminden çizgi işlemine kadar tornada kalmalı, aynadan sökülmemeli. Aksi halde tornaya yeniden takılınca merkezden kaçar.
- Belki manuel hassas torna ile daha kolay olur. Bu tip tornalar yurtdışında toolroom lathe olarak geçiyor. Masaüstü benchtop denilen modelleri de var. Özellikleri - yeterince rijit, boşluksuz ve salgısız olmaları.
- İlerlemenin kontröllü olması için 2 tane indikatörün (10 mikronluklar büyüteç ister, 1mikronlu olanları çok az adam kullanır) tornanın x ve z eksenlerine mıknatıslı tutucuyla takılması lazım. Bunlardan bahsediyorum - 1 mikronlu indikatör:
- Ayrıca kesme ucun parçaya dokunuşunun tespiti için mikroskop gerekecek.
- Bu işi yapabilecek ustayı da unutmayalım. :)

ince cizginin sirri yakutmus. Elmasdan ucuz oldugu icin yakut kalem kullaniliyormus.

Ideal 45-357 Ruby DualScribe
Bu çift uçlu fiber optik kazıyıcı, 30 derece kama açısına sahip ruby uçlarıyla hassas işaretleme sağlar. Yumuşak, kaymaz tutma yeri sayesinde kullanım kolaylığı sunar. Fosco Connect+6Haus of Tools+6ShowMeCables+6
Ideal 45-357 - Ruby DualScribe Fiber Optic Scribe | TEquipment

Thorlabs S90R Ruby Uçlu Kazıyıcı
Fiber optik konektörlerin işlenmesi sırasında fazla fiberi kazımak için kullanılan bu ruby uçlu kazıyıcı, manuel cleaving işlemleri için idealdir. Thorlabs
THL-S90R - Ruby DualScribe Fiber Optic Scribe – Fosco Connect

Fiber Optik Ruby Kazıyıcı Kalem
Fiber optik kesim işlemleri için tasarlanmış bu kalem tipi ruby kazıyıcı, hassas kesimler yapmanıza yardımcı olur.
Fiber Optic Ruby Scribe 60 degree angled wedge tip 6.0mm cutting edge

Hexagon 0.1 mm Uçlu Kazıyıcı Stili
0.1 mm uç çapına sahip bu kazıyıcı stili, lazer takip sistemleriyle uyumlu olarak hassas işaretleme işlemleri için kullanılabilir.
Hexagon Manufacturing Intelligence

Bruce Diamond Ruby Fiber Optik Kazıyıcı
Farklı uç geometrileri ve malzemeleri sunan Bruce Diamond, ruby uçlu kazıyıcılarıyla hassas fiber optik işlemler için çözümler sağlar. brucediamond.com

Fakat hicbirisi benim sivri uclu kalem ihtiyacimi gormuyor. 0.1mm capli cember cizme sevdamdan vazgecersem videodaki cizgileri cizmek dusunulebilir.

Ben bu kalemlerden birisini ziyaret ettigim bir atelyede gormustum ama kalem oldugunu dusunmedigim gibi ne ise yariyor diye de sormamistim. Ne ise yaradigini simdi anladim.

Akilli bidik fiber kazima icin uretildigini ancak metaller uzerine cok ince cizik icin de kullanildigini soyluyor.
1743714383438.png

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,540
Üyeler
3,052
Son üye
8kingco

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
Back