Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Eğer PT100 bulamazsan veya pahalı ise o zaman küçük uçlu K tipi al. Eksik veya fazla ölçsede ona göre tasarımı yaparsın.

@taydin abi veya sen elinizdeki JBC'nin yatağı nasıl kumpas ile kabaca bir teknik resim çıkarırsanız yapabilir tornacı arkadaşım çok büyük birşey olmadığı için hurda metallerden bir küp bulsak tamamdır ama, hepimize yapması için zamana ve metale ihtiyacı var onuda ayarlarım bi şekilde.
O işe bide ben bakarım kumpas çok burda

Sap yüzük çapı 11.8 mm, standda geçtiği yerin çapı 12 mm. Yalnız aluminyum uygun olmayabilir, çünkü aluminyumun üzeri her zaman aluminyum oksit ile kaplıdır ve bu da yalıtkandır. Temas sorunları olabilir. Paslanmaz çelik yapmak daha mantıklı.

Eğer PT100 bulamazsan veya pahalı ise o zaman küçük uçlu K tipi al. Eksik veya fazla ölçsede ona göre tasarımı yaparsın.
buldum abi.
zamanında komşumuzun arabasına aldığım bir t-technic pilli termometre vardı 2 tane almıştım biri bende duruyor.
120 derece kadar ölçtüğünü sölüyordu.
olmazssa bir pt100 alırım.

Benim aslında uç beklememe gerek yok bir PID kontorl yazılımı ortaya çıkarayım.
o yazılımı şekillendirip devam ederiz.

@taydin abi 100ms'de 1 değer okuması bu uygulama için yeterli mi ?
ADC ölçümümüzün ne kadar süreceği ile de alakalı bu. Bence 5 ölçümün orta değerini almak lazım. Temiz bir termokupl okuması için avya akımını kestikten sonra ölçüm yapmak lazım.

pıd ilk:
float error = 0.0;
float set_temp = 0.0;
float now_temp = 0.0;

float P = 5;
float I = 2;
float D = 1;

double el_time = 0;
double pre_time = 0;
double l_err = 0;

int main(){

while(1){

error   =   set_temp - now_temp;//SET SICAKLIGINDAN ANLIK SICAKLIGI CIKAR
     el_time =   millis() - pre_time;//GECEN ZAMANI HESAPLA
     raterr  =  (error - l_err)/el_time;//SON HATA ILE GECMIS HATAYI HESAPLA GECEN SUREYE BOL

analogWrite(pin,P * error + I * el_time + D * raterr);

l_err = error;       
    pre_time = millis();

}
}

C++:
int main(){
    float hiz = 0.0;
    float set_hiz = 0.0;
    float tasma = 0.0;

while(1){

tasma = set_hiz - hiz;

if (tasma > 0)
        {
          rpm(50);          
        }
        if (tasma < 0)
        {
            rpm(125);
        }
        if (tasma == 0)
        {
           rpm(rpmNow);
        }
    }
}

gördüğünüz gibi ne türev var ne integral var ne matamatik var.
bu kontrol uygulaması güncel olarak benim arabada çalışıyor enjeksiyon ünitesi bazen beğenmiyor arıza lambası yakıyor ama çoğunlukla çalışıyor.

bi ara bu yazılıma motor yükü arttıkça daha fazla gaz vermeyi de ekleyeceğim ama eklenecek gibide değilki.

Hazine buldum!!!!!!
Elimde 10 taneden fazla

STP60NF06​

Varmış, bunları dilediğim gibi patlatabilirim zaten çıkmalar INVERTER klima kartından sökmüştüm.

pıd ilk:
float error = 0.0;
float set_temp = 0.0;
float now_temp = 0.0;

float P = 5;
float I = 2;
float D = 1;

double el_time = 0;
double pre_time = 0;
double l_err = 0;

int main(){

while(1){

error   =   set_temp - now_temp;//SET SICAKLIGINDAN ANLIK SICAKLIGI CIKAR
     el_time =   millis() - pre_time;//GECEN ZAMANI HESAPLA
     raterr  =  (error - l_err)/el_time;//SON HATA ILE GECMIS HATAYI HESAPLA GECEN SUREYE BOL

analogWrite(pin,P * error + I * el_time + D * raterr);

l_err = error;     
    pre_time = millis();

}
}
@omerali06 temel PID yazılımı bu.
bu yazılıma birde sıcaklık hesaplama eklemek lazım onu uç gelince yapabilirim.
PID değerleri sallama yazdım uç gelince sallamaya devam edip doğru değeri bulacağım.

Birde 'MiyaGi NE ZHAL' açarsam bunla uğraşırken 2 saate jilet gibi PID yazma hedefim var.

Son düzenleme:
@omerali06 temel PID yazılımı bu.
bu yazılıma birde sıcaklık hesaplama eklemek lazım onu uç gelince yapabilirim.
PID değerleri sallama yazdım uç gelince sallamaya devam edip doğru değeri bulacağım.

Birde 'MiyaGi NE ZHAL' açarsam bunla uğraşırken 2 saate jilet gibi PID yazma hedefim var.
O zaman işimiz çok az kaldı desene

Yav PID dışında projenin her tarafı ile ilgileniyorsunuz :D Düğme ile açıp kapatılsın, yeterki PID iyi çalışsın ...
Valla @Ahmet kızacak ama konu kuru gürültüden ibaret. Zaten havyaların şemaları var. Opamplı kontrol sadece P kontrol adam akıllı pid yapmak lazım. Havya benim çalışma şeklimi algılamalı ve dinamik olarak ısı regülasyonunu değiştirmeli. Bu konulara yoğunlaşmak lazım. Gerisi hikaye.

Valla @Ahmet kızacak ama konu kuru gürültüden ibaret. Zaten havyaların şemaları var. Opamplı kontrol sadece P kontrol adam akıllı pid yapmak lazım. Havya benim çalışma şeklimi algılamalı ve dinamik olarak ısı regülasyonunu değiştirmeli. Bu konulara yoğunlaşmak lazım. Gerisi hikaye.
Abi otobüste bizi her yere götürüyor ama araba alıyoruz, araba alınca bize yakıt/bakım/arıza masrafları çıkarıyor ama vazgeçmiyoruz.

Bizim projede böyle. Hazır havya alıp kullanabiliriz ama arızası olduğunda fıldır fıldır şemasını, parçasını arıyorsun oluyor olmuyor vs.

Kendimiz yapınca her aşamasında aktif rol aldığımız için arızasında nokta tespiti yapabiliriz, 'ulan' keşke şu özelliği olsa demeyiz o özelleiği ekleyebiliriz.
Benim tamamen yapma amacım bu, ya çok para verip kaliteli alacağım yada çin malı alıp arızası ile uğraşacağım.

Abi otobüste bizi her yere götürüyor ama araba alıyoruz, araba alınca bize yakıt/bakım/arıza masrafları çıkarıyor ama vazgeçmiyoruz.

Bizim projede böyle. Hazır havya alıp kullanabiliriz ama arızası olduğunda fıldır fıldır şemasını, parçasını arıyorsun oluyor olmuyor vs.

Kendimiz yapınca her aşamasında aktif rol aldığımız için arızasında nokta tespiti yapabiliriz, 'ulan' keşke şu özelliği olsa demeyiz o özelleiği ekleyebiliriz.
Benim tamamen yapma amacım bu, ya çok para verip kaliteli alacağım yada çin malı alıp arızası ile uğraşacağım.
Onu demiyor Ahmet. Demek istediği arabayı kendin yapacaksan önce motordan başla.

Abi ben dizelciyim dizel üretilmiyor ki artık :)

Dizel üretmem için önce bana bir segman takımı gelmesi lazım, gelince üreteceğiz işte.
Hatta üretim için yatırım bile yaptım -->bunu<--- aldım.
Ahmet şimdi ekranda görünecek arayüzü fln senmi tasarlıcaksın segmanı takana kadar arabanın gösterge panelini hazırlasanda segman gelincede motoru üretmeye başlasan zamandan tasarruf olurmu :)

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back