UV lazer ile PCB yapımı

ckocagil

Kıdemli Üye
Sonunda PCB için mükemmel lazeri bulduk sanırım. UV lazer. Bakırı doğrudan kaldırıyor. Odaklaması iyi yapıldığında asitten bile daha hassas çalışıyor. UV olduğu için yakmıyor, dokunduğu şeyi doğrudan buharlaştırıyor ve geride yanma izi bırakmıyor. Delik açıyor. Metalden stencil yapabiliyor. Kesin solder mask de yapabiliyordur (pad üstlerini kaldırarak).

Bu aletin şu an satıcısındaki fiyatı indirimle birlikte 3800 dolarcık. Rakipleri çıkıp fiyatları ucuzlatmayı başarırsa en azından basit 1/2 katman PCB işini tamamen çözmüş oluruz.

Delik delme işi çok iyi olmaz çünkü delikler açılı olacak. Özellikle çift taraflı PCB yaparken, via ve pad merkezlerini denk getirmek çok zor olacak. PCB boyutu büyüdükçe de durum daha vahim olacak.

Merakli ve maharetli bir fizikcimiz cikip ta su lazerleri DIY yapsa.

Ticari modellerin verimi 100 ise ben lazerime 50 kati fazla enerji vermeye raziyim. Yeterki DIY olsun.

Delik delme işi çok iyi olmaz çünkü delikler açılı olacak. Özellikle çift taraflı PCB yaparken, via ve pad merkezlerini denk getirmek çok zor olacak. PCB boyutu büyüdükçe de durum daha vahim olacak.
Doğru... SMD yaptığım için deliğe pek ihtiyacım olmuyor aslında. İşi bu kadar kolaylaştırdıktan sonra viaları elle atmaya razıyım.

Belki galvo yerine XY olanı çıkar bir gün. Mesela Creality Falcon serisinden UV model çıkarsa. O zaman delik işi de çözülür.

Aslında merak ediyorum, galvo ile elde edilen çözünürlük ile XY lazer ile elde edilen çözünürlüğü kıyaslayan bir çalışma var mı bir yerlerde?

Aslında merak ediyorum, galvo ile elde edilen çözünürlük ile XY lazer ile elde edilen çözünürlüğü kıyaslayan bir çalışma var mı bir yerlerde?
Galvolar 16bit çalışır. Çalışma alanı lens ile alakalı olmaklar beraber 112x112mm standart gibidir. 16bit 65536 adım yapar ancak kalibrasyon ile bir miktar çözünürlük kaybolur. Kabaca 112mm/50.000 den yaklaşık binde iki elde edilir. Ancak odak çapı genelde 30 mikron olur.

Bira ara ustunkoru bakmistim.

Galvo laser eger tamamen analog devreler ile suruluyorsa band genisligi cok yuksek. Lazeri ne kadar yuksek frekansda on/off ediyorsam cozunurluk BW ve anahtarlama frekansindan hesaplanir.

Digital olanda BW daha dusuk haliyle cozunurluk de dusuyor.

Fakat cozunurlugu XY mekanizmada manyak buyuk yapilabilir.
Onemli olan BW ile birlikte cozunurlugun yuksek olmasi.

Yoksa hic kimse 10cm mesafeyi taramak icin dakikalarca beklemek istemez.

XY hareketleri elbette analog. Sapma acisi voice coil akimlari ile denetleniyor.

Eger sen voice coilin X ve Y akimlarini DAClarla elde edersen pozisyonu da sensorden okuyorsan isin icinde MCU servo kontroller gorevi yapiyor demektir.

Boyle yapmak yerine TV de oldugu gibi iki tane testere disi sinyal uretir analog servoyu bunlarla durter geri beslemeyi de sensorden analog olarak alirsan tum duzenek analog servoya donusur. Bu durumda band genisligini tamamen analog sistemin band genisligi belirler.

Sana sadece testere disine senkron sekilde lazeri on of etmek kalir. (TV de katod akimini on off etmek ya da siddetini ayarlamak gibi)

Eger X/Y saptirma akimlarini DAC ile belirlersen bu durumda MCU tarama sinyallerini ve geri besleme sinyallerini kendisi olusturur. Bu durumda band genisligini belirleyen ana unsurlardan birisi de MCU nun hesaplama gucu olur.

Tabiki analog olanin band genisligi cok daha fazla olacak.

Ama sanirim asil sorunumuz galvonun raster kontrol ile mi vector kontrol ile mi kontrol edildigi konusunda..

Eger sen voice coilin X ve Y akimlarini DAClarla elde edersen pozisyonu da sensorden okuyorsan isin icinde MCU servo kontroller gorevi yapiyor demektir
Anlatamama konusunda başarılıyım ...

Galvo kafanın içinde mcu yok. Poziyon kontrolü, sensörü vs hepsi analog. Opamplı pid ayarlarının trimpotlar ile yapıldığı bir yapısı var.

Anladim. bu durumda XY duzenekli makinede cozunurluk sorunu yok odaklama istendigi kadar kucultulebiliyorsa cozunurlukte istendigi kadar artirilabilir fakat bunun cezasi yavaslik olacak.

Mekanik anlamda çözünürlüğü kastetmemiştim, ama şimdi okuyunca tabi öyle anlaşılıyor.

Lazerin yaktığı boyanın sebep olduğu olumsuzluktan kaynaklanan çözünürlük kaybı hem XY lazerde var hem galvoda. Ama galvodaki kayıp çok daha az. Bunun yarattığı fark nedir onu merak ediyorum.

Mekanik anlamda çözünürlüğü kastetmemiştim, ama şimdi okuyunca tabi öyle anlaşılıyor.

Lazerin yaktığı boyanın sebep olduğu olumsuzluktan kaynaklanan çözünürlük kaybı hem XY lazerde var hem galvoda. Ama galvodaki kayıp çok daha az. Bunun yarattığı fark nedir onu merak ediyorum.
Galvo lazerlerin çoğunluğunda ışın kaynağı fiber lazer oluyor. Fiber lazer de ışın kalitesi diğer lazer türlerine göre daha iyi olur. Işın Sonuçta fiber lazerde de lazer diyottan çıkmasına rağmen bir dizi optik düzenekten geçerek daha kalteli hale gelir. Sonuçta elde edilen odak dairesel ve küçük olur.

Konu açılınca aklıma geldi. Galvo kafaların sürücü kalibrasyonunu yapmak oldukça zor. Kalibrasyon talimatlarını almak için üreticiye bir yalvarmadığım kalmıştı. Fonksiyon jeneratörü ve test pointlere scop bağlanarak ayar yapılıyor. Ayrıca sıfır noktasında +/- sapmayı eşit ayarlamak için mekanik bir ölçüm düzeneğide gerekiyor. Neyse kalibrasyon sırasında gerekli olmasada scop xy moduna alınıp çift kanal ölçüm alınırsa galvo kafanın hareketi scop ekranından yansıyor. Yani yapılan/yapılacak hareket/çizim scopta görünüyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,106
Üyeler
3,231
Son üye
emrah85

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back