Ürün konusu hakkında fikir.

0xyit

Aktif Üye
Kendi devrelerimi üretirken PCB sipariş sürecinin uzun sürmesi nedeniyle evde prototip üretimini hızlandıracak bir cihaz tasarlamayı planlıyorum. Hedef, kullanıcıya neredeyse tam otomatik bir PCB üretim süreci sunmak.

Planlanan özellikler:
  • Maksimum 15x8 cm boyutlarında çift taraflı PCB üretimi (ileride arttırılması mümkün)
  • Kimyasal hazırlama ve etching tamamen otomatik olacak (toz amonyum persülfat dozajlama, suyla karıştırma, tankta karıştırma gibi işlemler cihaz içinde gerçekleşecek)
  • Kullanıcı sadece plaketi exposure sonrası etch tankına aktaracak
  • Delik delme işlemi otomatik olmayacak, cihazla birlikte verilecek manuel mekanizma kullanılacak
  • Kullanıcının eli hiçbir kimyasalla temas etmeyecek, tüm işlemler kapalı sistem içinde gerçekleşecek
  • Tehlikeli veya riskli bir adım bulunmayacak, cihaz ev ortamında güvenli kullanım için tasarlanıyor

Amaç, hobi dünyasında PCB üretimini kolaylaştırmak ve kullanıcıyı kimyasallarla uğraştırmadan hızlı prototip imkanı sağlamak.

Sizce böyle bir cihaz ilgi görür mü? kickstarterda funding toplar mı? yurt dışı kullanıcısı gözünden bakılınca bu cihaza ne kadar bütçe ayırırdınız?

Neden?

- 0.1-0.2mm hassasiyetle evde PCB üretmek çok zor.
- Üretilse bile hassas proseslerden geçmesi gerek, kimyasallarla haşır neşir olunuyor. son kullanıcıya uygun değil.
- Uğraşlı bir proses
- En ucuz otomatik PCB üretme methodu 2000$'dan başlıyor (fiber laser) 3000$ (wegstr)

Bu tür düşünülen bir makine dozajlama pompalar filan diğer yöntemlerden daha ucuza geleceğini sanmıyorum.

Birde o cihazın bakımları atık kimyasalların bertarafı gibi konularda var.

Bunlar benim düşüncem. Kolay gelsin.

Cihaz tasarlanacaksa bu işi aside bulaşmadan ve delikleri delecek şekilde tasarlanması daha iyi olurdu. Wegs tarzı mekanik kazıma ile ve delikler otomatik açılarak yapılsa hem @serkan_48 dediği gibi kimyasal depolama ve recycle işi olmaz hem de kullanımlar arasında kontrol gerektirmez.
Mesela iki PCB üretim süreci arasında 5 gün var. 5 günde bu kimyasalın ph değişti mi, çözme gücü düştü mü yada ard arda 6~7 PCB yaptınız. Son PCB de bakır çözücüler hâlâ aynı işlevi görüyor mu gibi ucu açık sorular akla geliyor. Kimyasal dozajlamak çok kolay iş değil. Çünkü sadece ph ölçerek dozajlama yapamazsınız. Ph sensörünün de kullanılır ömrü var ve her kullanım sonrası temizliği ve nötrleştirmesi var ayrıyeten.
Wegs-tr cihazın kullanımı kolay bir versiyonu daha az sıkıntı çıkaracaktır. Onda da pcbnin mikrometre düzeyde eğik olması ciddi sıkıntılar çıkaracaktır ama daha temiz olur.

Bu işin varacağı en iyi nokta lazer ile işleme gibi görüyorum. Bir çok teknik asitle işlem gerektiriyor. Kazıma işi ince bakır katmanın güzel iş çıkarıyor. Ancak uç konik işlediği için iş kalitesi nasıl bilmiyorum.

Pcb yi siyaha boyayıp lazerle yakmak seri üretimde mantıklı gibi düşünüyorum. Işığa duyarlı sistem biraz daha zahmetli.

Bu tür düşünülen bir makine dozajlama pompalar filan diğer yöntemlerden daha ucuza geleceğini sanmıyorum.

Birde o cihazın bakımları atık kimyasalların bertarafı gibi konularda var.

Bunlar benim düşüncem. Kolay gelsin.
Gayet ucuza geliyor, yaklasik uretim maliyeti acisindan 15 kat neredeyse.
Cihaz tasarlanacaksa bu işi aside bulaşmadan ve delikleri delecek şekilde tasarlanması daha iyi olurdu. Wegs tarzı mekanik kazıma ile ve delikler otomatik açılarak yapılsa hem @serkan_48 dediği gibi kimyasal depolama ve recycle işi olmaz hem de kullanımlar arasında kontrol gerektirmez.
Mesela iki PCB üretim süreci arasında 5 gün var. 5 günde bu kimyasalın ph değişti mi, çözme gücü düştü mü yada ard arda 6~7 PCB yaptınız. Son PCB de bakır çözücüler hâlâ aynı işlevi görüyor mu gibi ucu açık sorular akla geliyor. Kimyasal dozajlamak çok kolay iş değil. Çünkü sadece ph ölçerek dozajlama yapamazsınız. Ph sensörünün de kullanılır ömrü var ve her kullanım sonrası temizliği ve nötrleştirmesi var ayrıyeten.
Wegs-tr cihazın kullanımı kolay bir versiyonu daha az sıkıntı çıkaracaktır. Onda da pcbnin mikrometre düzeyde eğik olması ciddi sıkıntılar çıkaracaktır ama daha temiz olur.
dediginiz sorunlarin hepsini dusunup taslaga doktum ben zaten, bir de wegstrde de toz derdiniz var, uçlar köreliyor vs. benim burada asıl sorum bahsettiğim cihaz piyasaya sorunsuz çıkarsa sizce ilgi çeker mi?

Tek bir makina ile her şeyin yapılması çok zor olur diye düşünüyorum. Sürecin farklı noktalarında, farklı araçlarla yapılması gereken şeyler oluyor. Çift taraflı PCB varsayarsak:

• PCB tasarımında hizalama deliklerinin ilave edilmesi lazım. Bunu nasıl otomatikleştirebilirsin? Ancak PCB yi büyütüp dış tarafını kullanman ve fire vermen lazım. Veya montaj deliklerini kullanman lazım ve hizalama pininin de bu çapta olması lazım.
  • Alt üst geçit için bir çözüm lazım. Bunun için perçinler ve makinası var, gene ayrı bir sistem. Veya delik içi kaplama sistemi, gene ayrı bir düzenek, büyük maliyet. Veya kendin lehimleyeceksin, bu da bir sürü iş.
  • Korozyona karşı PCB yi kalay kaplaman lazım, gene ayrı bir süreç.

Bence daha mantıklısı, bu işi yeterli hassasiyetle yapan bir CNC tasarla, sonra da gereken kimyasal ve yan ekipmanları ayrı olarak satışa çıkar. Böylece hobici tek bir yerden gereken her şeyi satın alabilsin.

Bahsettiginiz tarz otomasyon ayni pcbden 3 tane 5 tane yapaksaniz gereksiz.
Eger 100 tane uretecekseniz o zaman dusunmeye deger.

Asltle vs ugrasmak 3-5 baski icin zahmetine katlanilmayacak seyler degil. Bence en eziyetli kisim delik delme. Bu is icin otomasyon sart

Ote yandan delik ici kaplama sorununun muhakkak cozulmesi gerekiyor.

Tek bir makina ile her şeyin yapılması çok zor olur diye düşünüyorum. Sürecin farklı noktalarında, farklı araçlarla yapılması gereken şeyler oluyor. Çift taraflı PCB varsayarsak:

• PCB tasarımında hizalama deliklerinin ilave edilmesi lazım. Bunu nasıl otomatikleştirebilirsin? Ancak PCB yi büyütüp dış tarafını kullanman ve fire vermen lazım. Veya montaj deliklerini kullanman lazım ve hizalama pininin de bu çapta olması lazım.
  • Alt üst geçit için bir çözüm lazım. Bunun için perçinler ve makinası var, gene ayrı bir sistem. Veya delik içi kaplama sistemi, gene ayrı bir düzenek, büyük maliyet. Veya kendin lehimleyeceksin, bu da bir sürü iş.

Bence daha mantıklısı, bu işi yeterli hassasiyetle yapan bir CNC tasarla, sonra da gereken kimyasal ve yan ekipmanları ayrı olarak satışa çıkar. Böylece hobici tek bir yerden gereken her şeyi satın alabilsin.
Hizalama Bir jig ile sağlanabilecek en kolay şey, üretim alanı limitli ve LCD üzerinden üretim yapıldığı için aslında hizalama sanıldığından çok daha kolay
Alt üst geçit için rivetler bir çözüm, dediğim gibi ürünün yanında gelecek mekanizma hem rivet atabilecek hem de delik delebilecek. mekanizmadan kastım v rollerlerle yapılan bir xy gantry sistemi aslında
Kalay kaplama ise eklenebilir modüllerden biri, bahsettiğim ürün tamamen modüllerden oluşacak ve bir sisteme tamamlanacak
- Etching unit
- Exposing unit
- Drilling unit

Bunların hepsi bir huba monte edilecek ve ana çalışma istasyonu olacak

Bahsettiginiz tarz otomasyon ayni pcbden 3 tane 5 tane yapaksaniz gereksiz.
Eger 100 tane uretecekseniz o zaman dusunmeye deger.

Asltle vs ugrasmak 3-5 baski icin zahmetine katlanilmayacak seyler degil. Bence en eziyetli kisim delik delme. Bu is icin otomasyon sart

Ote yandan delik ici kaplama sorununun muhakkak cozulmesi gerekiyor.
Ben tam tersini düşünüyorum, 3 5 tane yapılacaksa uğraşmaya değer, yoksa 100 tane üretilecekse zaten JLC'den sipariş geçmek kolay. benim bu bahsettiğim proje tamamen prototipleme için, düşük sayılı seri üretim için değil

Cnc tasarlamak kolay, fakat ben tasarlarken hep şunu düşünüyorum, ya ben PCB için cnc tasarlıyorum da, yanında ufak tefek mdf de kesse diyorum, bir şey daha ekleniyor sonra pleksi de kessin diyorum başka bir özellik daha ekliyorum ve makina amacından çıkıyor, aslında bu şekilde düşünmemin sebebi son kullanıcı gerçekten sadece pcb üretmek için tasarlanan bir makinayı alır mı?

Talep kısmı biraz satış fiyatına bağlı olur.

Birde yeşil maske kaplama işinide halletmek gerekir. Yoksa komponentlerin altıdan yolların geçtiği tasarımlarda, lehimleme sırasında kısadevreler kaçınılmaz olacaktır.
0603 kılıfın ortasından açıkta bir yol geçtiğini düşünün, lehimlerken dikkat edilmezse / komponen çok az bir tarafa kayarsa, komponentin padi ile açıkta olan yol arasında istenmeyen kısa devreler olur.

Talep kısmı biraz satış fiyatına bağlı olur.

Birde yeşil maske kaplama işinide halletmek gerekir. Yoksa komponentlerin altıdan yolların geçtiği tasarımlarda, lehimleme sırasında kısadevreler kaçınılmaz olacaktır.
0603 kılıfın ortasından açıkta bir yol geçtiğini düşünün, lehimlerken dikkat edilmezse / komponen çok az bir tarafa kayarsa, komponentin padi ile açıkta olan yol arasında istenmeyen kısa devreler olur.
Bunu da düşündüm, Sistem tamamen monokrom LCD ve uv üzerinden çalıştığı için UV ile çalışan her şeyi cure edebiliyoruz. üründe gelecek sette bunun için de bir tool eklemeyi düşünüyorum, benim düşündüğüm son kullanıcı fiyatı 500$ civarında

Bir projenin gerçekleşmesindeki en büyük engel, özelliklere bir sınır getirilmemesi oluyor genelde. Bence PCB alt üst geçişlerinden şimdilik vazgeç. Şöyle bir makina olsa ben satın almak isterim:

Çift taraflı, positiv20 kaplı hazır plaket kullansın. Delik delme, soldermask kaplama, kalay kaplama, positiv20 pozlama ve develop, bakır eritme özellikleri olsun. Alt üst geçişleri için de Favorit perçinlerini kullanayım. Bu perçinler pahalı, ama iki hafta beklemek de pahalı. Zaten prototip geliştiriyoruz, sürekli karşımıza çıkan bir maliyet de değil.

1756557623156.png

Bir projenin gerçekleşmesindeki en büyük engel, özelliklere bir sınır getirilmemesi oluyor genelde. Bence PCB alt üst geçişlerinden şimdilik vazgeç. Şöyle bir makina olsa ben satın almak isterim:

Çift taraflı, positiv20 kaplı hazır plaket kullansın. Delik delme, soldermask kaplama, kalay kaplama, positiv20 pozlama ve develop, bakır eritme özellikleri olsun. Alt üst geçişleri için de Favorit perçinlerini kullanayım. Bu perçinler pahalı, ama iki hafta beklemek de pahalı. Zaten prototip geliştiriyoruz, sürekli karşımıza çıkan bir maliyet de değil.

43550 eklentisine bak
Dediğiniz çogu sey yapilabiliyor dedigim sistemde aslında, hatta hepsi, ama kimyasallarla ugrasmak kacinilmaz, teknolojiden hic bahsetmemisim bu arada, SLA yazici recinesinden lcd ekraninin uzerine bir kac damla damlatilir, fr4 plaka bastirilir ve pozlama yapilir, sadece etching kimyasaliyla etch edilir ve pcb hazir, soldermask icin de ayni islem gecerli. fakat delik delme otomatik değil bu sistemde. sizin kastınız otomatik delik delme mi?

Eğer illa işin içine cnc girecekse yine engraving yerine başka cozumler dusunulebilir, ornegin spindle sadece delik delmeye yarar,
bu sekilde uv pozlama yapilir

Dediğiniz çogu sey yapilabiliyor dedigim sistemde aslında, hatta hepsi, ama kimyasallarla ugrasmak kacinilmaz, teknolojiden hic bahsetmemisim bu arada, SLA yazici recinesinden lcd ekraninin uzerine bir kac damla damlatilir, fr4 plaka bastirilir ve pozlama yapilir, sadece etching kimyasaliyla etch edilir ve pcb hazir, soldermask icin de ayni islem gecerli. fakat delik delme otomatik değil bu sistemde.

SLA yazıcılarla bazı alternatiflerin ARGE sini yapabilirsin tabi. Ama positiv20 veya kuru film tekniği, en yüksek çözünürlüğü sağladığı bilinen bir teknik.

sizin kastınız otomatik delik delme mi?

Pad ve via deliklerini delme, soldermask kazıma, yarık açma, PCB kenarını kesme.

SLA yazıcılarla bazı alternatiflerin ARGE sini yapabilirsin tabi. Ama positiv20 veya kuru film tekniği, en yüksek çözünürlüğü sağladığı bilinen bir teknik.

Pad ve via deliklerini delme, soldermask kazıma, yarık açma, PCB kenarını kesme.
Positiv 20 veya dry filmle ayni cozunurlugu saglayabiliyor aslinda, dry filmdeki sorun son kullanicinin cok dikkatli olmasi gerekmesi ve bunun optimal olmamasi, ya da ek masraf bir de laminasyon makinesi ortaya cikiyor. bu yuzden uv cure recineler daha makul gibi ama tabii ki yarik acma kenar kesme gibi islemlerin imkani yok ve via delmek manuel, ama ben sizin mesajinizda sunu anlamadim, neden hem makinede bir spindle bulundurup hem uv kullanalim ki? duzgun tasarlanan bir makine pcb yollarini da kazimali. ekstra olarak positiv20 veya dry filmin ugrasini cekmeye gerek yok gibi

PCB yollarını kazıma uzun sürüyor. Bir de eğer PCB gereksinimleri neticesinde bakırsız geniş alanlar varsa (mesela yüksek voltaj tasarımı, veya çok düşük kaçak akım gereksinimleri, veya devre blokları arasında izolasyon) iş daha da uzun sürüyor. Ama zaten spindle olduğuna göre bu da ilave bir çalışma modu olarak desteklenebilir.

PCB yollarını kazıma uzun sürüyor. Bir de eğer PCB gereksinimleri neticesinde bakırsız geniş alanlar varsa (mesela yüksek voltaj tasarımı, veya çok düşük kaçak akım gereksinimleri, veya devre blokları arasında izolasyon) iş daha da uzun sürüyor. Ama zaten spindle olduğuna göre bu da ilave bir çalışma modu olarak desteklenebilir.
Kazıma hizlandirilirsa kullanisli olabilir, CNCye Uv eklemek neredeyse maliyetsiz aslinda, sadece ufak bir toolchanger tasarlamak gerek. Ben buna bir bakayım, peki ortalama fiyat olarak sizce ne kadar olmalı bu cihaz ? şuanki en ucuz alternatifi ana amaci pcb olan wegstr 3200$. saniyorum ki 700-800$ bandi bu makine icin uygun olacaktir

Bence şu aşamada fiyatı düşünme. Eğer mevcut ürünlerde olmayan bir değer katarsan senin tasarıma, bu sadece hobicilere değil, ARGE firmalarına da hitap eder ve ona göre de fiyat belirleyebilirsin. Veya modüler yaparsın ve ihtiyacı olan şeyleri ekler adam. PCB kazıma konfigürasyonu daha ucuz olur mesela.

Önemli olan mevcut ürünlerde olmayan şeyleri eklemek veya eksik olan şeyleri iyileştirmek. Senin ürünü daha iyi olduğu için alsın müşteri, daha ucuz olduğu için değil. Durum böyle olunca binlerce dolar da verir müşteri.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,211
Üyeler
3,263
Son üye
Yunis Yıldız

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back