VAG grubu (vw,audi,seat,skoda) araç teyplerine AUX özelliği ekleme / CD changer emulator (ARDUİNO)

Kosova_04

Yeni Üye
Katılım
9 Mart 2021
Mesajlar
3
Öncelikle herkese merhabalar,
Bu forumda yeniyim fakat forum ortamında bulunan samimi ve paylaşımcı ortamın çok mutluluk verici olduğunu belirtmek istiyorum. Vw caddy 2006 model bi aile aracımız var. Araçta RCD 300 model fabrika çıkışı bir teyp bulunuyor. CD ne kadar günümüzde sık kullanılsa da artık müzik dinlerken bir AUX kablosuna ihtiyaç duymaya başladım.Teyp 2008 öncesi ve sonrası 2 ayrı tasarımla üretilmiş, 2008 öncesi modelde sistemsel olarak bir AUX özelliği bulunmamakta (2008 sonrası üretilen rcd300 lerde vagcom yardımı ile aux özelliği aktif edilebiliyor / 2008 sonrası üretilen teyplerde teyp üzerindeki tuşlar gümüş renkte öncesinde ise bütün tuşlar siyah renkte). Ben de biraz araştırma yaparak nasıl aux ile müzik dinlerim soruma bi çözüm arayışına girdim. Bu yazıda arduino ile nasıl teybe cd changer emülatörü yapabiliriz, nasıl çalışır vb. gibi konulara değinmeye çalışacağım. Forumdan bir çok konuda yararlandığım gibi bende küçük bir projemi buraya aktararak birilerine yararlı olur diye düşünüyorum. Bu konuda bir türkçe kaynak bulamamıştım dolayısıyla küçük te olsa bir türkçe kaynak oluşturmuş olacağız ...
Başından belirtmek isterim ki belli hatalarım havada kalan belkide anlaşılmayacak olan detaylar olabilir çünkü arduino ve elektronik konusunda çok bilgili olduğum söylenemez kendi çapımda eğlence ve öztatmin amaçlı uğraşıyorum, bana gereken detayları internetten araştıra araştıra uygulamaya aktarmaya çalışıyorum.

Proje ilk olarak 2009 yılında PIC yardımı ile yapılmış (link) (link 2) (link 3), daha sonrasında bir diğer kişi tarafından yazısında okuduğum kadarı ile ters mühendislik ile kod arduinoya uygulanmış ve ses kalitesi hakkında yorumlar da izlenimlerim de çok iyi.Konuyla ilgili bütün bulduğum linkleri buradan paylaşacağım orjinal kaynağıı da ilgilenen abilerim kardeşlerim inceleyebilirler.

Burada yapacağımız işlemde teyp arduino ile haberleşecek, cd changer ın bağlı olduğunu zannedecek,teyp üzerindeki cd changer ses girişleri ise bizim aux kablomuza bağlı olacak. Dolayısıyla herhangi bir ses çıkışı alabileceğimiz donanım yardımı ile müzik dinleyebiliriz ( mp3 çalar,telefon). Hatta bu ses girişine bir modül bağlayarak usb, sd kart, bluetooth özelliği bile ekleyebiliriz. Modifikasyonlar tamamen bizim zevk ve ihtiyaçlarımızla alakalı.

Bu proje için gerekli temel parçamız bir Arduino Pro Mini (ayrıca bağlantıları yapmak için jumper kablolara da ihtiyacımız var fakat direk lehim de yapılabilir pro mini kartı buna izin verir yapıda) . Bu model kompakt ve az yer kaplaması dolayısı ile kullanılmış. Diğer model arduinolar kullanılabilir mi emin değilim araştırmadım yardımcı olunursa sevinirim , fakat atmega 328 mikrokontrolcüsünü kullanan bütün arduinolar (uno,nano) üzerinden sistem kurulabilir diye düşünüyorum.Parça boyutu asıl temel önemli noktamız çünkü teyp arkasında çok fazla yer olmayabiliyor. Arduino kartımızı aldıktan sonra sıra geldi şimdi bu kartı programlamaya. Pro Mini yi programlamak için bildiğim 2 programlama çeşidi var. Pro Mini küçük tutulmak için programlayıcı çipi üzerinde bulunmamakta dolayısyla mikrokontrolcü ve pc arasındaki haberleşmenin bir şekilde sağlanması gerekmekte. Bu haberleşmeyi bir usb serial donüştürücü üzerinden de yapabiliriz ki bu ekstra bir serial dönüştürücü ihtiyacı doğuruyor yada benim yaptığım gibi pro mini programlamasını ,programlayıcı çipi bulunan bir başka arduino (nano , uno) üzerinden yapabiliriz.Bu bahsettiğim konularda internet üzerinde çok fazla kaynak bulunmakta ondan dolayı konuyu dağıtmak istemiyorum.

Bu link üzerinden sağ üst tarafta bulunan sketch dosyasını indiriyoruz ve bu dosyayı .zip formatından çıkartıyoruz.Arduino kartımızı bilgisayara bağlayıp (/vwcdavr/CDC_emulator/cdc_arduino_ported_k9spud_vwcdpic/cdc_arduino_ported_k9spud_vwcdpic.ino) kısımda bulunan dosyayı arduino ide üzerinden açıyoruz. Orjinal yazıda burada bazı sürücü sorunları yada klon programlayıcı sebebi ile bazı sürücü hataları olabileceği yazıyor ondan dolayı karşılaşılacak hatalar bizi üzmemeli çözümleri gerçekten kolay ama biraz araştırmak ve interneti karıştırmak gerekebiliyor.( tecrübeye sabit :) ) Özellikle pro mini programlanırken dtr pini olmayan bir serial dönüştürücü kullanılırsa reset butonu ile senkronize bir şekilde programlama yapılması gerekiyor dikkat edilmesi lazım.Bu forumda bu programlama ile ilgili bir post var onu inceleyebilirsiniz. Doğru bağlantılar ve adımlar sonucunda arduino ide üstünden upload dedikten sonra alt tarafta yüklenme tamamlandı yada upload done yazısını göreceğiz.Teyit etmek istersek arduino kartımıza bakmamız yeterli. Kod olması gerektiği gibi yüklenmiş ise 13 nolu pine bağlı kırmızı ledimiz çok hızlı bir şekilde yanıp sönecek buda kodun olması gerektiği gibi yüklendiğini gösteriyor.

Yazılım tarafından işimiz bittikten sonra bağlantıları ayırıyoruz ve programladığımız kartı şimdi teybimize bağlamaya geldi sıra.RCD 300 teybimde bağlantı kısmı şu şekilde. Bizim için önemli olan pinler B soketi içinde olan pinler(teyp pinleri arduino değil karışmasın) 12,11 ve 6 nolu pinler, yani sırası ile CLOCK, DATA İN, DATA OUT pinleri. Haberleşme bunlar üstünden olacak . Soketin 4 nolu pini ise bizim arabamızın aküsünden gelen 12 volt kaynağımız buradan arduino kartımıza güç vereceğiz. Ayrıca Arduino kartımıza da kaliteli bir ses için iyi bir şase almamız gerekecek. Bu şase bağlantısını şöyle yapıyoruz. Teyp gövdesinde bulunan bir vidayı söküyoruz ve uygun bir halka bağlantıyı vidaya geçirdikten sonra tekrar yerine yerleştirip sıkıyoruz. Bu fotoğraftaki bağlantıyı doğru bir şekilde teybimize aktarmamız gerekecek. Sizin teybinizin soket bağlantılarını teyp üzerinde bulunan model marka ile google da aratıp rahatça bulabilirsiniz.Birçok kaynak ve fotoğraf mevcut bu konuda.

Arduino kartımızın bağlantı aşaması...
RAW pinine teybin 12 volt bağlantısını
GND pinine teyp gövdesinden bağladığımız kablo (şase) bağlantısını
8 nolu pine teybin DATA OUT pinini
11 nolu pine teybin DATA İN pinini
13 nolu pine teybin CLOCK pinini bağlıyoruz.

Bu bağlantıları nasıl yapacağımız ise tamamen bize kalmış birşey. İslevsel olsun yeter kafasında yaparsak dişi jumper kullanarak bağlantıyı teybin arkasına yapabiliriz. Hem işlevsel olsun hem güzel olsun der isek teybe uygun bir erkek soket satın alıp soketin üstüne uygun pozisyonlara bağlantıları yaparak işimizi sağlama alabiliriz.Bu işin haberleşme tarafı bir de erkek soket üstüne uygun yerlere yani benim teyp üzerindeki 2,8,9 pinlerine sağ sol ses ve ses şase bağlantısını yapmamız gerekiyor.

Arduinomuzu programladık ,gerekli pinlere kablo bağlantılarını direk lehimleyerek, header yardımı ile yada herhangi bir şekilde fonksiyon görebilecek şekilde bağladık, arduino kartımızı geçici bir şekilde izole ettik (geçici olmasının sebebi bazen sorun yaşanabiliyor yada sistem çalışmayabiliyor kontrol amaçlı tekrar sökmemiz gerekebiliyor ) devamında teybe bağlanacak erkek soket bağlantılarını yaptık ve aux kablo bağlantısını da erkek sokete yaptıktan sonra işimizin büyük bölümü bitmiş oluyor. ( erkek soketle değil de dişi jumperlar ile direk teyp arkasından bağlantı yapacak iseniz dikkatli şekilde sıralamaya uyarak bağlantıları yapın , erkek soketin tek avantajı ters yada yanlış bağlantı yapmanızı önleyecektir çünkü yerleştiremeyeceksiniz)

Her arabada durum böyle mi bilmiyorum ama teyp arkasında birşeyleri kısadevre etmeden bağlantıyı yapabilecek iseniz halihazırda olan soketleri yerinden çıkarmayın bağlantıyı öyle yapın çünkü tekrar bağlantıyı yaptıktan sonra araçta hata kodları belirebiliyor. Ayrıca teybiniz büyük ihtimal elektriği kesildiği için kod isteyecektir ve kodu bilmiyor iseniz kaş yapalım derken göz çıkarmış duruma düşeriz teyp ekstra sorun çıkarır. Soket bağlantılarını teybe gerektiği şekilde sağladıktan sonra arduino kartı programlamadan hemen sonraki reaksiyonları veriyor olmalı. Bir led çalışır durumda olmalı o bizim power ledimiz ve diğer 13 nolu pine bağlı ledimiz ise hızlı bir şekilde yanıp sönmeli.

Artık tek yapmamız gereken sistemimizin nasıl çalıştığını kontrol etmek. Teybimizi çalıştırıyoruz ve cd changer moduna alıyoruz. RCD300 ve birçok VW araçta CD tuşuna birkez basınca cd moduna girer, ikinci kez basınca da cd changer moduna geçer. Her şeyin olması gerektiği gibi olması durumunda telefon yada herhangi bir ses çıkışı cihaza bağladığınız 3.5 mm jack aux kablonuz yardımı ile aracınızda müzik dinliyor durumda olacaksınız :)
 
Son düzenleme:
Bu sistemdeki kod eksiğinden dolayı mı yoksa benle alakalı mı bilmiyorum ama bazen müzik çalmasına rağmen ses aktarılmıyor... Tek yapmanız gereken teyp üzerinden ileri şarkı yada geri şarkı tuşuna basmanız. Sistem kendini anlık yeniliyor ve ses teybe aktarılıyor. Şayet ses alamıyor iseniz bağlantılarınız ve yapılması gerekenleri tekrar sakin kafa ile kontrol edin başarmamanız için hiçbir sebep yok :) en azından azimli bir milletiz vazgeçmek bizim işimiz değil :)

Son aşama olarak herşeyin yolunda olduğunu varsayarak geri montaj işlemine geçiyoruz. Küçük bir tavsiye vermek istiyorum bu konuda. Ben geri montaj işlemini 2 gün sonra yaptım ve 2 gün teybi açık ve her taraftan kablolar görünür şekilde bırakıp gezdim. Bunun temel amacı arduinonun ledlerini gözlemlemek ve farklı koşullar altında ısınıp ısınmadığını görmek. Bir sorun yaşamadığımı gördükten sonra arduino kartını iyice izole edip uygun bir pozisyonda teyp boşluğunda bir yere yerleştirdim.Aux kablosunu en basit bir yerden ön panelden biryerden çıkardım ve teybi yerine yerleştirip vidalarını sıkıp plastiklerini kapattım.

Paylaştığım linkleri inceleyerek PİC ile de projeyi yapabilirsiniz fakat bu konuda herhangi bir bilgim yada tecrübem yok... yapan kişiler her şekilde projeden memnun olduklarını okuduğum yorumlarda belirtmişler.Biraz uzun bir şekilde olsa da olabildiğince detayları aktararak sizlere bu tecrübemi aktarmak istedim.Varsa eksik yada havada kalan kısımlar hakkında sorularınıza dilim döndüğünce cevap vermek isterim. İlk forum yazım olduğu için hatalarım olmuş olabilir, sürçi lisan ettiysem affola.Dilerim birileri bu yazıdan yararlanır. Bilgi paylaştıkça artar. Kalın sağlıcakla...
 
@Kosova_04 foruma hoş geldin. Oldukça güzel açılayıcı bir yazı olmuş.

WAG grubundaki araçlarla harika eklemeler yapılıyor. Gizli özellikleri programlamak, torpido soğutucusunu aktifleştirmek, hatta güneşliklerde bulunabilen garaj kumandası modifikasyonu gibi bende bir ara önceki aracımda uğraşmıştım.

Sanıyorum ses olayının bir adım ötesi bunu Aux yerine Bluetooth ile yapmak olur. Şimdiki aracımda SD kart filan var ama bir yerden sonra artık sıkıcı oluyor sabit şarkılar. Ben hergün işe giden biri olmadığım için güncellemek de sorun oluyor.

Son olarak harici kaynaklara çok itibar etmediğimizden fotoğrafları foruma doğrudan yükleyebilirsin...
 
hocam merhaba herşeyi tam anlamıyla yaptığımı düşünüyorum fakat olmuyor. arduino nano kullandım fakat herhangi bir fark edeceğini düşünmüyorum. bana yardımcı olabilir misiniz
 
hocam merhaba herşeyi tam anlamıyla yaptığımı düşünüyorum fakat olmuyor. arduino nano kullandım fakat herhangi bir fark edeceğini düşünmüyorum. bana yardımcı olabilir misinin
Nano ve promini atmega328 mikrokontrolcüsü kullandığı için orda bi sorun yok.
Tavsiyem bağlantıları doğru bir kontrol yapmak için varsa zamanımız direnç ölçüm modunda, yoksa diode modunda avo metre üstündeki değerlere dikkat ederek arduino nanodaki pinlerden kablo uclarına doğru bütün ölçümleri yapmak.Ben kablolarda değil de erkek dişi bağlantılarda sorun yaşamıştım. Sıkı geçmedikleri için 2 pin temas edemiyordu. Bütün dişi bağlantıları sivri ince bir alet ile sıkılaştırman yararına olur.
Ayrıca gerekli şase bağlantıları doğru yerlere eksiksiz yapılmış mı kontrol edilmeli.
Aklıma gelen bir detay daha var . Hatırladığım kadarı ile arduino nanolarda yeni ve eski bootloader olmak üzere 2 bootloader var. Arduinonun doğru programlandığından emin olmak gerekiyor. 13 nolu pine bağlı ledde açıkladığım hızlı bir şekilde yanıp sönme durumu var mı? ( çok hızlı olduğu için oldukça sönük yanıyor karanlık şekilde kontrol etmeyi tavsiye ediyorum ) Bu kısımda bir sorun var ise, elimizde başka bir arduino var ise onunla yok ise İSP programlayıcı ile İCSP( İSP) üzerinden programlamak bir alternatif olabilir ki ben bootloader ile programlamada sorun yaşamıştım durumu böyle çözmüştüm.
Sakin kafa ile gerekli kontroller yapılmalı bazen bağlantı şemaları ne kadar açık olsa da hata yaptığımız olabiliyor.
Her konuda yardımcı olmaya çalışırım, her detayı hakkında soru sormak konusunda rahat olun bilgim yettiği kadar aktarmaya çalışacağım.
Kolay gelsin.
 
Hocam geç cevap yazdığım için kusuruma bakmayın. Sorun yazılımdaymış dosya içinde bulunan diğer yazılımları arduinoya yazmayı denedim ve oldu teşekkür ederim.
 
hocam merhaba.Elimde Skoda SYMPHONY cd çalar var. 2006 model skoda fabia nın cd çaları.Aux için araştırma yaparken senin yazını gördüm.Çok bilgim olmamasına rağmen arduino ve ttl bağlantıyı aldım bağlatımı yaptım.senin atmış olduğun yazılımları indirdim. tek tek denedim yazılımlar başarılı yükleniyor yüklemede de proble yaşamıyorum fakat bir türlü cd çalar da c cd moduna geçmiyor. Aktif olmuyor daha doğrusu.Tıkandım kaldım :) yardımcı olursan çok sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,231
Mesajlar
122,395
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top