UPS'ye güneş paneli bağlamak!

looktr

Üye
Katılım
12 Mart 2023
Mesajlar
49
Bir UPSyi elektrik prizinden ayrı olarak güneş paneli ile de doldurmak istiyorum. UPS modifiye edilerek güneş paneli ile şarj olması sağlanabilir mi?
Veya bu amaç için özel tasarlanmış güneş paneli girişi de olan ups var mı?

Amaç ortalama bir işyerinin elektrik ihtiyacını güneşten karşılayıp geceleyin kullanım için de akülerde enerji kalmasını sağlamak.
Diyelim ki bilgisayar buzdolabı vs 3KWhlık enerji günlük en az 10 saat kullanılacak.
 
Öncelikle cevap bulması gereken bir soru var. Akülerin ömrü boyunca üzerinden çevrilebilecek toplam enerjinin parasal karşılığı akülerin fiyatından daha ucuza mı geliyor? Yani ben gündüz güneş enerjisi depolayıp, gece kullanarak bataryanın ömrü boyunca ne kadar enerji kullanabilirim? Güneş enerjisini depolama işine hiç bulaşmadan direk şebekeden kullansam ne kadar öderim? Bataryaya ne kadar öderim?
 
Hibrit versiyonlar bunu yapıyor. Hazır ürün direkt söyleyemem ama markette bu tür ürünlerin mevcut olduğunu biliyorum
 
Tunçmatik UPSlerin bazı modellerinde dışarıdan akü bağlama imkanı var idi diye hatırlıyorum.
Fikrimce üretim tesisin gündüz çalıştırılması (üretilmiş enerjiyi depolamadan harcanması) daha mantıklı olur.
Akü masraftır. Yani iyi incelenmesi lazım (modeli kalitesi, bakım/değişim süreçleri vs)
Yalnış hatırlamıyorumsa elektrik arabalarda akülerin fiyatı arabanın üçte birisi kadar.
Avrupada elektriği gündüz dağıtım şirketlere satarak gece geri alma imkanı var, yani akü masraflarından tasarruf etme imkanı var. Memlektte nasıldır bu işler bilmiyorum.
 
Artronic Beta serisinde de harici giriş var. Bendeki 2KVA modelinde akü haricinde 48V giriş var buradan doğrudan 48V güneş paneli bağlama imkanı sunuyor.

Avrupada elektriği gündüz dağıtım şirketlere satarak gece geri alma imkanı var, yani akü masraflarından tasarruf etme imkanı var. Memlektte nasıldır bu işler bilmiyorum.
Türkiye'de de benzer bir sistem var ama belli bir alt/üst sınır var mı bilmiyorum araştırmak gerekiyor.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,347
Mesajlar
124,247
Üyeler
2,977
Son üye
ykurt52

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top