Verimli Elektromagnet Yapımı

Yok uğraşmayayım, allahından bulsun diyorum, sustukça yazlıkçı emekli andropoz amcalar gibi salça oluyor adam :D

Ah be Bülent Ünalmış ( @Mikro Step ) kardeşim, ben trafolu bobinli sistemler yapıyorum, tristörlü sistemler şarj kaplama işleri vs. Bu saat olmuş hala bir şeyler araştırıyorum. Benim ne yaptığım belli en azından. Bilen bilir trafocuların çoğu teorik bilmez, adama şunu sar dersin, elinde bir hesap vardır yapar geçer...

İftiralarına, yaftalamalarına doyamadın gitti, ben manyetizma ile ilgili teorik ne yazdım bu foruma ahkam kesecek kadar. Teorim sıfıra yakın adam gelmiş manyetizma yazmış diyor. Hayır gören de manyetizma uzmanı sanacak, yürüyen pusulayım ben aslında :dans1:

Kuyruk acısı derin olmuş anlaşılan, alıştın tabi gençlere laf sokmaya, yerden yere vurmaya. Unutamıyorsun değil mi beni, rüyalarına da giriyorumdur, Ahmet Ahmet diye uyanıyorsundur :D Tövbe bismillah.

En azından burada senin doğru düzgün mesaj atmanı, milllete laf sokmadan yazı yazmanı sağladık ya, o yeter be bana :katil2:

Zabaha kadar laf sok, eğer çok kızdırırsan yine internet ortamına yazdığın, seni rezil edecek mesajlarından bulurum fi tarihinden kalma, şansını çok zorlama istersen...

 
Bana magnetizma dersi veriyordun itiraz edince saldiriyordun. Surda arkadasimiz yardim isteyince mi bu islerden anlamiyorsun.
Bak ben de burdayim, sabaha kadar da calisiyorum.

Anlamiyorsan asagidaki linkte magnetizma konusunda iskembeden mi salliyordun?



Ruyama girmeyi dusunuyorsan girme. Senin icin iyi olmaz.:p
 
Son düzenleme:
Yok artık konu beni aştı :D

Anlamıyorum diyorum, yok illa anlıyorsun diyor, bilmiyorum diyorum, seni seniii biliyorsun diyor. Rahmetli Kemal Sunal'ı da geçti :D

Ah o kuyruk acısı yok mu ooo, uyutmaz adamı :)

Hadi benle uğraşmayı bırak artık bu başlıkta, adamın konusunu darmadağın ettik, başka başlıkta uğraşırsın benle, e mi benim güzel kardeşim...

Hakkını helal et ayrıca, gece gece çok güldürdün çok keyiflendirdin çok eğlendirdin beni, böbrek ağrımı bile unuttum sayende, hiç düşünmezdim bu kadar içine dert edeceği, olayın üstünden 2-3 ay geçmiş, hala beni sayıklıyor, ilahi Bülent, sen çok yaşa e mi :)

Hadi iyi geceler...

 
Konu yine kısır döngüye girip anlamını yitirmeden arkadaşa yardımcı olmaya çalışayım.

Öncelikle verimli demişsin, verimden kastın ne bunu bir açıkla. Sana gereken cevabı aslında @Mikro Step vermiş ancak büyük ihtimalle armut piş ağzıma düş usulü istiyorsun, çünkü kalan cevaplarında her şeyi hallettim bu kaldı, fiziği kolay vs diyorsun ancak sana bahsedilen bazı hesapları yapmak için diferansiyel denklem çözmen lazım. Lisede diferansiyel denklem çözecek kadar kendini geliştiren adam da gelip kitap mı okuyayım şimdi demez.

Neyse ben yine de senin işini az çok görecek varsayımlar içeren ama bence hatalı/eksik bir yaklaşım paylaşayım. Söylendiği gibi sarım sayısı ve akım ile ilişkili çekme kuvveti, sen 12V da 20A sağlayabilirim bir magnete diyorsun. Bu durumda akımı zaten belirlediğine göre, sarım sayısını arttırıp çekme kuvvetini arttırabilirsin. Rayların etrafında içi boş şekilde aslında bir makaraya saracaksın sargıları diye düşünüyorum. Sarmayı düşündüğün teli seç önce, burada akımdan bir yaklaşım yapabilirsin. Kısa süreli uygulayacağın için normalde 20A akıtacak bir tel kullanmana gerek yok, normalde böyle bir telin yerine göre değişmekle birlikte 4-5mm2 kesit alanı olması beklenebilir ancak sen kesit alanını istersen 2mm2 yap istersen 1, bunu sana bırakıyorum. Ancak unutma sadece kısa süreler için çalıştır böyle yüksek akım yoğunluğundaki sarımlarını. Sonrasında bu telin metresinin kaç ohm olduğunu bul(internette genel bilgiler var eğer hiç bulamazsan bir örneği üzerinde, tercihen uzun bir örnek olsun zira elindeki ekipman büyük ihtimalle küçük örnekte hata yapar, deney yap). Sonrasında v=i*r den, 12V da hangi direnç 20A çekerin cevabına göre sargının uzunluğunu hesapla, bu uzunluktaki sargı kaç tur olması lazım geometriden bul. En basit sana önerebileceğim bu, hatalı iş ancak sanırım senin işini görecektir.

Sana önden bir ipucu daha vereyim, yaptığın şey aslında bir RL devre. R senin steady state akımını 20A seçiyor ama L de yükselişi belirliyor ve sarım sayının karesiyle artıyor. Ayrıca L den dolayı akımı bi anda değiştiremezsin. Ben anahtarı kapadım artık çekme/itme yok diyemezsin.

Normalde bu tür sistemlerde (hızlandırıcılar, railgun vs) pulsed power kullanılır. İnanılmaz yüksek akımlar(kA, hatta yanılmıyorsam ki MA seviyesinde) akar.
 
hocam yapacağım şey bu zaten herşey okey önceki gibi tekrar ediyim, benim sorduğum şey ordaki mıknatısın gerçekten güçlü olması için 1. si ne önerirsiniz atıyorum voltaj regülatörü kullan voltajı düşür amperi yükselt yada dümdüz 12v 20 amper kalsın yada kapasitör kullan 12v20 amper ile şarj etsin top aynı bobine gelene kadar şarj dolsun sonra ani şekilde yüksek akım ver vs vs 1. soru bu. Mıknatıs için bunda ne yapacağımın cevabını aldıktan sonra ise verdiğiniz öneriye göre şu kalınlıkta teli şu kadar kullan şeklinde yönerge idi sorduğum şey. Benim asıl işim robotik, fizik ve yazılım. Bobin yapmayı bilmiyorum, fizik bilgim ile de bu istediğin mıknatısı yapamıyorum. Maxwell denklemleri işe yaramıyor malesef teorik çalışmadığımız için. Aslında istediğim şey gayet açık, mıknatıs yapımı. Üstte clc abinin dediğine göre yapmak istediğimde baya yüksek metrelerde kablo kullanmam gerekiyor, onun yerine amperi mi düşürsem dedim ama ondan da emin olamadım.
 
Hic bir sey yapamiyorsan dene. Ne yaparsan iyiye gidiyor ne yaparsan kotuye gidiyor gozle.
Sonrasinda mantik yurut.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,849
Mesajlar
99,773
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top