Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Bir anormallik var. 16 bit PWM için 52000, %79 duty cycle demek. Bu da 10 A veren bir kaynak için 7.9 A demektir. Ya sen akımı yanlış ölçüyorsun (multimetre ile ölçemezsin) yada bir yerlerde bir sorun var.
Abi reziztansı direkt bağladığımda 7.4A çekiyor zatem
52k count ile 3.9A görüyorum owon ile.
PWM olduğu için sapıtıyor olabilir owon

Maksimum akım 7.4 A ise %79 akım 5.84 A yapıyor. Gene eksik. OWON un akım ölçüm bant genişliği yeterli değilse PWM akımını eksik ölçer. Osiloskop ile ölçüm yap.

Maksimum akım 7.4 A ise %79 akım 5.84 A yapıyor. Gene eksik. OWON un akım ölçüm bant genişliği yeterli değilse PWM akımını eksik ölçer. Osiloskop ile ölçüm yap.
Abi bu akım kalibrasyonuna sonra döneceğim.
Önceliğim sıcaklık regülasyonu.
Senden şuan tek ricam software'daki burası kesin başımıza bela olur dediğin yerler.

Abi bu akım kalibrasyonuna sonra döneceğim.
Önceliğim sıcaklık regülasyonu.
Senden şuan tek ricam software'daki burası kesin başımıza bela olur dediğin yerler.

İyi sıcaklık regülasyonu için maksimum akım kapasitesini kullanman şart. Havya ucu ground plane'a dokunduğu anda maksimum akımı dayaman lazım rezistansa.

PID hesabının ayrıntılarını bilmiyorum. Ama fazladan bir sürü hesap yapılıyor gibime geliyor. double yerine float'a geç. Bir de PWM peryodunu 50 Hz yap, iki kat süre kazan. SADECE gerektiğinde float hesap yap. Mesela zaman değişkenleri 32 bit integer olabilirken sen onları da double olarak hesaplattırıyorsun.

İyi sıcaklık regülasyonu için maksimum akım kapasitesini kullanman şart. Havya ucu ground plane'a dokunduğu anda maksimum akımı dayaman lazım rezistansa.

PID hesabının ayrıntılarını bilmiyorum. Ama fazladan bir sürü hesap yapılıyor gibime geliyor. double yerine float'a geç. Bir de PWM peryodunu 50 Hz yap, iki kat süre kazan. SADECE gerektiğinde float hesap yap. Mesela zaman değişkenleri 32 bit integer olabilirken sen onları da double olarak hesaplattırıyorsun.
op-amp ile ölçüm biraz yoruyor aslında sistemi.
bi ara max6675 ile de deneyeceğim.
SPI'dan veri almak kesinlikle bu hesaplamalardan kısa sürer ama bu bir optimizasyon çalışması buna sonra bakacağım.

bu en temel pid hesabı arabada güzel çalıştı diye burada da kullandım.
50Hz yapmaya uğraştım ama inmiyor ://
onun için sdk'da verilen 'hardware/pwm' kullanmam lazım.
int32_t'ye geçelim birde.
ondalık değer alanlarıda float yapalım.

SCH_1.png

Güncel şema bu şekilde.

Son düzenleme:
Opto da 4 nolu bacak vcc olmalı. 1r yi nasıl hesapladın? Vcc kaç volt ise, opto transistörü kaç amper ise ona göre direnci hesaplamalısın...
2 ölçü aletimle de ölçtüm gate 15mA'den fazla çekmiyor bende ne olur ne olmaz diye diye 1R koydum.

Benim okulda öğrendiğim yük boyutu önemli olmaksızın yük collectore bağlanır.
Bu yüzden şekile ters bağlı.

Bu şekil bağlantıda mos %99 açık olduğu halde 35 dereceyi geçmedi.
1 kere opto yandı ama...

edit:
MAX6675 kullanırsam eğer pekte ümidim yok ama modül olarak giremeyecek projeye entegre olarak girecek. modül vs. istemiyorum cihaz üstünde.

Bu bizim yola çıkarken hayalimizden uzakta bir ürün.
Hem modül, hem pahalı, hemde birşey öğretmiyor.

Forumda bu kadar sabrı olan var mıdır bilmiyorum ama 1012 mesaj olmuş birde ilk konusundan var biraz 1100 mesaj'da ancak PID yapabildik.
Umarım buradan demek istediğim anlaşılıyordur her noktayı benimle birlikte ilerleyen herkes pekiştirdi, amacımız da buydu.
Bu kadar konuşmaya, uğraşmaya gidip bir istasyon alınırdı ama amacımız öğrenmek.

Sıcaklık ölçüm performansında op-ampı nasıl geçebilir ki? Yani geçer tabi de bu proje bağlamında bir faydası olmaz. Bence şu anki sistem gayet güzel. Gerekirse tek termistör ile cold junction compensation da yapılır. Mis gibi MCU var hazır.

Ama ölçülen sıcaklığı modül ile karşılaştırıp doğruluğunu teyit etmek istiyorsan o mantıklı.

Sıcaklık ölçüm performansında op-ampı nasıl geçebilir ki? Yani geçer tabi de bu proje bağlamında bir faydası olmaz. Bence şu anki sistem gayet güzel. Gerekirse tek termistör ile cold junction compensation da yapılır. Mis gibi MCU var hazır.

Ama ölçülen sıcaklığı modül ile karşılaştırıp doğruluğunu teyit etmek istiyorsan o mantıklı.
Amacım rekabet ettirmek, şuan kesin op-amp ile yapacağım veya kesin modül ile yapacağım demiyorum.
sağlam gürültü yapan bir smps'im var elimde gürültüsü resmen kulağıma geliyor piyasanın en ucuzu.

yüke verdiğim anda op-amp bir anlığına sapıtıyor ve -125 derece gibi birşey okuyor ADC (sapıtan op-amp analog girişi 1k ile şaseye çekince smps'e ne olursa olsun ADC normal bir değişime uğruyor)-125 derece okuyunca pid algoritması sıcaklık devasa bir error(set değerinden uzaklık) okuyor ve tam güçte mos'u sürüyor. bu olay 1-2 ms sürüyor ve toparlıyor sonra bu sırada havya set değerinin 3-4 derece üstüne çıkmış oluyor smps bizi azda olsa osilasyona sokuyor.

MAX'i denemekteki amacım başlıca bu. Birde OP-AMP'ın salınımı var. Her zaman aynı yerde aynı voltajı çıkarmayabiliyor devreyi 4-5 kere test ettim hiçbirşeyi ellemeden enerjisini kesiyorum uç ortam sıcaklığına gelince tkerar başlatıyorum set 250 ise bazen 248'de 250 okuyor bazen 255'de 250 okuyor.

Tek amacım MAX'de bize bu tavrı mı gösterecek onu görmek MAX kullanma yanlısı değilim.

Bu sorunu biraz uğraşsan çözersin ya. Yük bindiği anda bir yerde mutlaka voltaj çöküyor olmalı. PWM çalışırken op amp Vccye ve çıkışa osiloskop ile baktın mı hiç? Burada bir şeyler görüyor olmalıyız. Bypass kondandatörü var mı?

Bu sorunu biraz uğraşsan çözersin ya. Yük bindiği anda bir yerde mutlaka voltaj çöküyor olmalı. PWM çalışırken op amp Vccye ve çıkışa osiloskop ile baktın mı hiç? Burada bir şeyler görüyor olmalıyız. Bypass kondandatörü var mı?
işlemci ve op-amp beslemesi bilgisayardan.
24V smps sadece reziztansı besliyor ama malesef reziztans GND'ler ilişkili jbc firması böyle yapmış 1 uç daha çıkaramamış.
ama bu smps zaten kirli çalışıyor bu smps çalışırken telefonla konuşuyorum bana araba mı kullanıyorsun? camı kapat rüzgar sesi geliyor diyorlar.

en berbat şartlara göre çalıştırmak durumdayım bu havayı o yüzden birkaç opsiyon yaratmak istiyorum.
elbette op-amp ile yapılabilir bu hatta op-amp ile daha iyi olacağı kanattindeyim ama denemekten ne zarar gelir.

Ben olsam mosfet sürücü kullanırım. İllaki izoleli olsun diyorsan TLP250 olabilir.

Optonun akım emme özelliği yok. Amacı sadece izoleli kontrol sinyali taşımak.

Ben olsam mosfet sürücü kullanırım. İllaki izoleli olsun diyorsan TLP250 olabilir.

Optonun akım emme özelliği yok. Amacı sadece izoleli kontrol sinyali taşımak.
Projenin en mükemmel çalışan kısmı şuan mosfet sürme kısmı.
1kHz mertebesinde de güzel çalışıyordu 100Hz düştük hala güzel çalışıyor.

Bu opto geçici olarak tek başına çalışmaktadır önüne gelecek arkadaşlar var.

Benim hayatımda yaptığım ilk başarılı mos uygulamam,
normalde yük süreceksem darlington :)

Havya pinouta baktım. Evet bunda ısıtıcı kapalıyken ölçmek şart. Buna yapacak hiçbir şey yok. O akımın geçtiği GND kablosu her türlü etkilenecek. MAX modül de mutlaka etkilenecektir. (Yani istesek kablo rezistansını ve akımı ölçer kompanse ederiz ama gereksiz ötesi olur). Bunu kaçınılmaz bir limitasyon olarak görüp projeye bu şekilde devam etmek lazım.

Havya pinouta baktım. Evet bunda ısıtıcı kapalıyken ölçmek şart. Buna yapacak hiçbir şey yok. O akımın geçtiği GND kablosu her türlü etkilenecek. MAX modül de mutlaka etkilenecektir. (Yani istesek kablo rezistansını ve akımı ölçer kompanse ederiz ama gereksiz ötesi olur). Bunu kaçınılmaz bir limitasyon olarak görüp projeye bu şekilde devam etmek lazım.
Şöyle bir detay ile kurtulabiliyoruz bundan.
Şimdi o şekilde kurtulmayı deniyorum yani.

sürücü pin 0'a indiyse analog okuma yap yaptığın okumaların ortlamasını al, adc ortalama-voltaj dönüşümü yap-voltaj sıcaklık dönüşümümü yap.
Bu işlemler çarpma bölme bissürü zaman alıyor ve bazen bu işlemler tamamlana kadar mesela ortlama almanın son 5 tanesinde artık mosfet iletime geçmiş oluyor ve okuma sapıtıyor.
MAX'de işler daha kısa mosfet kapandı SPI-BUS'ı oku geç.
2sinin +-'lerini karşılaştırıp kararımızı veririz bi yerde çakılıp kalmak bence doğru değil projeyi öğrenmek için yapıyoruz.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back