Uzmanlık Sorusu: İzolasyon Tam Olarak Nedir?

Ahmet Develi

Aktif Üye
Katılım
3 Aralık 2023
Mesajlar
415
Şimdi kardeşler size 10 numara uzmanlık sorusu.

Biliyorsunuz bir PSU aldığımızda onun öncelikle izolasyonunu sorgularız peki ama ne şimdi bu izolasyon tam olarak.


İnceleyelim dokümanı. Ne diyor izolasyon direncinde 500Vdc'Da 100Megaohmdan yüksek diyor. DC olması mühim tabi. Muhtelemelen 500Vac uygulasa 500kOhm falan çıkacak neyse.

Şimdi diyelim ben AC/DC güç kaynağı yaptım, ve gittim dirençlerle 500V'da 100Mega Ohm sağlayacak dirençlerle primere dokunup AC gerilimi ölçtüm sekonderde bulunan devre ile.

Test kuruluşuna götürsem, yaptığı testlerde 100Mega ohm görecek ve sorgulamadan testten geçtiniz dicek bana. Oysa cihazım tam olarak izolasyonlu mu sizce?

Normalde trafolarda 2500Vac 3.5mA 60 saniye standartlardan biridir. Bu da direnç olarak 750kOhm civarında testi geçebileceğim anlamına gelir. Aynı uygulamayu bu sefer 1Mega ohm dirençle yapsam yine test merkezi muhtemelen geçtin diyecektir.

Peki izolasyon tam olarak ne oluyor sizce bu durumda. Yüksek dirençle ölçüm yaparak sizce izolasyonu kırmış mı oluyorum kırmamış mı oluyorum.

Olaya güvenlik gözüyle bakmayın, 1Mega ohm dirençle 220V'ta bile güvenle dokunursunuz bir şey de hissetmezsiniz. Mesele güvenlik değil izolasyon, cevap verirken bu çerçevede bakalım.
 
Valla uzman falan değilim ama izolasyondan ben iki şey anlarım.
1. Yalıtkanların breakdown voltajı. Trafo için bu emayenin türü ve kalınlığına bağlı.
2. Primerden sekondere ne kadar akım geçirdiği (breakdown olmadığı durumda). DC'de düşük AC'de yüksek akım geçirecek çünkü sarım kapasitansı var.

İlki yalnızca güvenlik ile ilgili. İkincisi hem güvenlik hem performansla ilgili.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,897
Mesajlar
100,665
Üyeler
2,496
Son üye
can12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top