Veri yedeklemesi için donanım tavsiyesi

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,930

Bu konu yukarıdaki konudan çatallandı.

Deprem vb felaketler için farklı konumda yedek almak için bir çözüm arıyordum. Olurda sağ kalırsak işlerin devam etmesi gerekir. Birisi 200 KM diğeri 550 KM uzakta ev var. Yedek için yeterli uzaklıklar, ben özellikle 550 KM uzağa kurmak istiyorum.

Oralara ADSL bağlatıp, güneş pillerinin araba aküsünü şarj ettiği, araba aküsündende bu cihazı güçlendirerek bir düzenek kursam işimi görür sanırım. Daha izole olması için toz filtreleri, köpük benzeri yalıtımı olan küçük bir kabin de kurabilirim.

HC4 bu iş için yeterli olur mu yoksa klasik yöntemle bir server kurup mu devam edeyim? Uzun yıllar sorun çıkartmadan, 24 saat çalışacak güvenlilir uygun bütçeli bir sistem arıyorum.
 
Bu arada şunuda ekleyeyim, herhangi bir servis kullanmayı düşünmüyorum. En son yıllar evvel Google Fotoğraflara yedek almaya karar verdim. O zamanlar fotoğraflarınızı şu çözünürlüğe getirirseniz ömür boyu ücretsiz yedek alabilirsiniz diye tahattüleri vardı. Bende kolay kolay buluta bir şey yedeklemem, fotoğraflarım özel olmadığı ve o an işime geldiği için yedekleme kararı aldım. Sonradan bundan sonrası için 15 GB hakkınız var devamı paralı demeye başladılar.

Google önce ücretsiz diye bütün fotoğrafları topladı ve resim işleme ile ilgili yeterli veriye ulaşınca bundan sonra paralı dedi. Yani bizi kullanıp attı. Ben en başından verilerimi işleyeceğini biliyordum ve bu bilinçle yedek aldığım için karşılıklı bir anlaşma gibi görüyordum. Söz vermelerine rağmen bütün yedek alanları tuvalet kağıdı gibi kullanıp attılar.

Lafın özü, yarın ülkende felekat oldu yedeğini sana 10 katı fiyata satarım ya da başka bir türlü saçma bir şey duymamak için kendi bünyemde tutmak konusunda kararlıyım. Sonuçta ben yedeği, lazım olduğunda en az bağımlılıkla koşulsuz erişebilmek için alıyorum...
 
En basit çözüm 2 adet NAS'ı birbiri ile senkronize etmek belirlenen saatlerde yada her yeni dosya eklendiğinde veriler diğerine yollanır
 
Donanım Editörlüğü yaptığım dönemlerden hatırladığım, NAS cihazlar genellikle çok saçma sapan sorunlar çıkartıyor. Esasen müdahale edip güncelleyebileceğim Linux tabanlı bir sistem daha uygun olur gibi kurguluyordum ama HC4 övülünce farklı bir fikir çıkar mı diye sorguladım.
 
Q-NAP cihazlarında ürün içine uygulama seçme özelliği vardır geçen incelediğimde özellikleri beğendim ev kullanımı için biraz fiyatı yüksek geldi sadece bana
 
Sercan abi,
En sıkıntısız yedekleme ünitelerinin başında sırasıyla Synology ve Qnap geliyor.

Synology genelde ios gibi; baz özellikleri var ama ilave şeyler için ücret istiyordu,güncel hali hakkında bilgim yok.

Yedeklenicek veri büyüklüğü ne kadardı,onun paralelinde bişeyler bakınsak ya ?
 
Linux çalıştırdıktan sonra yedekleme işinde çok sayıda opsiyonun oluyor. Mesela daha önce forum kiralık sunucuda iken ben rsync ile her gece saat 5:00 de forumu komple benim lokal NAS'a yedekliyordum. Geriye dönük 2 ayın her günü için yedek vardı.

Ama şimdi paylaşımlı hosting olunca yedekleme işine başka bir çözüm bulmam lazım. Mevcut cpanel'den sadece manuel yedekleme var. Yani forum dizinini ayrı, veritabanını ayrı manuel olarak yedeğini almak gerekiyor. Bunu otomatize etmenin bir yolunu bulmam lazım.
 
Qnap kulandım mı hatırlamıyorum ama Synology kullandım. Durup durup sıfır diskleri bozuyordu. Belki bugün çok daha iyi bir noktadalar ama benim eskiden kalma tecrübelerim yüzünden kapalı kutu NAS işini sevemiyorum.

Veri miktarı çok fazla değil, her türlü kapasite yeterli gelecektir.

Bir de maliyetlere bakınca NAS yerine bilgisayar da toplanır. Hatta aşağıdaki R710 server ilanı buldum. Çift CPU 32 GB RAM 2X 146 HDD var. Buna güzel iki tane SSD disk alsan uçar gider. Hiçbir NAS'ta bu donanım olmaz. Bilmem yanlış mı düşünüyorum?

 
Hatta aşağıdaki R710 server ilanı buldum.

Bu deli gibi elektrik yakar yav. HC4 en mantıklı çözüm. Bir de disklere erişilmediği zaman spin down ettin mi çok az elektrik harcar.
 
En başından elektrik konusu benim de kafamı karıştırıyordu. Zaten beni HC4 konusunda arafta bırakanda bu oldu.

Sunucunun bulunacağı konum müstakil olduğu için güneş pili de dahil her türlü imkanı değerlendirebilirim. Çünkü yer sorunu ya da limiti yok. 4-5 dönüm kadar bir arazi içinde kullanılmayan çatısı arası olan iki katlı yapı.

Şimdi bakıyorumda serverler çok daha ucuza gelecek. Birde buna işletim sistemi çökse dahi uzaktan erişmek mümkün. Bunlarda ILO sistemler filan oluyor.


İyi bir UPS ya da güneş pili ile destekli bir akü aracılığı ile desteklenirse kolay kolay arıza da çıkartmaz.

Mesela aşağıdaki sunucunun boşta 115W civarında enerji tüketimi var. Fiyatı ise 3500 TL demiş. 100 W kapasiteli güneş pili ise 1500 TL.

Kabaca buna harcanacak 8-10 bin TL ile elektrik masrafı olmayan, uzun süre hizmet verebilecek güvenilir bir sistem elde etmek mümkün olur. Bugün iyi bir NAS sistemi kendi başına 15 bin TL filan diye gördüm.

 
On Grid bir sistem ile güneş panelinden elektrik üretip bunu hiç akü kullanmadan inverter ile şebeyeke aktarsam ve ben normal UPS ile prize takılı bir server kursam, güneş paneli enerji ürettiği sürelerde evin saati dönmeyip ve hatta fazlası varsa geri dönüp, server sistemi her koşulda çalışmaya devam edecektir diye anlıyorum.


1679431467242.png


Bunun yasal prosedürü nasıl? Şu an standart dijital elektrik saati mevcut. Fazla elektirği düşme özellği standart saatlerde var mıdır?

Bir ara eevblog'dan Dave'in de aşağıdaki ürünleri kullandığını hatırlıyorum. Tabii o bütün çatıyı kaplamıştı. Aşağıdaki paneli bir inverter ile sisteme eklersem elektrik maliyetinden kurtulmam lazım. Doğru mu?

 
Güneş enerjisi kurup bunu şebeyeke doğrudan bağlayamıyoruz. Birincisi standart saatler tek yönlü ölçüm yapıyormuş, yani saatin değişmesi gerek. İkincisi saatin değişmesi için devlet binbir tane evrak sorup bir sürü maliyet çıkartıyormuş. Mesala çatı istatisliği, mimar izni vs bir sürü maliyet kalemi oluyormuş.

Ben karşı değilim ama nükleer santral yapıyoruz, çatıda güneş pilinden enerji üretmiyoruz. Teşvik destek olmadığı gibi köstek var. Gelde sövme...

Sanırım güneş enerjisinden sıcak su üretene, teras katına pergole yaptırana vb. durumlarda sorulmayan her türlü soruyu biriktirip topluca elektirik üretip sisteme bağlamak isteyene soruyorlar. :D

Bu durumda güneş enerjisinden aküyü besleyip bu akü üzerinden sistemi besleyebilirim. Akü ömründen dolayı bu başka bir masraf kalemi. Sanırım şebedeken elektrik tüketimini verimli şekilde düşürmenin bir yolu yok.

--

O zaman hesaplayalım;

100W enerji harcayan bir serverın aylık yaklaşık 126 TL enerji maliyeti var. HC4 ise 15 küsür W ile 20 TL gibi rakama denk geliyor. 10 yıl sonunda (bugün ki değerde) 15250 TL fiyat farkı olacak.

Bir diğer nokta ise diskler SSD olursa spin olmayacak. HC4 spin down enerji tüketimi 6 W civarında. Bunun aylık maliyeti ise 8 TL. Ben bunu göz ardı ettim çünkü bir benzeri server için de geçerli. Diskleri SSD yapıp iki işlemciden birini sökünce onda da enerji tüketimi ne kadar olur bilmiyorum ama azalacaktır.

1679435385907.png
 
Rast gele seçtiğim QNAP TR-004 NAS cihazına baktığımda bunun da HC4 ile çok benzer güç tüketimi olduğunu görüyorum.

1679436172113.png
 
NAS konusunda derinlemesine tecrübem yok ama yedek ünitesi yanımda olsa gene bir şekilde müdahale edebilirim.

Şimdi düşünüyorumda uzaktan yönetebilmem de önemli. Server bu açıdan öne çıkıyor. Basitçe reset gerektirmesi gibi en ufak bir hatada 1100 KM yol yapamam. Orada bazen 3-4 ay kimse olmayabiliyor, orada birine de bunu yaptırmam da mümkün olmayabilir. Kurulum için zaten tek seçenek benim orada bulunmam.

Toz olayını çok dert emiyorum, başından beridir kast ettiğim kasa bildiğimiz bilgisayar kasası değil. Toz filtresi filan olabilecek kendin yap birşey. Aşağıdakiler gibi bir şey olabilir.


 
Hatta şu an kendi yaptığım başka bir çözümü evde ufak bir kabin olarak kullanıyorum. Sokakta bulduğum pencere sinekliğini filtre olarak düşünüp, kapı ağzındaki alana göre dış çerçeve için suntayı Bauhaus'da kestirmiştim.

Sinekliğin üst tarafına menteşe alt tarafına ise mıknatıslar yerleştirdim. Böylece sinekliğin mümkün olduğunca kasaya yapışmasını sağladım. Ayrıca güç ve ethernet için üzerine soketler bile ekledim. Yani çok fazla toz alabilecek bir yer kalmadı.

Kasayı tozdan uzaklaştırmak yerden yukarıda tutacak ayaklar ekledim ve duvara sabitledim. Köşelerini L profiller ile birleştirdim.

İçerisinde modem için ufak bir UPS, 200 W minik bir güç kaynağı bilgisayar ve diskler var. Soğutma için 2 tane fan dönüyor. Biri işlemci diğeride güç kaynağının fanı. Bu hali ile yaklaşık 3-4 yıldır filan kullanıyorum. Neredeyse hiç toz yok.

Çok yakın zamanda bazı kablolar yüzünden arada boşluk oluşturmuş olsamda, hala fena sayılmaz. Onlarıda bir ara oluklardan geçirmem lazım.

20230324_024238.jpg
20230324_022449.jpg
20230324_024017.jpg
20230324_022518.jpg
20230324_024107.jpg
20230324_024041.jpg
20230324_024125.jpg
 
Elektrik sarfiyatı sıkıntı değilse her türlü server açık ara önde abi o zaman.

Dilediğin yazılımı kur,istediğin şekilde donanım upgrade et ve istediğin gibi yönet
 
Elektrik sarfiyatı sıkıntı değilse her türlü server açık ara önde abi o zaman.

Dilediğin yazılımı kur,istediğin şekilde donanım upgrade et ve istediğin gibi yönet

@ay_erdi kesinlikle haklısın.

Ben hep yedekleme prensibi olarak 3, 2, 1 yöntemini kullandım. Bu eski ve US-CERT (United States Computer Emergency Readiness Team) önerdiği bir yöntem.

Basitçe bu yönetem 3 kopyan olsun, aynı konumda 2 kopya (aslı ve yedeği), 1 kopya ise farklı bir konumda barındırlırsın der. Bazı çalışmalarım bakanlık akreditasyonu gerektirdiği için bu yaklaşım dökümantasyon konusunda da oldukça faydalı oldu. İnternette bu konuyla ilgili bolca döküman bulmak mümkün.

Yedekleme işi ile ilgili gayretim aslında 10 yıldan uzun zamandır çalıştığım veri merkezinin bundan yaklaşık 4-5 yıl evvel (pandemi dönemi ile ilgisi yok) fahiş fiyat istemesi ile başladı. Üstelik o artışı 10 yıldır kullandığım donanım için istedi. Neyse, zamanla gördüm ki bu tarz şeyler veri merkezlerinde olabiliyormuş, ben gene 10 yıldan uzun zaman çalışabilmişim.

Önümüzdeki 5 yıl için peşin ödenen donanım + internet + elektrik masrafımı topladığımda her türlü veri merkezinden daha karlı oluyorum. Aslında burada daha önemlisi, verilerimi başkasıyla hiç paylaşmamış biri olacağım. Tabi saldırı vb riski her durumda geçerli.

Şimdi aklımda şu şekilleniyor. Mevcut konumda günlük 2 kopya alacağım. 45 km uzakta bizimkilerin evde internet altyapısı olduğu için HC4 gibi az enerji tüketen bir yedek alacağım. 550 km uzakta ise bu server sistemini kurup 3,2,1 yönetimini 4,2,1,1 gibi verize etmiş olacağım.

Enerji maliyeti yukarıda anlattıklarım sebebi ile zaten yoksayılabilir olsada, aslında ben daha verimli nasıl bir alternatif olabilir diye forum halkını yokladım.
 
Sunta en pratik çözüm.

Aalternatif olarak metal kullanabilirdim. Hem pahalı hem hantal bir yapı olurdu.

Uzay kasa anakartı her türlü elektrik bağlantısının içinde olduğu metal bir kutuya öylece tutturamam. Bu hali ile suntaya koyduğum yükselticilere tuttrudum.

1679706254635.png
 

Forum istatistikleri

Konular
5,814
Mesajlar
99,261
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top